7 liječničkih pregleda koje biste trebali napraviti

dr. Nikola Ivan Leder, radiolog
7 liječničkih pregleda koje biste trebali napraviti
PIŠE: STEFANI P. SREBAČIĆ U SURADNJI SA DR. NIKOLOM IVANOM LEDEROM

Dok smo zdravi, prirodno je da ne razmišljamo o bolestima. No, da bismo ostali zdravi, postoji niz preventivnih pregleda koji nam u tome mogu pomoći. Donosimo vam popis liječničkih pregleda koje bismo preventivno trebali napraviti s obzirom na naš spol i životnu dob (skoro) svake godine.

1. PREGLED SVIH DIJELOVA TIJELA

Ono što bismo, bez obzira kojeg smo spola i pogotovo ako smo stariji od 30 godina, trebali svakako napraviti svake godine je preventivan liječnički pregled koji uključuje pregled svih dijelova tijela uz:

- mjerenje tlaka,
- pulsa,
- disanja,
- temperature.


Pregled nam može napraviti obiteljski liječnik.

Smjernice:

- tlak u vrijednosti 120/80 je normalan krvni tlak
- visoki krvni tlak (hipertenzija)140/90 ili više.
- otkucaji srca: vrijednosti između 60 i 100 se smatra normalnom.
- disanje: od 12 do 16 udisaja u minuti je normalno za zdravu odraslu osobu. Disanje više od 20 puta u minuti, može ukazati na probleme srca ili pluća

Muškarci u 30-im godinama najčešće imaju problem s povećanom tjelesnom težinom (previše hrane, premalo kretanja) i s metaboličkim poremećajima u krvi i zato se često uočava povećanje masnoća i šećera, kao i mokraćne kiseline u krvi. Tada se po prvi puta uočava povišeni krvni tlak. Upravo radi toga je važno napraviti i laboratorijski pregled krvi i mokraće.

Korisne napomene:

- tlak u vrijednosti 120/80 je normalan krvni tlak
- visoki krvni tlak (hipertenzija) 140/90 ili više.
-otkucaji srca: vrijednosti između 60 i 100 se smatra normalnom.

disanje: od 12 do 16 udisaja u minuti je normalno za zdravu odraslu osobu. Disanje više od 20 puta u minuti, može ukazati na probleme srca ili pluća

2. LABARATORIJSKA PRETRAGA KRVI I URINA & TESTIRANJE HORMONA ŠTITNJAČE

Laboratorijske pretrage krvi i urina pomažu liječnicima u ocjenjivanju stanja našeg zdravlja. Kako su žene sklonije poremećajima štitnjače, preporuka je svakako uključiti i testiranje hormona štitnjače. Važno je, stoga, barem jednom godišnje napraviti kompletne laboratorijske pretrage kako bi na vrijeme prevenirali bolesti kojima je organizam sklon. Ovo je primjer Kako su žene sklonije poremećajima štitnjače preporuka je svakako uključiti i testiranje hormona štitnjače. Evo je primjer jednog osnovnog paketa laboratorijskih pretraga:

SE – sedimentacija eritrocita (brzina taloženja crvenih stanica)
KKS – kompletna krvna slika (vrsta, broj, odnos i izgled krvnih stanica)
CRP – C-reaktivni protein, praćenje upalnih procesa
AST – aspartat aminotransferaza, jetreni enzim
ALT – alanin aminotransferaza, jetreni enzim
GGT – gamaglutamil transferaza, jetreni enzim
bilirubin – žučni pigment
GUK – glukoza u krvi
kolesterol, trigliceridi, HDL kolesterol, LDL kolesterol – masnoće u krvi
ureja, kreatinin – bubrežna proba
urati – mokraćna kiselina
Na, K, Fe, UIBC/TIBC – natrij, kalij, željezo
urin – mokraća

Preporučujemo vam laboratorijske usluge: Synlab Hrvatska u Velikoj Gorici i Zagrebu gdje postoje već pripremljeni paketi usluga u sklopu Synlab+ programa preventivnih pretraga (osnovni, za muškarce, za žene itd.).

3. UZV PREGLED ABDOMENA

Abdominalni ultrazvuk (abdomen = trbušna šupljina) se primjenjuje za analizu solidnih organa u trbušnoj šupljini, uključujući jetru, žučni mjehur, gušteraču, bubrege i mokraćni mjehur. Ultrazvučnim pregledom trbušne šupljine mogu se otkriti žučni kamenci kod žena dobi oko 30-ak godina. Vjerujete li da se kamenci češće javljaju u žena nego muškaraca? I to je omjer 7:1! Tome pridonosi uzimanje kontracepcijskih pilula i trudnoća.

4. PREGLED I UZV DOJKI

Karcinom dojke je najučestaliji karcinom od kojeg obolijevaju žene (24 %) dok smrtnost (po svim dobnim skupinama) iznosi oko 40 %. Prije bilo kojeg odlaska liječniku, ono što svaka žena može i treba napraviti jedanput mjesečno, a što joj uistinu može spasiti život, je samopregled dojki o kojem smo pisali.

Ženama u dobi od 20 do 30 godine života savjetuje se svakako klinički pregled dojki i ultrazvuk dok se ženama starijima od 40 godina savjetuje isti pregled jednom godišnje kao i mamografija svake dvije godine.

Ultrazvučna dijagnostika je dodatna pretraga dojki koja se može primjenjivati u svakoj životnoj dobi dok je mamografija rendgenska pretraga grudi gdje se rade dvije karakteristične snimke svake dojke. Preporučuje se ženama od 40 do 70 godina starosti jer kod mladih žena žljezdano tkivo zauzima gotovo cijelu dojku i mamografska slika je prilično nejasna te se (osim u iznimnim slučajevima) ne preporučuje ženama mlađima od 35. godina.

Nažalost, dosta je malen odaziv tridesetgodišnjakinja na preventivne sistematske preglede dojke. Žena je tada u naponu životne snage, pretrpana raznim obvezama i nerijetko zaboravi na samu sebe. Imate li suprugu ove dobi ili prijateljicu, potaknite ju na ove preglede.

5. GINEKOLOŠKI PREGLED

Ženama starijima od 20 GODINA savjetuje se svakako da jednom godišnje posjete ginekologa kako bi napravile ginekološki pregled kao i PAPA test. HPV test se preporučuje svakih 5 godina, ali i loš PAPA nalaz je povod za daljnju liječnički dijagnostiku.

Naime, HPV (humani papiloma virus) prenosi se spolnim kontaktom, no jeste li znali kako period inkubacije do pojave prvih simptoma može trajati i nekoliko godina? Zaražena osoba najčešće nema nikakvih tegoba, no već i na PAPA testu su kod oboljelih vidljive mikroskopske promjene na stanicama grlića koja može prethoditi ili se razviti u rak grlića maternice.

6. PREGLED TESTISA

Unatrag 20-ak godina udvostručila se pojava karcinoma testisa, najčešćeg tumora u muškaraca u životnoj dobi od 18 do 35 godina. Dobra vijest je da ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv je u 95 % slučajeva! Stoga pozdravljamo kampanju „Počeši s razlogom“ koja je usmjerila pažnju na pitanje karcinoma kao i važnosti samopregleda.

Muškarci u trećem desetljeću koji su imali kriptorhizam (nespušteni testis u skrotum ,u dječjoj dobi), trebaju ultrazvučnim pregledima kontrolirati testise jer je kod tih osoba uočena češća pojava raka testisa. Rak testisa najprije se otkriva kao maleno otvrdnuće ili kvržicu koja se može napipati pri samopregledu. Nije svaka kvržica rak, no ako primijetite i jedan od ovih simptoma, odmah posjetite liječnika:

- svako postupno ili naglo povećanje ili smanjenje testisa
- bezbolno ili bolno otvrdnuće u bilo kojem dijelu testisa
- osjećaj težine u testisu
- neuobičajena osjetljivost testisa, preponskog predjela i donjeg dijela trbuha
- stalna bol u leđima, otok nogu, suhi kašalj, povišena temperatura, mršavljenje, umor, povećanje grudi

Muškarci u trećem desetljeću, koji su u dječjoj dobi imali nespušteni testis u skrotum, trebali bi UZV pregledom redovito (svake dvije godine) kontrolirati testise jer spadaju u rizičniju skupinu za razvoj raka testisa. I… možda ne bi bilo loše napomenuti kako se operacijom jednog testisa ne gubi se spolna moć muškarca.

7. NE ZABORAVITE!

Postoji još niz pregleda koje bismo mogli istaknuti, ali ne zaboravite:

- zubar vas želi vidjeti svakih pola godine!
- test sluha je potrebno napraviti svakih 10 godina nakon 18. godine života
- oftamologa bi bilo korisno posjetiti svakih 10. godina nakon navršene 20. godine života, ali svakako jednom godišnje iskoristite besplatnu provjeru dioptrije u nekoj od optika. Naša preporuka je Optika Dorime u Zagrebu.

ZAPISANO, UČINJENO!

Početkom godine većina nas sklona je raditi neke planove što bismo morali, trebali ili željeli učiniti. Vrlo često radi brzog ritma života odustajemo od njihovog ostvarenja. Znate kako ćemo se nagovoriti da ih ostvarimo? Trebamo ih zapisati. Istraživanja su pokazala da je 80 % veća vjerojatnost da ćemo učiniti ono što smo si zapisali kao obavezu. Stoga, nakon čitanja ovog priloga, zapišite se preglede za koje smatrate da biste uistinu trebali ostvariti i zadajte si neke okvirne rokove. Možda će vas prilog inspirirati pa ćete potaknuti svoje bližnje roditelje na neki od korisnih pregleda i time učiniti dobro djelo. Hvala vam ako ste ga podijelili na svojoj Facebook stranici.


Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija