Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Štimac pruža 10% popusta na jednu potrebnu uslugu po dogovoru novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Parodontologija - sve traženija grana stomatologije

  • Objavljen: 27. Ožujak, 2019
3365_Izrezak.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U posljednje je vrijeme parodontologija sve popularnija; osim tehnoloških napredaka u stomatologiji, mijenja se i svijest o dentalnoj higijeni. Dosad su mnogi koji se obraćaju stomatolozima parodontozu smatrali neizlječivom bolesti zubnog mesa i prihvaćali činjenicu gubitka zubi kao normalnu posljedicu uznapredovale parodontoze. Uz pravilnu dentalnu higijenu, uočavanje simptoma i pravovremeno liječenje, parodontološka terapija daje jako pozitivne rezultate.

 

Koji su simptomi i posljedice bolesti parodonta?

 

Postoji više oblika parodontnih bolesti, od blagih slučaja gingivitisa pa sve do trajnih upala desni ili parodontitisa. Simptomi bolesti desni su vrlo neugodan osjećaj zbog bolnog žvakanja i nemogućnosti konzumiranja određenih prehrambenih proizvoda, povlačenje zubnog mesa, sve veće ogoljenje zuba, te crvenilo i natečenost zubnog mesa. Vrlo česti simptom bolesti parodonta može biti i neugodan zadah koji ne nestaje, a javlja se zbog viška bakterija u usnoj šupljini.

 

Nove metode za nove rezultate

 

Novim metodama liječenja stomatolozi dobivaju izvanredne rezultate - zubi se učvršćuju, a zubno meso postaje zdravo. Prije početka parodontološke terapije iznimno je važno identificirati i procijeniti cjelokupno, sistemsko zdravlje pacijenta. Uzimanje povijesti bolesti daje informacije o mogućim rizicima pacijenta koji, između ostalog, mogu imati utjecaja na provedbu i ishod same terapije. Svakako treba prepoznati određene stečene rizike (šećerna bolest, pušenje i sl.) čija prisutnost utječe na ishod terapije, te prema njima prilagoditi tijek i način liječenja.

 

Kako liječiti bolest parodonta

 

Prema stupnju uznapredovalosti bolesti desni, stomatolozi savjetuju i određuju koji načini liječenja su adekvatni za trenutno dentalno stanje pacijenta. Parodontološka terapija se određuje prema stadiju uznapredovalosti bolesti, i uključuje različite nekirurške, kirurške postupke ili kombinaciju tih postupaka u sklopu liječenja. Liječi se najčešće kiretažom na način da se posebnim lancetama ulazi u parodontne džepove i vrši se kiretaža plaka oko korijena zuba. Parodontna terapija provodi se po kvadrantu čeljusti te su potrebna 4 dolaska, no moguće je obraditi i dva kvadranta po dolasku. Preporuka su i redovite kontrole kod stomatologa koji prati dentalno stanje pacijenta i napredak bolesti.

 

Bitno je reagirati na vrijeme

 

Danas je bolest parodonta vrlo raširena bolest i smatra se najčešćim uzročnikom ispadanja zubi kod starijih osoba. Zbog vrlo teških i trajnih posljedica, na takve je probleme potrebno što prije reagirati i potražiti pomoć stomatologa. Uoče li se simptomi bolesti parodonta i krene li se s liječenjem na vrijeme, rezultati mogu biti više nego zadovoljavajući.

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Trešnjevka - sjever /
  • Centar dentalne medicine Štimac /
  • Nova cesta 3
  • Telefon: 01/363-3602
  • e-pošta: info at drstimac dot com
  • komentara: 105,
  • ukupno ocjena: 385
4,74
Pogledajte sve objavljene članke