Ispravljanje palca (Hallux valgus, čukalj) - INVISAHALLUX

doc.dr.sc. Ivan Rakovac, ortoped
Ispravljanje palca (Hallux valgus, čukalj) - INVISAHALLUX

Čukalj je vrlo krivo i simplificirano shvaćanje deformiteta prednjeg dijela stopala. Sam naziv je, vjerujem, krivi. Prema Rječniku hrvatskog jezika, Anić V. (1998.), čukalj znači gležanj ili zglob prsta na ruci. Za čukalj kao deformitet prednjeg stopala osobno sam doznao iz medija. Medicinski je riječ o Hallux valgus deformitetu, složenom deformitetu cijelog stopala. Uzrok deformiteta je nepoznat, ono što poznajemo je konačni oblik.

Kako bi se deformitet ispravio, nije dovoljno samo „ukloniti kvrgu“, već je riječ o pravom rekonstrukcijskom zahvatu u kojemu se osteotomijama (piljenjem) kosti, one prilagođavaju okolnim strukturama koje ostaju netaknute.


Izvana na koži ostaju incizije od 2mm koje gotovo izblijede, dok se unutra izvodi prava dekonstrucija i rekonstrukcija stopala.

Zahvat se izvodi u lokalnoj/regionalnoj anesteziji što omogućava hod odmah po zahvatu u posebnoj cipeli za hod. Ustanite i hodajte!

Bolovi su prosječno prema VAS skali boli (0-10) istog dana 2- 4, a tokom prvog tjedna padaju na nulu.

Oporavak traje 6-8tj.

Nije riječ o magiji, ali je trenutno najbliže moguće tome.


Na ovoj je pacijentici stopalo suženo za 7mm te je drugi prst ispravljen i skraćen za 6mm kako bi se njegova dužina izjednačila s palcem što je estetski idealan oblik stopala (Dr. Rakovac).


INVISAHALLUX – nevidljiva kirurgija!

MIS te otvorenu kirurgiju prednjeg dijela stopala podižemo na novu, višu razinu! Doc.Rakovac je osmislio novi cjeloviti sustav rekonstrukcije medijalne kolumne stopala nevidljive izvana i nevidljive iznutra prema najpoželjnijem medicinskom

 principu "restitutio ad integrum" ili povratka u prvobitno stanje. Koristeći tehnike minimalno invazivne kirurgije kojima se na koži stopala ne ostavljaju ožiljci; teoretska znanja klasične ili otvorene kirururgije; vlastito iskustvo i zapažanja o ravnoteži prednjeg dijela stopala te najsuvremenije implantacijske materijale koje tijelo razgrađuje - rekonstrukcija deformiteta stopala postaje još potpunijom. U Poliklinici Rakovac jedini izvodimo operacije prednjeg dijela stopala minimalno invazivnom tehnikom bez korištenja fiksacijskih materijala, uz privremenu fiksaciju ili uz korištenje najsuvremenijih fiksacijskih materijala od titana ili legura magnezija koji se razgrađuju i nestaju bez potrebe za vađenjem. 

INVISAHALLUX se sastoji od 3 temeljna principa:

1. Nema ožiljaka  - MIS tehnika. 

2. Potpuna rekonstrukcija deformiteta - korekcija deformiteta u 5 smjerova (Doc.Rakovac).

3. Kirurgija bez implantata ili uz pomoć implantata koji nestaju - po završetku cijeljenja, kirurški zahvat postaje nevidljiv i na RTG snimkama.

Važno!

Deformitet prednjeg stopala je jedan od najpodcijenjenijih problema koštano-zglobnog sustava. Njegovo se liječenje banalizira te su prema dostupnim podacima iz literature nezadovoljavajući rezultati u čak 50% pacijenata.

Pravilno izveden operacijski zahvat trebao bi omogućiti trajan rezultat!

 

Prednosti operacija u Poliklinici Rakovac

Najvažniji moment u kirurgiji prednjeg stopala te najvažniji adut na našoj strani jesu znanje i iskustvo operatera!  

U odnosu na standardnu otvorenu kirurgiju, minimalno invazivna kirurgija je vrlo tehnički zahtjevan operacijski zahvat ali s:

 - Neograničenim mogućnostima korekcija

 - Manjim oštećenjem tkiva

 - Manjom bolnošću

 - Bržim oporavkom

 - Boljim estetskim rezultatom

 

Minimalno-invazivna kirurgija

Vremenom se kirurgija prednjeg dijela stopala mijenja i usavršava te danas možemo govoriti već o 4-toj generaciji minimalno invazivne kirurgije koju izvodi Doc. Rakovac te INVISAHALLUX metoda.

 

Komplikacije

Jedna je osnovna komplikacija zahvata – infekcija operacijske rane. Stopala nisu „čista“ regija te je infekcija i inače problem svakog operacijskog zahvata na stopalu. Minimalno invazivna kirurgija stopala smanjuje učestalost i ove komplikacije. Od ostalih se komplikacija mogu navesti sve komplikacije koje prate kirurške zahvate, poput tromboze, embolije, također svedene na najmanju moguću mjeru. 

 

Priprema za zahvat

Na zahvat dolazite u udobnoj odjeći. Kako se zahvat izvodi u lokalnoj/regionalnoj anesteziji važno je da ne bolujete od akutne bolesti tj.da ste relativno zdravi. Sve potrebno za zahvat i neposredno nakon dobiti ćete u Poliklinici (štake, cipele, analgetici).

 

Postupak

Izdvojite 3 sata vremena za svoja stopala.

Sat vremena prije zahvata dolazite u Polikliniku te se nakon razgovora s Doc. Rakovcem aplicira anestezija.

S fizioterapeutom se potom provode vježbe hoda u posebnim cipelama za hod, sa i bez štaka.

Slijedi operacijski zahvat koji u prosjeku traje oko 90min.(Sat vremena prije zahvata)Nakon operacije

Po zahvatu ustajete, hodate i nakon razgovora s Doc. Rakovcem odlazite kući. Sveukupno trajanje boravka u Poliklinici je oko 2-3 sata.
U standardnim uvjetima, previjanja se obavljanju kod nadležnog liječnika jednom tjedno.

Hod u posebnoj ortozi za hod traje do 6-tog poslijeoperacijskog tjedna, a potom puno opterećenje, najčešće bez potrebe za dodatnom rehabilitacijom.


U standardnim uvjetima, previjanja se obavljanju kod nadležnog liječnika jednom tjedno.

Hod u posebnoj ortozi za hod traje do 6-tog poslijeoperacijskog tjedna, a potom puno opterećenje, najčešće bez potrebe za dodatnom rehabilitacijom.


Vraćanje na posao nakon 14 dana?

Ukoliko radite sjedeći posao povratak na posao se može očekivati nakon 7-14 dana. Ukoliko cijelog dana stojite na nogama, povratak na posao planirajte nakon 2-3mjeseca.

Od dolaska do odlaska iz Poliklinike Rakovac svaki je trenutak podređen pacijentu.

„Nije riječ o magiji, ali je trenutno najbliže tome.“

    Doc.dr.sc. Ivan Rakovac, dr.med.spec.ortoped
Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija