Minimalno invazivna kirurgija stopala

doc.dr.sc. Ivan Rakovac, ortoped
Minimalno invazivna kirurgija stopala

Ljepota stopala  je važna, ali je s ortopedske točke gledišta njegova funkcija primarna! Osnovna funkcija stopala je da se skladno prilagođava podlozi što znači da je stopalo fleksibilno i bezbolno. Dokle god je stopalo u fleksibilno i bezbolno njegova funkcija zadovoljava, neovisno o izgledu.

Rekonstrukcija prednjeg dijela stopala

Deformiteti prednjeg dijela stopala predstavljaju estetski problem, ali ono što pacijente svakako najviše muči jesu bolovi koje uzrokuju. Skladno stopalo je najčešće i zdravo stopalo. Kirurgija gležnja i stopala je u velikom znanstvenom , tehničkom  i tehnološkom razvoju posljednjih godina. Stopalo danas razumijemo bolje no ikada! Jednostavni zahvati poput „skidanja kvrge“ rezultiraju  lošim i kratkotrajnim poboljšanjem te se izbjegavaju. Želimo li uistinu riješiti problem deformiteta prednjeg stopala potrebno je „rastaviti“ promijenjeno stopalo i “sastaviti“ ga u što idealnijem položaju  tj. rekonstruirati ga. Rekonstrukcija prednjeg dijela stopala je veliki zahvat, ali vrlo moguć. Ono što je do sada bilo potrebno su veliki rezovi i obilje implantata. 

Minimalno invazivna kirurgija stopala (MIS) – operacije kroz kožu

Pionirskim pothvatima kirurgije kroz kožu koji datiraju unazad nekoliko desetljeća, dolazi do postepenog, ali progresivnog razvoja minimalno invazivne kirurgije stopala. Kroz incizije od 2mm pristupa se na sva potrebna mjesta na stopalu, čini korekcija i stopalu vraća željena funkcija i oblik. Na samoj koži gotovo da i nema rezova te ne ostaju ožiljci, ali nije riječ o magiji – za rekonstrukciju najjednostavnijeg hallux valgus deformiteta, potrebno je osteotomirati, prepiliti, korigirati barem dvije kosti stopala, a njihovo cijeljenje traje 6 tjedana za vrijeme kojih pacijent hoda u posebnoj cipeli za hod. Za fiksaciju korekcije, vrlo promišljenim osteotomijama, najčešće nije potrebno koristiti pločice, vijke ni žice koje su standardne u otvorenoj kirurgiji stopala te se smanjuje vjerojatnost komplikacija vezanih uz implantate i ukida potreba za naknadnim operacijskim zahvatom vađenja implantata.

Zaključno, MIS stopala omogućava rekonstrukciju prednjeg stopala gotovo bez rezova uz izvrstan estetski i funkcionalni rezultat.  

„Ono što za kirurgiju zglobova znači artroskopija, za stopalo je MIS stopala “

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija