Andropauza – doba muške promjene

dr.med. Sanja Toljan, anesteziolog
Andropauza – doba muške promjene

Kada je Srećko došao u moju ordinaciju u pratnji supruge, nije niti slutio da ima zdravstveni problem. Njegova supruga, koja je svoje menopauzalne tegobe uspješno držala pod kontrolom upotrebljavajući hormonsku nadomjesnu terapiju, dovela ga je u prvom redu zbog izraženog osjećaja umora i debljanja u predjelu struka. „Tako je započela moja menopauza, i to sam prepoznala isto kod svojeg muža, sigurna sam da i on ima hormonskih problema“, rekla je samouvjereno. Srečko „se izvlačio“ na stresan posao, i svome stanju nije pridavao veliki značaj: „Ja se osjećam jako dobro, došao sam zbog žene.“

Već prema simptomima koje pacijent navede, kao što su kronični umor, debljanje, manjak samopouzdanja i autoriteta, nesanica, znojenje, gubitak mišićne mase, depresivno raspoloženje, može se zaključiti da nešto nije u redu sa hormonskim balansom. „Hormonske poruke“ se ne šalju tijelu, ili se šalju na krivu adresu. Tako je bilo i sa Srećkom. Hormoni štitnjače bili su u redu, hormoni nadbubrežne žlijezde su ukazivali na stanje kroničnog stresa i iscrpljenja, a spolni hormoni pokazali su da je testosteron na donjoj granici, a estradiol povišen. Naravno, ponekad smo skloni gledati referentne vrijednosti, pa je i Srećko, zaključivši da je njegov testosteron sasvim u redu, likovao nad supruginom zabrinutošću. Nije znao da za muškarce nije samo bitan testosteron, nego da čak odlučujuću ulogu igra estradiol – ženski spolni hormon.

Eto, priroda je tako uredila: kako starimo, gubimo obilježja svoga spola i sve više počinjemo nalikovati na nešto između, vraćamo se u dječju fazu. U menopauzi žene imaju manje estradiola od njihovih muževa, a to je hormon koji određuje ženstvenost. Kod žena tada jačaju muške osobine, a ponekad i izgledom počnu sličiti na suprotno spol. Kod muškaraca se javlja masno tkivo ondje gdje ga ranije nije bilo, rastu grudi, dlačice se prorjeđuju.

Visoki estradiol u odnosu na testosteron u muškaraca odgovoran je za hipertrofiju prostate, koja uzrokuje probleme sa mokrenjem. Isto tako dolazi do gubitka koštane i mišićne mase, poremećenih masnoća u krvi, povećane sklonosti šećernoj bolesti ili aterosklerozi. U muškom tijelu postoji enzim koji pretvara testosteron u estradiol, aromataza, i sve je dobro dok je balans uspostavljen, ali što kada aromataza previše radi!

Evo kako možemo djelovati na aromatazu:

 • Održavati normalnu tjelesnu težinu (kada nema masnog tkiva, manje će se testosterona pretvarati u estradiol).
 • Izbjegavati kofein.
 • Izbjegavati alkohol.
 • Izbjegavati šećer.
 • Izbjegavati nošenje uskog donjeg rublja.
 • Operativno riješiti proširene vene testisa, tzv. varikokele.

Uzmemo li u obzir da je dijeta suvremenog čovjeka umnogome sastavljena od šećera, kofeina i alkohola, jasno nam je zašto toliko puno muškaraca ima zdravstvenih tegoba i zašto im je očekivano trajanje života manje nego kod žena.
Paralelno sa smanjenjem estradiola treba povećavati razinu testosterona u krvi. Pogrešno je mišljenje da će se fizičkim vježbanjem povećati testosteron. Nema dokaza da je tomu tako, a intenzivna vježba može tako iscrpsti nadbubrežne žlijezde da one na određeno vrijeme „zatvore“ kompletnu proizvodnju testosterona. Događa se to redovito kod vrhunskih sportaš . Proizvodnja testosterona može se povećati unosom životinjskih proteina, te balansiranjem hormona nadbubrežnih žlijezdi, kortizola. Zdrave nadbubrežne žlijezde, dobro balansiran stres, temelj je uravnoteženog testosterona.

Kao što postoji menopauza, postoji i andropauza, period života kada nas hormoni više tako dobro ne čuvaju i kada se moramo čuvati sami. Uz zdrav stil života, što podrazumijeva zdravu prehranu i redovitu relaksaciju, svakako treba nadomještavati hormone ako u tijelu postoji njihov disbalans i ako ga osjećate. Jednom kada nastupi bolest, a kod muškaraca je karcinom prostate nešto od čega mnogi strahuju, tada terapija predviđa blokiranje preostalog testosterona u tijelu. To znači da ga je bolje nadoknađivati dok možemo i smijemo, nego ga blokirati kada je nužno.

Najbolji način nadoknade testosterona jest putem kože, u obliku gela i kreme, i takvi preparati su registrirani na sreću i kod nas.
Prva asocijacija na hormonsko nadomjesno liječenje je ženska menopauza, ali samo zbog neinformiranosti muške populacije o tome da se i za njihove hormone može štošta učiniti!

Simptomi manjka testosterona:

 • depresivno raspoloženje,
 • kronični umor,
 • nesanica,
 • noćno znojenje
 • gubitak mišićne mase
 • debljanje oko struka
 • neuromuskularna napetost, razdražljivost
 • smanjena memorija, fokusiranost
 • smanjen libido
 • smanjena spolna moć
 • manjak odlučnosti, autoritativnosti
 • sklonost ozljedama
 • slaba otpornost na stres

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija