Rak dojke: (samo)pregledom mijenjamo svoju budućnost!

dr. Nikola Ivan Leder, radiolog
Rak dojke: (samo)pregledom mijenjamo svoju budućnost!

piše: Stefani P. Srebačić U SURADNJI SA DR. NIKOLOM IVANOM LEDEROM

Rak dojke – slušamo o njemu, ali se u dubini duše uvijek nadamo kako se to nama neće dogoditi te često zanemarujemo važnost odlaska na mamografiju ili UZV dojke pa čak i samopregled. U slučaju da se prepoznajete, pogotovo ako ste stariji od 40. godina, poput mene, nadamo se da će vam ostatak priloga biti od koristi.

Toliko toga dobrog možemo učiniti za sebe ako to učinimo na vrijeme.

 RAK DOJKE – SVAKA 8. ŽENA OBOLJEVA

 Nepobitne činjenice koje nas ne mogu ostaviti ravnodušnima:

- rak dojke je najčešći maligni tumor u žena i drugi po redu uzrok smrti žena

- svakoj osmoj ženi tijekom njezinog života bit će dijagnosticiran rak dojke

- stadij tumora u kojem je otkriven i započeta terapija izravno su povezani s uspješnošću izlječenja.

- 100 puta je manja vjerojatnost da će muškarac oboljeti od karcinoma dojke nego žena

- svaka žena bi trebala biti upoznata s prvim simptomima karcinoma dojke kako bi na vrijeme mogla javiti se liječniku

- barem jednom mjesečno žena treba napraviti samopregled dojki

- Više od 80% žena kvržicu u dojci otkrije samopregledom

- mamografski pregled dojke preporučuje se ženama od 40 do 70 godina starosti

- ultrazvučna dijagnostika je dodatna pretraga dojki koja se može primjenjivati u svakoj životnoj dobi

 
SAMOPREGLED DOJKI

Samopregled dojki je jednostavan postupak. Jagodicama prstiju trebamo detaljno proći dojku, u ležećem i uspravnom položaju (ispred zrcala da provjerimo simetričnost.

Budući da je samo tkivo dojke pomalo “grudasto” , nismo li sigurne jesmo li napipale neku kvržicu, treba usporediti taj dio dojke s istim dijelom na drugoj dojci. Osjet je isti? Najvjerojatnije je to normalno žljezdano tkivo. Niste sigurni? Najmudrije je javiti se liječniku.

Kako bismo bile što bolje upoznate sa samom građom dojki, i što ranije otkrile ikakve sumnjive promjene, preporuča se barem jednom mjesečno (nakon menstruacije) napraviti samopregled dojki. S tom vrstom pregleda bismo trebale započeti već nakon 25. godine života.


Na području Velike Gorice djeluje Udruga edukacijom protiv raka dojke koja redovito organizira tečajeve na temu samopregleda dojki. Ukoliko ste više "sama-svoja-majstorica" preporučamo aplikaciju za pametne telefone "Breast test" koja je prevedena i na hrvatski jezik, a služi kao podsjetnik za žene (menstrualni ciklus, samopregled dojke, ginekološke kontrole, mamografije itd), a uključuje i odlične slikovne upute za samopregled dojke (dostupno za Android i IOS).

 
SIMPTOMI – I JEDAN JE DOVOLJAN

Jako rijetko se odjednom pojavljuju svi simptomi koji upućuju na karcinom dojke pa je stoga dovoljno da uočimo samo jedan od navedenih kako bismo dogovorile pregled kod liječnika.

- Kvržica ili bolnost u dojci ili pazuhu, osjetljivost bradavice. Iako nisu sve kvržice i bolovi u dojci uzrokovani tumorskim procesima, svaku treba dodatno istražiti.
- Promjena izgleda kože dojke s naglašenijim porama. Ponekad se opisuje kao “kora naranče”, nekad i dodatno crvenilo jedne dojke.
- Promjena veličine ili oblika dojke
- Neobjašnjeno naticanje ili smanjenje jedne dojke
- Novonastala asimetrija dojki
- Uvlačenje bradavice
- Iscjedak iz bradavice, pogotovo ako je bistar ili sukrvav.

MAMOGRAFIJA


Veći dio razvijenih zemalja, pa tako i Hrvatska, ima organizirane “screening” programe gdje se jednom godišnje, ili svake druge godine, provodi preventivno mamografsko snimanje dojki.

Mamografija je rentgenska pretraga dojke gdje se rade dvije karakteristične snimke svake dojke. Savjetuje se ženama od 40 do 70 godina starosti. Naime, u mladih žena žljezdano tkivo zauzima gotovo cijelu dojku i mamografska slika je prilično nejasna te se (osim u iznimnim slučajevima) ne preporučuje ženama mlađima od 35. godina.

Koliko je mamografija štetna – ipak je riječ o zračenju tkiva rengenstkim uređajm? Dobro pitanje – o kojem se počelo sve više raspravljati. Upravo zbog ionizirajućeg zračenja, mamografija se, u pravilu, zato i primjenjuje samo nakon navršene četrdesete godine života, a na raspolaganju nam je stoga ultrazvučna dijagnostika.
 

ULTRAZVUK DOJKE

Ultrazvuk dojke je dodatna pretraga dojki koja nema nikakvih negativnih značajki te se može primjenjivati u svakoj životnoj dobi. Ultrazvukom možemo s visokom sigurnošću razlikovati benigne od malignih karakteristika svih pronađenih promjena dojke, a prema potrebi dodatno se može učiniti i citološka punkcija ili biopsija dojke koja nam daje definitivnu dijagnozu. Radi se o uzimanju uzorka sumnjivog tkiva vrlo tankom iglom, pod UZV kontrolom, a dobiveni materijal se pregledava mikroskopskom analizom.

MAGNETSKA REZONANCIJA DOJKE

Magnetska rezonancija je najdetaljnija metoda pregleda dojke te se u pravilu koristi u strogo probranim slučajevima predoperativne dijagnostike te za praćenje nakon operacija na dojci.

Pozitivno svjetlo nam daje statistika koja kaže da se u zadnjih nekoliko godina svijest žena o važnosti redovitog pregleda dojki u Hrvatskoj znatno povećala, ali još uvijek za mnoge, prekasno ili nedovoljno.

 
SVIJEST JE PUT KA PROMIJENI!

Ako vam se svidio ovaj članak, pošaljite ga prijateljici ili ga podijelite na svom profilu na društvenoj mreži. Pričajte o ovoj temi sa ženama koje vas okružuju i potaknite ih da se brinu za svoje zdravlje i zdravlje nečeg što hrani našu djecu i što nas čini ženama – za zdravlje dojki.

Redoviti pregled dojke je nešto što nam može spasiti život.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija