Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Rakovac pruža 10% popusta na pregled novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Lijepa stopala

  • Objavljen: 24. Rujan, 2018
20828_nicefeet.jpg

 

Stopala su lijepa i mogu biti predmet divljenja. Modna industrija, dizajn cipela u velikoj mjeri ističe upravo ljepotu stopala. Najljepše i najelegantnije ženske cipele su upravo cipele koje najmanje pokrivaju i obuhvaćaju stopalo. Ljepota stopala je naravno sekundarna njegovoj funkciji, ali ono što smatramo lijepim je ujedno i najuobičajeniji oblik stopala tj. onaj kojeg smatramo zdravim.

 

 

 

Lijepo stopalo je najčešće i zdravo stopalo. Minimalno invazivna kirurgija stopala nam omogućava postizanje zdravog, funkcionalnog i lijepog stopala.

 

Pionirskim pothvatima kirurgije kroz kožu koji datiraju unazad nekoliko desetljeća, dolazi do postepenog, ali progresivnog razvoja minimalno invazivne kirurgije stopala. Kroz incizije od 2mm pristupa se na sva potrebna mjesta na stopalu, čini korekcija i stopalu vraća željena funkcija i oblik. Nakon Američkih, Španjolskih i Francuskih ortopeda, dr. Rakovac započinje s minimalno invazivnim rekonstrukcijama stopala u Hrvatskoj i  regiji.

 

1. http://www.novilist.hr/Zivot-i-stil/Zdravlje-ljepota/Zdravlje/Uspjeh-lovranske-klinike-za-ortopediju-Operacija-deformacije-palca-stopala-bez-reza-oporavak-vec-drugi-dan

2. http://www.vecernji.hr/moje-zdravlje/bez-cukljeva-rezom-od-samo-dva-milimetra-1029738

 

 

Ispravljanje palca (Hallux valgus, čukalj) u 5 ravnina

 

Čukalj je vrlo krivo i simplificirano shvaćanje deformiteta prednjeg dijela stopala. Sam naziv je, vjerujem, krivi. Prema Rječniku hrvatskog jezika, Anić V. (1998.), čukalj znači gležanj ili zglob prsta na ruci. Za čukalj kao deformitet prednjeg stopala osobno sam doznao iz medija. Medicinski je riječ o Hallux valgus deformitetu, složenom deformitetu cijelog stopala. Uzrok deformiteta je nepoznat, ono što poznajemo je konačni oblik.

Kako bi se deformitet ispravio, nije dovoljno samo „ukloniti kvrgu“, već je riječ o pravom rekonstrukcijskom zahvatu u kojemu se osteotomijama (piljenjem) kosti, one prilagođavaju okolnim strukturama koje ostaju netaknute.

Izvana na koži ostaju incizije od 2mm koje gotovo izblijede, dok se unutra izvodi prava dekonstrucija i rekonstrukcija stopala. Da bi se deformitet ispravio u potpunosti, a rezultat bio što trajniji potrebna je rekonstrukcija deformitet u 5 ravnina (Doc. Rakovac)!

Zahvat se izvodi u lokalnoj/regionalnoj anesteziji što omogućava hod odmah po zahvatu u posebnoj cipeli za hod. Ustanite i hodajte!

Bolovi su prosječno prema VAS skali boli (0-10) istog dana 2- 4, a tokom prvog tjedna padaju na nulu.

Oporavak traje 6-8tj.

Nije riječ o magiji, ali je trenutno najbliže moguće tome.

 

 

 

O autoru članka

  • Istarska županija /
  • Grad Poreč /
  • Poliklinika Rakovac /
  • Zelena Laguna 20
  • Telefon: 091/913-1986
  • e-pošta: info dot rakovac at gmail dot com
  • komentara: 17,
  • ukupno ocjena: 45
4,91
Pogledajte sve objavljene članke