Pušenje i mezoterapija

dr.med. Sanja Toljan, anesteziolog
Pušenje i mezoterapija

Mezoterapija – metoda liječenja nastala u Francuskoj u 50-tim godinama prošlog stoljeća, nepravedno je «oštećena», jer osim što je povezujemo s celulitom, slabo se zna da su njene indikacije: liječenje akutnih ozljeda, kronične boli, loše cirkulacije, glavobolje, a u posljednje vrijeme i tako aktualan prestanak pušenja.


Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru pušače zaista dovodi u težak položaj. Osobno, kao liječnik, borim se da moji pacijenti prestanu pušiti, ali tko sam ja da nešto zabranim. Mogu pomoći savjetom ili nekom metodom, ali zabrana – ne, nikako, to može samo moj ministar. Zato sam kao liječnik pokušala pomoći pušačima da bijes od zabrane i osjećaj manje vrijednosti, pretoče u pobjedu nad cigaretom, jednom metodom – mezoterapijom. Upravo sam istu metodu kojom liječim bol i celulit, promovirala u moj omiljeni tretman protiv pušenja. Zašto? Jer je brza, jako učinkovita i košta manje od polutjedne zalihe cigareta mojih pacijenata (iako to njima zaista ništa ne znači). Važno je da uz pomoć mezoterapije prestaju pušiti ljudi koji to svakodnevno rade i više od 20-ak godina, okorjeli, oni koji niti ne uživaju u cigareti, nego puše po navici i izgore više od pola zapaljenih cigareta uzalud. Bitno je da cigareta negdje dimi!

 

Dakle, jednostavnost metode sastoji se u kratkoći ( svega 5 minuta ), jednostavnosti (6 malih uboda kojima se unosi lijek), i izuzetnoj učinkovitosti (preko 80% prestaje pušiti). Razlika prema akupunkturi je da se mezoterapijom unosi lijek, koji u akupunkturnoj točki ima dodatno produženo djelovanje. Nisam pušač i metodu nisam morala testirati na sebi (kao inače), ali pacijenti su mi rekli da se nakon mazoterapijskog tretmana osjećaju kao da su popušili upravo jednu cigaretu i nemaju potrebu za drugom. Ništa Vas ne tjera da zapalite, što je zapravo jačanje Vaše volje da izdržite u svojoj nakani.

 

Metoda se ne radi grupno, nitko ne mora znati da ste ju prošli, jako je diskretna, iako mi ohrabrujemo prijatelje i članove obitelji da dođu zajedno. Tako im je najčešće lakše.
Nikotin ne izaziva fizičku ovisnost i lijepljenje raznoraznih flastera je ništa do placebo učinak.

 

Ukratko, pridržavajte se slijedećeg:

  • Dođite na tretman tek kada ste sami odlučili, a ne kada ste natjerani!
  • Izaberite dan bez stresa, ili kraj dana.
  • Povedite supružnika ili prijatelja sa sobom, bit će Vam lakše
  • Izbjegavajte aktivnosti i mjesta koja povezujete sa pušenjem
  • Nagradite se za izdržane dane

To su samo neki od savjeta koje ćete dobiti, a oni se prilagođavaju svakom individualno. Mezoterapija Vam pomaže kroz određeno vrijeme, dok ne ojačate. Tretman se može ponoviti, ali kod naših nekoliko stotina tretiranih pacijenta ponavljali smo ga u manje od 1% slučajeva. Postoji jedna opasnost, a to je da bivši pušači postanu sadašnji sladokusci, pa da ih napadnu velike kile. Na žalost, tu je loša prognoza, jer mezoterapija za prestanak loših prehrambenih navika još nije izumljena. Jedino ako ministar ne zabrani i debljinu!

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija