Kontracepcijska spirala

dr. Zahi Khouri, ginekolog
Kontracepcijska spirala

Što je to?

Spirala je vrsta kontracepcijske metode. Stavlja u maternicu kako bi se spriječila oplodnja. Stavlja se na 5 godina nakon čega se može izvršiti uklanjanje stare i postavljanje nove. Može se izvaditi u bilo kojem trenutku te se nakon vađenja plodnost brzo vrati u normalu. Smatra se jednim od pouzadnijih i efikasnijih metoda kontracepcije. Ne spriječava seksualno prenosive bolesti.

Stavljanje

Prethodno stavljanju spirale potrebno je učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test i po potrebi napraviti cervikane briseve. Preporuča se stavljanje tijekom ili neposredno nakon menstruacije. Prva kontrola nakon umetanja preporučuje se za 3-6 tjedana.

Vrste i mehanizam

Postoje dvije vrste kontracepcijskih spirala: bakrena T-oblika presvučena plastikom i hormonalna, koja ispušta hormon levonorgestrel. Bakrena kontracepcijska spirala sadrži ione bakra koji su toksični za spermije te uzrokuju proizvodnju toksične tekućine koja sadrži bijela krvna zrnca, ione bakra, enzime i prostaglandin. Levenorgestrel spriječava ovulaciju i zadebljava cerviksalnu sluz kako spremij ne bi došao do jajovoda.

Razlika je u tome što se kod bakrenih spirala može dogoditi povećano menstrualno krvarenje,a kod hormonalnih spirala, menstrualno krvarenje može biti smanjeno ili potpuno izostavljeno.

Nuspojave

Potencijalne nuspojave su ispadanje spirale, perforacija maternice, upalna bolest zdjelice, bol te neregularna menstrualna krvarenja.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija