Akutni apendicitis (akutna upala crvuljka ili upala „slijepog crijeva): kako vam u dijagnostici kvalitetno i brzo može pomoći pregled ultrazvukom?

dr. Nikola Ivan Leder, radiolog
Akutni apendicitis (akutna upala crvuljka ili upala „slijepog crijeva): kako vam u dijagnostici kvalitetno i brzo može pomoći pregled ultrazvukom?
Piše: Stefani Pavlica Srebačić
Stručna autorizacija teksta: dr. Nikola Ivan Leder

Akutni apendicitis (akutna upala crvuljka),  u uobičajenoj komunikaciji obično poznata kao „upala slijepog crijeva“, može se zamijeniti i s drugim raznim bolovima abdomena, ali kako ignoriranje bolova može imati vrlo ozbiljne posljedice, važno je na pravi način i pravodobno reagirati te otkriti radi li se o upali crvuljka, koliko je napredovala te je li samo operacija jedino rješenje ili se može riješiti i antibioticima. Kad osjetite simptome, prvenstveno bol u donjem, desnom dijelu trbuha, koji upućuju na upalu „slijepog crijeva“, važno je reagirati i provjeriti. Jedna od brzih i kvalitetnih dijagnostičkih metoda je i ultrazvuk (sa color dopplerom).

Akutna upala crvuljka – „upala slijepog crijeva“
Crvuljak ((lat. Appendix vermiformis, apendiks, „slijepo crijevo“) je privjesak na početnom dijelu debelog crijeva, prosječne dužine oko 7 cm (iako može biti i samo 2 ili čak 15 cm) i prosječnog promjera 6 mm, koji slijepo završava. Smješten u donjem desnom kvadrantu abdomena tj. na donjoj, desnoj strani trbušne šupljine.

Zanimljivost: najduži crvuljak izmjeren na svijetu iznosio je čak 26 cm i bio je odstranjen u Zagrebu!*

Akutna upala se događa iz više razloga na koje kao osoba ne možemo utjecati. Primjerice, bakterijsku upalu mogu potaknuti zalutale fekalne mase, vlakna iz hrane, paraziti poput glista i sl. Sigurno nam se više puta u životu dogodilo da je i došlo do začepljenja lumena crvuljka, ali radom crijeva te mase budu izbačene i ne dolazi do upale. Najčešće se upala crvuljka događa u djece ili osoba mlađih od 30. godina života, ali nema pravila. Bol kao pokazatelj upale crvuljka (simptomi)
Radi li se o akutnoj upali crvuljka, u početku se javljaju bolovi oko pupka ili u epigastriju („žličica“). Bolovi se premještaju u donji, desni dio trbuha, no mogu boljeti i drugi dijelovi trbuha. Osobito kod manje djece bol ne mora biti jasno lokalizirana.

Dolazi do općeg lošeg stanja, slabosti, gubitka apetita, mučnine, mogućeg i povraćanja, proljeva ili zatvora, često je sve popraćeno povišenom temperaturom (često zna biti povišena samo do oko 37 - 38 °C).

Ne moraju biti prisutni svi simptomi i brojne su varijacije. Recimo, u starijih osoba i trudnica atipični simptomi su učestaliji, čak je i bol slabija kao i osjetljivost na dodir bolnog područja.

No, vrlo važan pokazatelj da je riječ o upali crvuljka je da bol ne prolazi. Postaje teško pronaći položaj tijela koji će utjecati da bol prođe. Budući da su uistinu brojne varijacije u simptomima i znakovima – važno je reagirati i obratiti se svojem liječniku ili izravno specijalisti za pregled ultrazvukom. Naime, pomoću ultrazvuka (sa color dopplerom) se gotovo uvijek jasno može vidjeti izrazita prokrvljenost upaljene stjenke ili zadebljana stjenka crvuljka sa zarobljenim sadržajem koji izaziva upalu.

Važno je reagirati na bolove – jer SVAKA BOL JE PORUKA NAŠEG TIJELA DA NEŠTO NIJE U REDU. Dijagnosticiranje i važnost ultrazvučnog pregleda kod „upale slijepog crijeva“
Vrlo je važno rano prepoznavanje akutne upale crvuljka, jer upala može dovesti do puknuća (perforacije) i izlaska crijevnog sadržaja bogatog bakterijama u trbušnu šupljinu, što je životno opasno.

Prije se upala crvuljka najčešće dijagnosticirala pregledom (anamneza, palpacija trbušne šupljine, mjerenjem tjelesne temperature, određivanjem leukocita u krvi - a razina leukocita je bila važan pokazatelj treba li operacija). No, praksa je pokazala da niti temperatura ne mora biti visoka kao niti razina leukocita, a da se ipak radi o upali crvuljka. Naime, učini li se ultrazvuk trbušne šupljine, mogu se isključiti svi drugi eventualni uzroci sličnih tegoba u trbušnoj šupljini i može se sa visokom sigurnošću uz pomoć ultrazvuka prikazati upaljen crvuljak. Prednosti ultrazvuka / color dopplera:

- ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeći valove zvuka
- ultrazvučni pregled je dobro rješenje za svaku životnu dob
- pregled ultrazvukom je lako dostupan
- ne šteti nam jer nema zračenja (ultrazvučni pregled NE KORISTI ionizirajuće zračenje (kao röntgenske zrake)
- kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama
- color doppler (obojeni dopler) tj. dopplerski ultrazvuk posebna je ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila

Foto: People photo created by freepik - www.freepik.com

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija