Dentalne transformacije koje život znače

Maja Jagodić-Štimac, dr.med.dent, stomatolog
Dentalne transformacije koje život znače

Kompletne dentalne transformacije mogu uistinu stvoriti novog čovjeka. Novi osmijeh, novi stav i novo samopouzdanje su nevjerojatan impuls svakome tko je, nezadovoljan svojim osmijehom i zubima, povukao se u sebe, distancirao od društva te dugi niz godina skrivao svoj osmijeh od svih, pa čak i samog sebe.

Važnost zdravog i lijepog osmijeha ne krije se samo u estetskom smislu, već i u zdravstvenom. Nedostatak zubi, nastanak karijesa, propadanje desni i pojava parodontoze samo su neki od stomatoloških stanja koji mogu dovesti do puno ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Dolazak na prvi pregled

Nezadovoljstvo zubima i osmijehom ponajviše se vidi u držanju pacijentima koji prvi put dođe na pregled. Sram što mora pokazati svoj osmijeh, ali i pogledati se u ogledalo osjećaj je koji mnogi godinama izbjegavaju jer misle kako je njihovo dentalno stanje najgore. Suočiti se sa stanjem i odlučiti poduzeti nešto po tom pitaju najveća je odluka svakog pacijenta.

Prilikom pregleda, uz panoramsku snimku zubi napravi se i detaljna dijagnostika, kao i ponuda preporučenih zahvata kada se s pacijentom detaljno prolaze predloženi zahvati koji su potrebni za transformaciju osmijeha.

Novi osmijeh u svega nekoliko mjeseci

 Za svakog pacijenta, bitno je da razumije prije početka stomatoloških radova kako neki zahvati zahtijevaju više vremena. Razumljivo je da pacijent želi novi osmijeh što prije, no vremenski period potreba za završetak radova ovisi o potrebnim tretmanima i zahvatima.

Ako je riječ o zahvatima opće stomatologije kao što je izrada plombe ili primjerice izbjeljivanju zubi, oni mogu biti gotovi u relativno kratkom roku – kroz jedan posjet stomatologu.

Ako su potrebni nešto veći zahvati kao što je liječenje zuba, parodontološka terapija ili izrada protetskih nadomjestaka kao što su primjerice ljuskice za zube, zubne krunice ili zubni mostovi, ti tretmani zahtijevaju ipak nešto više dolazaka kroz određeni vremenski period – ponekad i kroz koji mjesec. U ovakvim slučajevima uistinu sve ovisi o potrebnim zahvatima.

Ako su potrebni tretmani koji uključuju oralnog kirurga (npr. ugradnja implantata) u obzir treba uzeti i vrijeme potrebno za integraciju implantata. Ugradnja implantata relativno je brz oralno-kirurški zahvat, no kako bi se postavio protetski nadomjestak (krunice ili mostovi) prvo se zubni implantat treba integrirati, a to obično traje 3 do 4 mjeseca.

Iako proces dobivanja osmijeha nije uvijek brzo gotov, finalni osmijeh vrijedan je čekanja.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija