Jesu li akne zaista (ne)važne?

prim.dr.sc. Lena Kotrulja, dermatovenerolog
Jesu li akne zaista (ne)važne?

Acne vulgaris ili jednostavno akne, su česta kronična upalna dermatoza, koja se javlja u doba puberteta i adolescencije, razdoblju izrazitih psihosocijalnih i tjelesnih promjena. Bolest se javlja u više od 85% mladih osoba u dobi od 11 do 25 godina. U oko 20% bolesnika akne perzistiraju i nakon 20. godine života, što je znatno češće kod žena.Veliki broj osoba smatra da će akne tijekom vremena proći same od sebe i ne traže pomoć dermatologa. Budući da ne ugrožavaju opće zdravstveno stanje, često se shvaćaju samo kao kozmetski problem, pa im se ne pridaje dovoljno važnosti.Oko 15-30% osoba imaju teži oblik bolesti čime se povećava rizik pojave kasnih posljedica u smislu pojave trajnih ožiljaka i psiholoških smetnji kao posljedica akne.

Akne nisu uzrokovane lošom higijenom, a pretjerano čišćenje i ribanje kože raznim iritativnim proizvodima može pogoršati stanje kože i rezultirati crvenilom i ljuštenjem. Samostalno istiskivanje prištića može također pogoršati stanje, odnosno uzrokovati pojačanu upalnu reakciju koja može potaknuti stvaranje hiperpigmentacija i ožiljaka. 

Kako nastaju akne?

Smatra se da nasljeđujemo  veličinu lojnica i njihovu funkcionalnu osjetljivost na hormonalni utjecaj, kao i sklonost folikularnoj keratozi (orožnjavanju). Važan je utjecaj hormona s androgenim utjecajem, čiji cirkulirajući nivo u krvi ne mora biti povišen, nego je povećana osjetljivost žlijezda lojnica na te hormone. Pod utjecajem hormona dolazi do povećanog lučenja sebuma (loja), poremećaja keratinizacije (orožnjavanja) folikula, umnožavanja bakterija koje su inače normalni stanovnici naše kože i posljedično pojave komedona, a potom i upalnih promjena. Pojačano izlučivanje loja jedan je od glavnih preduvjeta za razvoj akne, a zbog poremećaja keratinizacije odumrle epitelne stanice i sebum nakupljaju se u folikulu, osiguravajući povoljne uvjete za razvoj bakterija i posljedični nastanak komedona.

Liječenje akne

S obzirom da su akne kronična bolest, važno je započeti učinkovitu terapiju što ranije u tijeku bolest. Način liječenja ovisi o više čimbenika; o težini prisutnih kliničkih lezija, trajanju bolesti, učinkovitosti dosadašnje terapije, kao i o sklonosti javljanju ožiljaka.

Prije započinjanja terapije važno je razmotriti čimbenike koji su važni u patogenezi bolesti, uz bolji učinak što je više patogenetskih čimbenika obuhvaćeno primjenjenom terapijom. Liječenje se provodi topičkim pripravcima koji imaju komedolitičko i antiinflamatorno djelovanje, te sistemskom primjenom antibiotika ili isotretinoina.

Liječenje akne je dugotrajan proces koji zahtjeva dobru suradnju dermatologa i pacijenta, čime se osigurava učinkovita kontrola izbijanja novih promjena. Često je potrebno pričekati nekoliko tjedana nakon što je započeta propisana terapija kako bi se vidjeli njeni učinci, a ponekad je moguće i kratkotrajno pogoršanje u početku liječenja.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija