Želite saznati sve o ljuskicama za zube?

Maja Jagodić-Štimac, dr.med.dent, stomatolog
Želite saznati sve o ljuskicama za zube?

Kada govorimo o estetskoj stomatologiji, tada su ljuskice za zube broj 1 zahvat u svijetu! Koliko su one popularne govori i činjenica da mnoge svjetske zvijezde se odlučuju upravo za ugradnju ljuskica za zube kojima mijenjaju svoj osmijeh te cjelokupan izgled u vrlo kratkom vremenu.

Što su ljuskice za zube?

Ljuskice za zube su estetski protetski nadomjestak koji u kratkom vremenu omogućava pacijentu novi, poboljšani osmijeh. Vrlo često, u kontekstu ljuskica spominju se kompozitne ljuskice koje ne zadovoljavaju visoke estetske zahtjeve pacijenata jer ne mogu u potpunosti imitirati boju zuba te nisu dovoljno čvrste zbog čega vrlo kratko traju. Iz tog razloga, preporuka su keramičke ljuskice koje se kreiraju od keramike te se trajno cementiraju na prednju stranu zuba.

Zašto su ljuskice za zube toliko popularan tretman u stomatologiji?

Ljuskice za zube vrlo su zahvalan tretman za zube uz minimalno brušenje. Brusi se samo prednja strana zuba, i to maksimalno 0,5 milimetara kako bi svi zubi bili jednaki i kako bi prilikom trajnog cementiranja postigli visoku estetiku osmijeha. Keramičke ljuskice za zube u potpunosti oponašaju prirodne zube i reflektira svjetlo na jedan način kao i prirodni zubi. Upravo zbog toga, ljuskica ima isti sjaj kao i prirodan zub. Ljuskice za zube imaju izrazito glatku površinu zbog čega ne tamne te su vrlo nježan zahvat za zubno meso. Ne izazivaju upale niti povlačenje zubnog mesa. Vrlo često, stomatolozi ih preporučuju i nakon nošenja zubnog aparatića ukoliko su zubi različite veličine ili su grbavi (hrapavi).

Tko je kandidat za ljuskice?

Kandidat za ljuskice je svaka osoba koja ima prirodne zube koji nisu liječeni ili prekriveni ispunima više od 50%. Ljuskice mogu riješiti različite ortodontske anomalije kao što su razmaci između zubi, povećanje ili smanjenje zubi, no mogu promijeniti i oblik, veličinu, boju i položaj zuba. Jedna su od najboljih solucija kod gradacije u boji zuba, promjena u caklini koje su vrlo česte i kod loše estetike zubi općenito. Vrlo često se koriste i kod zamjene starih kompozitnih ispuna koji više ne zadovoljavaju estetiku zubnog niza. Najčešće je to kod frontalnih zubi gdje je više puta stavljana plomba pa boja i struktura nadograđivanog ispuna više ne daje prirodan i lijep izgled.

Kako izgleda proces izrade ljuskica?

Proces izrade ljuskica za zube je brz i jednostavan. Sama izrada ljuskica je vrlo brzo zahvaljujući najnovijim tehnologijama u dentalnoj medicini te CAD-CAM tehnologiji uz koju se postiže brža obrada keramike. Ukoliko je riječ samo o tretmanu ljuskicama, ljuskice mogu biti gotovi već kroz dvije do tri posjete. U prvoj posjeti bruse se zubi, uzimaju otisci i određuje boja zuba. Također, u toj posjeti kreiraju se i privremene ljuskice kako bi zubi pacijenta bili zaštićeni kroz cijeli proces tretmana tj. dok se trajno ne cementiraju ljuskice. Nakon uzimanja otisaka, otisci odlaze u naš laboratorij koji se nalazi u sklopu našeg centra te se kreće u izradu ljuskica. U sljedećoj posjeti koja je najčešće već nakon nekoliko dana, ljuskice se trajno cementiraju čime je ujedno i završen tretman ljuskicama.

Koliko je vremenski potrebno za izradu ljuskica za zube?

Kako sam napisala prethodno, izrada ljuskica za zube je vrlo brza te same ljuskice mogu biti izrađene kroz jedan radni dan nakon brušenja te uzimanja otisaka.

Upravo iz tog razloga, mnogi se odlučuju upravo za ljuskice za zube kojima poboljšavaju ili kreiraju svoj novi osmijeh.

Jesu li ljuskice trajan protetski nadomjestak?

Kada govorimo o trajnosti ljuskica, keramičke (porculanske) ljuskice za zube trajan su protetski nadomjestak što u medicinskom smislu znači otprilike 10 godina, no novija istraživanja pokazuju da je trajnost ljuskica i do 15 godina. Veliki broj naših dugogodišnjih pacijenata izuzetno je zadovoljno ljuskicama, a vraćaju nam se s jako očuvanim ljuskicama i lijepim osmijehom čak i nakon 10 godina. Naravno, vrlo bitnu ulogu u trajnosti ima i održavanje oralne higijene. Ljuskice se održavaju na jednak način kao i prirodni zubi.

Kako se održavaju ljuskice za zube?

Ljuskice za zube održavaju se na jednak način kao i prirodni zubi. Redovita i pravilna oralna higijena ključan su faktor za održavanje prirodnih zubi ali i protetskih nadomjestaka kao što su ljuskice za zube. Za pravilno održavanje zdravlja usne šupljine a ujedno i ljuskica za zube preporuča se korištenje zubne četkice, konca za zube, vodice za ispiranje usne šupljine i interdentalne četkice. Redovitim i pravilnim čišćenjem zubi možemo utjecati na dugotrajniji vijek svih protetskih nadomjestaka pa tako i luskica za zube.

Koja je garancija za ljuskice za zube?

Poliklinika Štimac na sve protetske radove (zubne krunice, ljuskice za zube) daje garanciju od 5 godina.

Kako bi garancija bila valjana, bitno je poštivati i slijediti upute stomatologa što uključuje održavanje oralne higijene ali i redovite kontrole kod stomatologa.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija