Fiksna i mobilna rješenja u dentalnoj medicini

Maja Jagodić-Štimac, dr.med.dent, stomatolog
Fiksna i mobilna rješenja u dentalnoj medicini

Što su zubne krunice, ljuskice, mostovi, proteze? Kako razumijevati tretmane u  moru nepoznatih pojmova?

Mnogi pacijenti u ordinaciju dolaze upravo radi protetskihzubnih nadomjestaka te je jedno od najčešćih pitanja – što je pravo rješenje za mene? Potreba za protetskim nadomjescima može biti različite prirode: oslabljena struktura zuba, nedostatak zuba, otkrhnuće zuba, loša estetika zubi, bolest parodonta.

Kako se odlučiti za stomatološki tretman?
Nakon prvog pregleda u ordinaciji dentalne medicine stomatolog će napraviti detaljnu dijagnostiku, posnimiti stanje obiju čeljusti i sukladno tome Vam preporučiti koje su solucije adekvatne za Vaše trenutačno stanje zubi.
I fiksna i mobilna protetika imaju svoju funkciju,  a koja solucija će prevladati ovisi o željama i mogućnostima pacijenata. Fiksna rješenja su uvijek funkcionalno i estetski bolja od mobilnih rješenja, ali su zato i skuplja i zahtjevnija rješenja. U dogovoru i suradnji sa stomatologom odlučiti će se za najbolju i financijski prihvatljivu opciju.

Što je to fiksna protetika?
Fiksna protetika su svi protetski nadomjesci koji se trajno cementiraju ili postavljaju na prirodne zube ili na ugrađene implantate. Fiksni protetski nadomjestak su krunica, ljuskica, mostovi (sastavljeni od krunica), inlay, onlay i overlay.

Zubne krunice fiksni su protetski nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube, a njime se mogu nadomjestiti  oštećeni ili estetski neprivlačni zubi. Prije samog postavljanja zubne krunice, zub je potrebno izbrusiti te uzeti otisak kako bi se krunica mogla izraditi te trajno cementirati na zub. Postoji više vrsta zubnih krunica koje se danas izrađuju. Materijali od kojih se rade su metal keramika ipotpunabezmetalna keramika. 

Zubni mostovi sastoje se od krunica spojenih u jednu cjelinu te se oni koriste u stomatologiji kada je potrebno nadoknaditi manjak zubi ili su postojeći zubi vrlo slabi te im treba potpora drugih zubi.

Ljuskice za zube se postavljaju kod manjih ortodontskih anomalija kako bi poboljšale estetski izgled osmijeha i zubi. Pod poboljšanjem se misli na promjenu boje, oblika, položaja, veličine ili razmaka između zubi. Ljuskice se izrađuju od potpune bezmetalne keramike i vrhunac su estetske dentalne medicine. Najpoznatije su pod pojmom hollywoodskog osmijeha jer su po prvi puta korištene u svrhe poboljšavanje izgleda poznatih glumaca i zvijezda. 

Što je to mobilna protetika?
U mobilnu protetiku spadaju totalne i parcijalne zubne proteze, ali i proteze na implantatima koje se mogu skinuti.
Zubna proteza jedno je od rješenja kod slučajeva više izgubljenih zuba ili potpune bezubosti. Zubna proteza financijski je prihvatljivija pacijentima te je svakako i brže rješenje kada je u pitanju veći nedostatak zubi, no svakako treba imati na umu i da je prilično teško naviknuti se na nošenje iste.
Parcijalna proteza koristi se kod pacijenata kojima nedostaje manji broj zubi dok se proteze na implantatima pričvršćuju na zubne implantate.  Najveća prednost proteze na implantatima jest jednostavno skidanje zbog redovitog čišćenja i održavanja higijene.

Preporuke stomatologa!
Danas dentalna medicina napreduje u smjeru fiksne i trajne protetike jer se pacijentima želi pružiti najbolji tretman koji je ujedno i dugotrajniji te pruža pacijentima lakši proces prilagodbe nakon traumatičnog iskustva gubitka zubi. Fiksnom protetikom može se pomoću današnjih tehnologija izrade zubi postići estetika potpuno prirodnih zubi. U Štimac centru dentalne medicine garancija na sve fiksne protetske radove je 5 godina, a na implantate doživotno, kako bi se i pacijentima dala sigurnost te stvorilo povjerenje u rad i stručnost stomatologa.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija