Amenoreja

dr. Zahi Khouri, ginekolog
Amenoreja

Amenoreja (amenorrhoea) je naziv za izostanak menstruacije u dobi do 16. godina, bez obzira na postojanje ili nepostojanje ostalih spolnih karakteristika, ili izostanak menstruacije u razdoblju od 6 mjeseci kod žene koja je već imala menstruaciju.

Amenoreja može biti fiziološka i patološka. Fiziološka amenoreja je normalni izostanak menstruacije u razdoblju prije puberteta, u trudnoći, za vrijeme dojenja i nakon menopauze. Patološka amenoreja znak je bolesti.

Patološka amenoreja dijeli se na primarnu i sekundarnu. Primarna amenoreja postoji kad uz normalno razvijene spolne osobine prva menstruacija ne nastupi do 16. godine života. Primarna se amenoreja javlja u 0.1% žena. Sekundarna amenoreja je izostanak menstruacije kroz tri ciklusa ili 6 mjeseci kod žena koje su već imale menstruaciju kraće ili dulje vrijeme. Ova vrsta amenoreje javlja se u 1% žena.

Oligomenoreja (oligomenorrhoea) je naziv za produljeni razmak (6 tjedana do 6 mjeseci) među menstruacijama. Oligomenoreja može biti uzrokovana istim čimbenicima kao i amenoreja, a kad se poremećaj pogorša, oligomenoreja prelazi u amenoreju.

Liječenje:
Kod svih formi ovarijske disgeneze koje idu s niskim rastom potrebno je razmisliti o primjeni hormona rasta od 9. godine života. S završetkom rasta u ovim slučajevima slijedi hormonska nadomjestna terapija – HNT (Cyclo-Progynova, Trisequens), ili s nešto većom dozom (Neo-Eunomin, Trisequens forte) u slučaju nedovoljne razvijenosti dojki. HNT se savjetuje koristiti prije svega zbog zaštite od osteoporoze, do najmanje 52. godine života, dobi kada prirodno nastupa menopauza. U ostalim slučajevima primarne amenoreje, ovisno o nalazu provodi se liječenje u smislu anatomske korekcije uz supstitucijsku terapiju (HNT) ili eventualno indukciju ovulacije.
Kod sekundarnih amenoreja potrebno je svakako pokušati definirati i odstraniti uzrok poremećaja. U liječenju i istodobno dijagnostici primjenjuje se gestagenski test (gestagenska supstitucija tijekom 10 – 14 dana), nakon čega se javlja krvarenje (pozitivan test) ili je i dalje odsutno (negativan test). Pozitivan test označuje dovoljnu razinu estrogena, pa se gestagenska substitucija nastavlja kroz 3 – 6 mjeseci. Kod negativnog testa, radi se estrogenski test (estrogensko-gestagenski test). Ukoliko je i ovaj test negativan, najčešće je u pitanju uterina amenoreja, kada se primjenjuju visoke doze estrogena tijekom duljeg vremenskog perioda. Ako je estrogenski test pozitivan, najkasnije tada je potrebno odrediti razinu FSH, odnosno prolaktina kako bi se razjasnilo da li je u pitanju centralni uzrok (hipotalamička ili hipofizarna amenoreja) ili se radi o ovarijskoj insuficijenciji.
Ovarijska insuficijencija se liječi simptomatski, pri čemu najčešće slijedi hormonska nadomjestna terapija. Centralne amenoreje liječe se također s hormonskom nadomjestnom terapijom ili stimulacijom/indukcijom ovulacije (clomifen, gonadotropini). Clomifenski i GnRH test su testovi kojima se diferencira hipotalamička od hipofizarne amenoreje. Kod povišene razine prolaktina, nakon isključenja tumora hipofize, primjenjuju se lijekovi koji snižavaju njegovu razinu (Bromergon, Dopergin).


Alternativne metode:
Obzirom da najveći broj uzroka sekundarne amenoreje potječe iz hipotalamusa, holistička medicina promatra problem amenoreje u sklopu neuravnotežene izmjene energije kod finog usklađivanja razine neuropeptida u mozgu (hipotalamusu) pod utjecajem stresa. Stresovi koji dovode do poremećaja menstruacijskog ciklusa i gubitka menstruacije uključuju negativne emocije zbog osjećaja podređenosti ili inferiornosti u ulozi žene. Osnovni konflikt je zapravo ne želim biti ili postati žena. U velikom broju slučajeva je prisutna potisnuta srdžba prema majci, ili osjećaj straha zbog potrebe za roditeljskom brigom i zaštitom, odnosno straha od gubitka te zaštite. U simboličkom smislu, amenoreja bi značila pokušaj da se odgodi postajanje potpuno zrelom ženom.
Ponovno uspostavljanje cikličke funkcije jajnika zahtijeva analizu usvojenih negativnih poruka, kao i ponovnu uspostavu cikličke izmjene i protoka emocija. Ovdje svakako spada i psihoterapija, koja izlazi iz okvira alternativnih mogućnosti, a koja sigurno nalazi dodirne točke s holističkim pristupom. Od drugih alternativnih postupaka u liječenju amenoreje za spomenuti je i terapija svjetlom: izlaganje svjetlosti punog spektra dva sata svake večeri i svakog jutra. Provoditi što više vremena na prirodnom svjetlu, a preporuka je najmanje tri dana tijekom jednog mjeseca ostaviti upaljeno svjetlo za vrijeme spavanja. Zdrava prehrana podrazumijeva uporabu cjelovitih životnih namirnica, odnosno prehranu koja uravnotežuje eikosanoide i glukagon, odnosno inzulin. Normalizacija tjelesne težine povećava osjetljivost prema inzulinu i smanjuje razinu androgena.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija