Prehrana u trudnoći

dr. Zahi Khouri, ginekolog
Prehrana u trudnoći

Pravilna prehrana ima značajni udio u zdravom životu u svakom dobu, a posebno tijekom trudnoće. U tom će periodu pravilna prehrana doprinijeti tome da se vaša beba razvija i raste, a vi da se osjećate dobro i odmorno. Svakodnevnom raznovrsnom prehranom omogućit ćete ravnomjeran unos hranljivih tvari potrebnih za razvoj bebe. Isto tako, da ne biste brinuli, neke namirnice je najbolje izbaciti iz upotrebe u tom periodu.

Najbolje vrijeme da se počne sa zdravom prehranom jest prije začeća – na taj način osigurati čete i sebi i svojoj bebi odličan početak. Počnite planirati kako i kada čete jesti i dovedite svoju težinu u normalu, kako tokom i nakon trudnoće ne biste brinuli o višku kilograma. Za vašu će bebu najgore posljedice neadekvatne prehrane biti one u prvim danima trudnoće i u zadnjem tromjesečju kad se razvija bebin mozak. Sve hranjive tvari fetus dobiva izravno od majke i zato je važno da trudnica zna koje vrste namirnica najviše koriste njenom djetetu. Ukoliko ste se i do trudnoće pravilno hranili, vrlo je malo promjena potrebno da i tokom trudnoće nastavite tako – jedina razlika je što se povećavaju potrebe za kalorijama, bjelančevinama, vitaminima, mineralima i vodom.

Koliko je upravo vama potrebno, potrebno je da odredite vi i vaš liječnik, jer to ovisi o vašoj dobi, nivou aktivnosti i individualnom metabolizmu. Sasvim je normalno da vam se apetit poveća i da jedete više nego obično zbog toga što vam metabolizam radi brže, ali to ne znači da treba “jesti za dvoje”. Potreba za energijom nije ačajno povećana, što znači da je dovoljno 300-500 dodatnih kalorija. Nema potrebe jesti “za dvoje”. Bitna je kvaliteta hrane, a ne kvantiteta.
U pravilnoj prehrani trebaju biti zastupljeni ugljikohidrati, bjelančevina, vitamini i minerali, odnosno, potrebno je unosti u organizam predstavnike svih osnovnih grupa hrane – meso i njegove alternative bogate bjelančevinama, kruh i žitarice, voće, povrće, mlijeko i mliječne proizvode.

Šta i koliko jesti u trudnoći ?

Meso, riba i alternative -birajte nemasno meso, sa životinjskog mesa skinite kožu i kuahajte, odnosno pecite na minimumu masnoće. Barem jednom tjedno jedite ribu. U ovu grupu spada meso riba, perad, jaja, mahunarke, orašasti plodovi (ali ne i kikiriki).
Kruh, ostale žitarice, krumpir – neka predstavnici ove grupe budu glavni dio svakog obroka (dnevno šest i više jedinica). Namirnice iz ove grupe su site, bez mnogo kalorija, i predstavljaju važan izvor vitamina i vlakana. Jedite proizvode od integralnog brašna. Ovde spadaju kruh, krumpir, žitarice (musli), tijesta, riža, mekinje, kukuruz.
Mlijeko i mliječni proizvodi – Ova grupa namirnica obuhvaća mlijeko, jogurt i mlade sireve. Ovo je važna grupa namirnica zbog toga što sadrže kalcij i druge hranljive tvari bitne za razvoj bebe. Birajte niskokalorične proizvode i unosite 3-4 jedinice dnevno, u niskokaloričnim varijantama obranog mlijeka.
Voće i povrće – u voću i povrću se nalaze vitamini i minerali, kao i vlakna koja pomažu varenje i sprečavaju zatvor. Najbolje je da se povrće što kraće kuha i to u malo vode, ili da se jede sirovo, da bi se sačuvalo što više hranljivih tvari.

Pokušajte da smanjite unos šećera i slatkiša poput keksa, kolača i slatkih napitaka kao što je koka-kola. Isto tako, treba smanjiti unos masti i masne hrane. Mast ima veoma visok nivo kalorija, a previše kalorija vodi preteranoj težini i povećanom riziku od srčanih oboljenja. Izbegavajte pečeno, skidajte masnoću s mesa, namaze nanosite štedljivo i budite oprezni kada je reč o pecivima, čokoladi i prženim krompirima koji sadrže mnogo masti. Uzmite onu vrstu tih namirnica koja je niskokalorična, kao što su polu-obrano i obrano mleko, nemasni jogurt, i sl.

Kod prehrane obratiti pažnju na sljedeće:

1. Meso treba biti dobro oprano i skuhano, tako da na njemu nema tragova krvi ili nekuhanih dijelova. Time se sprječava infekcija toksoplazmom koja može naškoditi djetetu.
2. Voće, povrće i salate treba pažljivo i dugo prati.
3. Jaja trebaju biti tvrdo kuhana tako da žutanjak i bjelanjak budu čvrsti, čime se sprječava rizik od zaraze salmonelom. Takođe treba izbjegavati namirnice od svježih jaja kao što su domaća majoneza, sladoled i neki kolači.
4. Izbjegavajte sve vrste svježih pašteta i zrelih mekih sireva poput camembera i bria, jer postoji rizik od infekcije listerijom. Bezopasni su tvrdi sirevi i oni proizvedeni od pasteriziranog mlijeka kao i sirni namazi.
5. Pijte samo pasterizirano mlijeko u kojem su uništene sve štetne bakterije.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija