Koliko su samopregled testisa i ultrazvuk testisa važni za rano otkrivanje raka testisa?

dr. Nikola Ivan Leder, radiolog
Koliko su samopregled testisa i ultrazvuk testisa važni za rano otkrivanje raka testisa?
Piše: Stefani Pavlica Srebačić   Stručna autorizacija teksta: dr. Nikola Ivan Leder

Budući da je travanj mjesec u kojem je u fokusu rak testisa, odlučili smo napisati članak koji će vam pomoći otkriti više na ovu temu: od važnosti samopregleda testisa do toga kako reagirati otkrijete li neku kvržicu.

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su postupno ili naglo povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osjećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu. No, kako često nema boli ili vidljivih promjena, jako je važan redovit samopregled testisa.

Kao što žene trebaju redovito pregledavati svoje dojke kako bi otkrile eventualne, opipljive promjene, isto tako bi muškarci trebali osvijestiti koliko im je potreban i važan samopregled testisa u smislu ranog otkrivanja različitih promjena na testisima kao i raka testisa. Nešto što traje samo koju minutu može nam promijeniti tijek života.

Samopregled testisa - jednom mjesečno

Samopregled testisa je uistinu jednostavna i vrlo učinkovita metoda za rano otkrivanje raka testisa i muškarac ga treba činiti jednom mjesečno. Kako?


Nakon toplog tuša ili kupke, stanite pred zrcalo, promotrite predio spolnih organa kako biste vizualno primijetili uvećanje skrotuma (mošnji) ili nekakve otekline. Vi već poznajte svoje tijelo pa znate da testisi prirodno ne moraju biti iste veličine. Gel za tuširanje nanesite na tijelo kako biste lakše klizili prstima i otkrili postoje li neke promjene.

Svaki testis pregledavate zasebno, lagano ga pritišćite propuštajući kroz prste obje ruke na način da kažiprsti i srednji prsti budu dolje, a palčevi s gornje strane. Nastavite opipavanjem područja iza svakog testisa.

Opipate li čvor – nemojte paničariti, nije svaki čvorić tumor, ali isto tako, ne valja niti podcijeniti ga već je nužno obratiti se liječniku što prije. Kako biste otklonili svoje sumnje, pomaže ultrazvuk testisa.

Ultrazvuk je neinvazivna medicinska dijagnostička metoda, a pregledom skrotuma (mošnje) prikažu se slike testisa i okolnih tkiva. Ogromna je pomoć u ranom otkrivanju promjena na tkivu pa tako i tumora.

Što ako je uistinu… rak testisa?

Nažalost, loše stvari se ne događaju uvijek drugima, nego ponekad baš nama, no zato je jako važno kako ćemo se s tim problemima nositi i koliko znamo o situaciji u kojoj smo se našli. Najvažnije je: djelovati i ne čekati.

Donosimo vam još nekoliko podataka koje je dobro znati:

- tumor se obično nalazi samo u jednom testisu
- preostali testis dovoljan je za potpunu seksualnu funkciju
- najčešći simptom raka testisa je bezbolna oteklina
- rak testisa može se razvijati u unutrašnjosti testisa bez ikakvih simptoma
- iako je rak testisa najčešći tumor muškaraca od 20 do 40 godina, ubraja se među rjeđe tumore i čini tek 1 % malignih tumora kod muškaraca
- učestalost ovog tumora unatrag dvadesetak godina povećala za 2 puta
- po stopi pojavnosti Hrvatska je vrlo visoko među europskim zemljama, uz bok skandinavskim zemljama
- zahvaljujući učinkovitim metodama kirurškog i onkološkog liječenja, rak testisa je izlječiv u 95 % svih bolesnika s ovom dijagnozom te u 80 % bolesnika s metastatskom bolešću

U slučaju da ne osjećate ikakvu kvržicu, a želite napraviti provjeru, bit će nam drago umiriti vas ultrazvučnim pregledom koji je uistinu mjerodavan kad je u pitanju rano otkrivanje promjena na području testisa.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija