Artroskopija kuka

doc.dr.sc. Ivan Rakovac, ortoped
Artroskopija kuka

Artroskopija kuka – FAI, cam, pincer, labrum

Bolnu preponu shvatite ozbiljno! Termin prepona je nedovoljno precizan u smislu lokalizacije bolova, a posebice u otkrivanju samog uzroka boli. Bolna prepona može značiti bolan donji dio trbuha, bolan kuk, bolnu međicu, prenesenu bol iz male zdjelice ili kralježnice. U ortopedskom smislu, bolna prepona prvenstveno znači bolnost koja se prenosi iz kuka i zahtijeva maksimalan oprez!

Kako bi se cijeli život kretali, slobodno i bez bolova, zglobovi moraju ostati zdravi. Jedan od zglobova u ljudskom tijelu koji je najviše opterećen i koji najčešće propada je kuk. Nekoliko ima osnovnih razloga propadanja kuka, a nedovoljno poznat i iznimno važan mehanizam oštećivanja kuka je mehanizam femoroacetabularnog sraza, femoroacetabularni impingement - FAI. Unazad više od desetljeća značajno je napredovalo razumijevanje patomehanizama oštećivanja kuka. Od ranije je poznat mehanizam statičkog oštećenja kuka u razvojnom poremećaju kuka - RPK (svako dojenče mora radi RPK proći ultrazvučni probir između 4 i 8tj.života), poznato je da ozljede i neke bolesti mogu dovesti do oštećenja kuka, a mehanizam kojemu danas pridajemo posebnu važnost je dinamičko oštećenje kuka ili FAI. O njemu se počinje ozbiljnije pisati u radovima švicarskog ortopeda prof. Reinhold Ganza 2003.g. Svaki je zglob u idealnim uvjetima „konstruiran“ da traje doživotno.

Kada govorimo o kuku, zglob se sastoji od dva sferična zglobna tijela od kojih je jedno konkavno, drugo konveksno, a koja se od intrauterinog razdoblja razvijaju sukladno jedno drugome. Kod blagih promjena u formiranju zglobnih tijela, koja su do nedavno smatrana normalnima, zbog minimalnih odstupanja u sukladnosti konveksnog i konkavnog zglobnog tijela, prilikom gibanja zgloba dolazi do postepenog oštećivanja kuka. Pojednostavljeno, ukoliko u zglobu kuka postoji neravnina, izbočina ili nesukladnost, ona mehanički troši zglob. Razgovaramo li s osobom kojoj je ugrađen umjetni kuk, vrlo će nam često kazati da su prve smetnje počele još u mladosti s bolovima u preponi. Još negdje između 20-te i 30-te godine! Tada je upravo i idealno vrijeme liječenja takvih promjena tj. prije no što su nastale značajnije ozljede hrskavice. Cijeli bi život kretanje zglobova moralo biti nesmetano, slobodno, bezbolno i u punom opsegu. Ukoliko postoji i blaga promjena u obliku zgloba od idealne, ona priječi slobodno kretanje zgloba, dovodi do sraza zglobnih tijela natkoljenice i zdjelice (FAI), progresivnog oštećenja hrskavice i ubrzanog starenja zgloba.

Važno je da je danas moguće liječiti takva stanja u kuku te zaustaviti daljnje oštećivanje kuka. Liječenje je operativno artroskopijom kuka: operater ulazi u kuk pomoću kamere kroz kožne rezove veličine 5mm i poput kipara, sitnim brusilicama preoblikuje kuk (cam i pincer) u oblik što bliži idealnom. Ukoliko je moguće, a najčešće i jest moguće, labrum se čuva te se posebnim sidrima rekonstruira i vraća na svoju poziciju. Težnja je sačuvati što anatomskije uvjete u kuku. Težimo anatomskom, idealnom, zdravom, prirodnom, hmm...i dalje promatramo, bilježimo, analiziramo – trudimo se svakako oponašati prirodu jer je tisućljetnom selekcijom ona odabrala što je za nas najbolje.

Slika 1.   LABRUM – na rubu acetabuluma (čašice) nalazi se struktura koja se naziva labrum. Ukoliko u kuku postoji sraz natkoljenice i čašice, femoroacetabularni sraz ili FAI, tada najčešće i labrum biva oštećen.

Slika 2.   Ukoliko do sudara ili sraza dolazi radi promijenjenog oblika acetabuluma (čašice) – riječ je uglavnom o PINCER obliku sraza.

Slika 3.   Ukoliko do sudara ili sraza u kuku dolazi zbog promijenjenog oblika natkoljenične kosti – riječ je najčešće o CAM uzroku sraza.

POLIKLINIKA OSTEON

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija