Parodontologija - sve traženija grana stomatologije

Maja Jagodić-Štimac, dr.med.dent, stomatolog
Parodontologija - sve traženija grana stomatologije

U posljednje je vrijeme parodontologija sve popularnija; osim tehnoloških napredaka u stomatologiji, mijenja se i svijest o dentalnoj higijeni. Dosad su mnogi koji se obraćaju stomatolozima parodontozu smatrali neizlječivom bolesti zubnog mesa i prihvaćali činjenicu gubitka zubi kao normalnu posljedicu uznapredovale parodontoze. Uz pravilnu dentalnu higijenu, uočavanje simptoma i pravovremeno liječenje, parodontološka terapija daje jako pozitivne rezultate. 


Koji su simptomi i posljedice bolesti parodonta?

   Postoji više oblika parodontnih bolesti, od blagih slučaja gingivitisa pa sve do trajnih upala desni ili parodontitisa. Simptomi bolesti desni su vrlo neugodan osjećaj zbog bolnog žvakanja i nemogućnosti konzumiranja određenih prehrambenih proizvoda, povlačenje zubnog mesa, sve veće ogoljenje zuba, te crvenilo i natečenost zubnog mesa. Vrlo česti simptom bolesti parodonta može biti i neugodan zadah koji ne nestaje, a javlja se zbog viška bakterija u usnoj šupljini.

Nove metode za nove rezultate

   Novim metodama liječenja stomatolozi dobivaju izvanredne rezultate - zubi se učvršćuju, a zubno meso postaje zdravo. Prije početka parodontološke terapije iznimno je važno identificirati i procijeniti cjelokupno, sistemsko zdravlje pacijenta. Uzimanje povijesti bolesti daje informacije o mogućim rizicima pacijenta koji, između ostalog, mogu imati utjecaja na provedbu i ishod same terapije. Svakako treba prepoznati određene stečene rizike (šećerna bolest, pušenje i sl.) čija prisutnost utječe na ishod terapije, te prema njima prilagoditi tijek i način liječenja.

Kako liječiti bolest parodonta

   Prema stupnju uznapredovalosti bolesti desni, stomatolozi savjetuju i određuju koji načini liječenja su adekvatni za trenutno dentalno stanje pacijenta. Parodontološka terapija se određuje prema stadiju uznapredovalosti bolesti, i uključuje različite nekirurške, kirurške postupke ili kombinaciju tih postupaka u sklopu liječenja. Liječi se najčešće kiretažom na način da se posebnim lancetama ulazi u parodontne džepove i vrši se kiretaža plaka oko korijena zuba. Parodontna terapija provodi se po kvadrantu čeljusti te su potrebna 4 dolaska, no moguće je obraditi i dva kvadranta po dolasku. Preporuka su i redovite kontrole kod stomatologa koji prati dentalno stanje pacijenta i napredak bolesti.

Bitno je reagirati na vrijeme

Danas je bolest parodonta vrlo raširena bolest i smatra se najčešćim uzročnikom ispadanja zubi kod starijih osoba. Zbog vrlo teških i trajnih posljedica, na takve je probleme potrebno što prije reagirati i potražiti pomoć stomatologa. Uoče li se simptomi bolesti parodonta i krene li se s liječenjem na vrijeme, rezultati mogu biti više nego zadovoljavajući.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija