Koža u trudnoći – što je normalno, a što nije?

dr. Zahi Khouri, ginekolog
Koža u trudnoći – što je normalno, a što nije?

Za vrijeme trudnoće zbog imunoloških, endokrinih, metaboličkih i vaskularnih promjena trudnice su podložne kožnim oboljenjima. Nakon usađivanja jajašca i stvaranja posteljice, organizam trudnice biva preplavljen hormonima koje izlučuju stanice trofoblasta – korionski gonadotropin, estrogeni, progesteroni i ljudski posteljični laktogen. Posljedice svih tih promjena mogu se uočiti na koži, kosi, noktima i sluznicama.

Promjene na koži mogu biti stalne ili prolazne, praćene svrbežom ili pojavom mjehurića i/ili sistemskim simptomima (temperaturom, glavoboljom, zimicom, tresavicom), mogu se pojaviti po cijelom tijelu ili samo na dijelu.

Postoje četiri vrste promjena koje se gotovo isključivo javljaju u trudnoći ili u ranom postporođajnom razdoblju, a to su:

  • - fiziološke promjene kože,
  • - dermatoze koje se javljaju samo u trudnoći,
  • - specifične dermatoze trudnoće i
  • - dermatoze koje se pogoršavaju u trudnoći.

Pri dermatološkom pregledu trudnice s kožnim promjenama jako je važno doznati određene podatke vezane uz samu trudnoću (trajanje trudnoće, broj poroda, je li riječ o jednostrukoj ili višestrukoj trudnoći, eventualne dermatoze u prethodnim trudnoćama, obiteljska anamneza trudničkih dermatoza), kao i informacije o bolestima koje su možda prethodile trudnoći (atopija, bolesti vezivnog tkiva, autoimunolođke bolesti, uzimanje lijekova, zanimanje…). Treba razmotriti i mogućnost izloženosti nekim vanjskim uzrocima te eventualno provođenje strogih dijetalnih režima prehrane.

Promjene koje normalno prate trudnoću

Tijekom trudnoće fiziološke promjene nastaju zbog hormonalnih, kao i promjena stanja krvnih žila.

A.) Promjene pigmentacije
Nastaju zbog djelovanja hormona koji u trudnoći potiču melanocite, ali i pod utjecajem estrogena i progestrona, pa mogu biti vidljive i kod uzimanja oralnih kontraceptiva. Česte su i obično se javljaju u prvom tromjesečju. Pigmentacije su jače izražene na dijelovima tijela koji su i uobičajeno jače pigmentirani, kao što su predio bradavica, genitala i linea alba (središnja crta na trbuhu).

Melasma ili chloasma gravidarum najčešća je promjena pigmentacije vezana uz trudnoću i istodobnu izloženost suncu bez zaštite od UV zraka. Na licu se pojavljuju simetrične, svijetlosmeđe mrlje okruglog ili ovalnog oblika, oštro ograničene od okolne kože, lokalizirane na čelu, obrazima i iznad gornje usne. Javljaju se kod 50-75 posto trudnica, a izraženije su kod osoba tamnije puti. Nakon poroda melasma može spontano izblijedjeti, ali u 30 posto slučajeva ostaje trajno. Pigmentacije se mogu izbijeliti pripravcima koji sadrže dva do petpostotni hidrokinon ili, u novije vrijeme, primjenom lokalnih retinoida kao što je tretinoin.

Žutica je generalizirana hiperpigmentacija kože koja se javlja u zadnjem tromjesječju trudnoće zbog fizioloških promjena jetrene funkcije. Nakon poroda potpuno nestaje, ali se može javljati u sljedećim trudnoćama.

Madeži se također mogu promijeniti tijekom trudnoće. Najčešće se povećavaju, ali može se javiti i neravnomjerna promjena pigmentacije. Može doći i do stvaranja novih madeža, pa je poželjna dermatološka kontrola, uz eventualno uklanjanje sumnjivih.

B.) Promjene dlaka i vlasi
Očituju se pojačanom dlakavošću na nogama, rukama, leđima, u predjelu bradavica kao i postranično na licu. Javljaju se zbog djelovanja hormona i nakon poroda najčešće nestaju.
Promjene u vlasištu razvijaju se četiri do dvadeset tjedana nakon poroda, kad dolazi do difuznog ispadanja vlasi, što se može manifestirati i kao mjestimično potpun gubitak vlasi. Kod nekih žena difuzni gubitak vlasi može početi i tijekom zadnjeg tromjesečja. Nagli postporođajni gubitak kose nastaje zbog stresa tijekom poroda (temperatura, gubitak krvi, emocionalni stresa), ali i promjena u endokrinoj ravnoteži.

C.) Promjene noktiju
Mogu nastati bilo kad tijekom trudnoće, a očituju se kao omekšanje noktiju, listanje ploče nokta, uzdužno stvaranje brazdi te rubno zadebljanje nokta.

D.) Promjene vezivnog tkiva
Označava ih pojava strija (striae gravidarum). To su ružičaste do bijele, nekoliko milimetara široke brazde na bedrima, trbuhu i grudima, koje najčešće nastaju u drugom tromjesečju, i to zbog prekomjerna rastezanja kože i povećane aktivnosti nadbubrežne žlijezde (adenokortikalna aktivnost). Iako se sklonost nasljeđuje, mogućnost nastanka strija povećava i prekomjerno dobivanje na težini tijekom trudnoće. Najčešće nastaju u drugom tromjesečju. Prema nekim autorima, svakodnevna masaža maslinovim uljem ili mastima može umanjiti strije.

E.) Promjene krvnih žila
Kako trudnoća napreduje, tako napreduju i promjene na krvnim žilama. Javlja se teleangiektazija (proširenja površinskih kapilara), teleangiektatičnih madeža, hemangioma, proširenja vena na nogama i u predjelu rektuma te edema.

Teleangiektazije i madeži mogu spontano nestati nakon poroda, a ako ostanu, može se napraviti elektrokoagulacija.

Proširenje vena na nogama nastaje kao rezultat povećane osjetljivosti elastičnog tkiva zbog utjecaja hormona i povećana venskog protoka u venama zdjelice uzrokovanog pritiskom povećane maternice. Uz to, u trudnoći se povećava i volumen krvi, a važnu ulogu ima i genska predispozicija, tj. sklonost. Te promjene najčešće nastaju u trećem tromjesečju trudnoće, a nakon poroda rijetko nestanu. Tromboza vena rijetko se javlja. Osobe s povećanom sklonošću venskim varikozitetima trebale bi tijekom cijele trudnoće nositi elastične čarape ili zavoje, što više držati noge u povišenom položaju ili čak spavati s jastukom ispod nogu.

Proširenje vena u području rektuma (hemeroidi) također nastupa u trećem tromjesječju zbog povećana volumena krvi i abdominalnog pritiska. Liječenje se provodi pojačanom higijenom analnog područja, primjenom lokalnih anestetika i reguliranjem stolice, a kod upale i komplikacija nakon poroda u obzir dolazi i injiciranje sklerozirajuće tvari ili hemoroidektomija (kirurško uklanjanje).

Edemi se javljaju pred kraj trudnoće kod 50 posto trudnica. Prisutni su i u jutarnjim satima na vjeđama, licu, u predjelu gležnjeva, potkoljenica i ruku, a pojačavaju se tijekom dana. Nastaju kao posljedica zadržavanja natrija i vode te povećane propustljivosti kapilara pod utjecajem hormona. Na pojavu dodatno djeluje i hidrostatski tlak zbog pritiska maternice i dugotrajnog stajanja na nogama. Liječenje se sastoji od smanjivanja unosa soli te držanja nogu u povišenom položaju.

Crvenilo dlanova nastaje u prvom tromjesečju kod 65 posto trudnica, i to zbog djelovanja estrogena i povećana volumena krvi, a nestaje nakon poroda.

F.) Promjene na sluznicama
Manifestiraju se kao gingivitis – upala, edem, krvarenje i ranice u području zubnog mesa. Javljaju se gotovo kod svake trudnice već u prvim tjednima trudnoće, progresivno pojačavaju sve do poroda i potpuno nestaju nekoliko dana do tjedana nakon poroda. Liječenje se provodi pojačanom oralnom higijenom, uporabom preparata s vitaminom C, a kod opsežnijih promjena potrebno je obratiti se dentalnom patologu.


G.) Pruritus
Pojava svrbeža, generaliziranog ili lokaliziranog, česta je u trudnoći. Javlja se najčešće u trećem tromjesječju, a najizraženiji je u području trbuha. Za ublažavanje se koriste uljne kupke i lokalni antipruritički pripravci (protiv svrbeža). Svrbež kože spontano nestaje nakon poroda i ne ponavlja se u sljedećim trudnoćama

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija