Kirurgija nokta

doc.dr.sc. Ivan Rakovac, ortoped
Kirurgija nokta

Nokat je rožnata tvorevina na vrhovima prstiju, sastavni je dio jagodice prsta koja predstavlja jedan od najvažnijih čovjekovih osjetnih aparata. Vrhvima prstiju dodirujemo, gladimo, milujemo, izmjenjujemo nježnost, grizemo ih u trnucima napetosti i bijesa, u opasnosti njima grebemo i režemo. Nokti su dio tijela uvijek vidljiv i estetski važan; oni govore o nama – jesmo li nervozni, smireni, pedantni, njegovani, bezbrižni, lijeni ili vrijedni. Kada govorimo o funkciji, nokat štiti vrhove prstiju na rukama i nogama, stabilizira jagodicu prsta na taj način pojačava funkciju vrhova prstiju: njihovu taktilnu i radnu funkciju.

 

Mnoge bolesti dovode do promjena na noktima, ali brojne su i bolesti samog nokta.

 

Urasli nokat; unguis incarnatus je jedna od najčešćih bolesti nokta, vrlo često kirurški liječena. Kako bi se pravilno liječila potrebno je dobro poznavanje anatomije nokta.Nakon godinu dana neuspješnog liječenja, prikazujemo rezultat prije i poslije liječenja u Poliklinici Rakovac.


Važno!

Kirurgija nokta se rijetko sastoji od čupanja noktiju već je potrebno uravnotežiti odnos baze nokta i periungvalnog mekog tkiva. Brojne su tehnike na raspolaganju.

 

Pravilno izveden operacijski zahvat trebao bi omogućiti trajan funkcionalni i estetski rezultat!

 

Kirurgija nokta

Operacijski se zahvati na noktima uglavnom sastoje od parcijalnih resekcija bridova nokta i preoblikovanja mekog tkiva uz ploču i matriks nokta. Sraz mekih okolnih česti sa tvrdom pločom i korjenom nokta, dovodi do ranica, otekline, upale i bakterijske infekcije značajno češće na nožnim prstima, nožnom palcu najčešće. Potrebno je pravilno uravnotežiti odnos tvrdih i mekih dijelova uzimajući u obzir estetiku nokta i jagodice prsta! Uklanjanje cijelog nokta gotovo nikada nije jedina opcija!

Komplikacije

Komplikacija u kirurgiji nokta ne bi trebalo biti. Infekcija kao osnovna komplikacija operacijskih zahvata na stopalu je ovdje prisutna na samom početku liječenja te se uz kirurški zahvat na noktu gotovo uvijek uvodi i antibiotik.

 

Priprema za zahvat

Na zahvat dolazite u što široj i udobnoj obući. Kako se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji važno je da ne bolujete od akutne bolesti tj. da ste relativno zdravi.

 

Postupak

Cijeli zahvat kirurgije nokta traje oko 40minuta. Najprije se primjenjuje anestezija po tipu digitalnog bloka, tj. anesteziran je zahvaćeni prst stopala. Ukoliko je riječ o više prstiju moguće je primijeniti i blok gležnja tj. ankle blok.

 

Nakon pranja operacijskog polja i sterilnog pokrivanja slijedi operacijski zahvat na noktu potom šivanje i prevoj. 

Nakon operacije

Daljnji prevoji obavljaju se kod nadležnog liječnika. Šavovi se skidaju 14 dana nakon operacije i tada se očekuje i potpuna sanacija nokta i priležećeg tkiva.
"Nauka o noktima se naziva onychologija, a kao svaka znanost ima svoju vrijednost, zahtjevnost i pravila." - Doc. Rakovac

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija