Psorijaza

prim.dr.sc. Lena Kotrulja, dermatovenerolog
Psorijaza

 

Psorijaza je kronična upalna bolest kože karakterizirana pojavom upalnog crvenila i ljuštenja kože, uz mogućnost zahvaćanja zglobova i drugih pridruženih simptoma. Učestalost psorijaze je 1-3% u populaciji, a nema razlike u pojavnosti među spolovima. U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80.000 ljudi. Psorijaza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se u čak 50% bolesnika javlja prije 25. godine života.

Psorijaza nastaje kao posljedica međudjelovanja genske sklonosti pojedinca i čimbenika okoliša kao što su infekcija (posebice streptokokne infekcije), psihički stres i neki lijekovi  (beta blokatori, ACE inhibitori, antimalarici i litij). 

 

Psorijaza je kronična bolest koja izaziva veliko psihičko opterećenje pojedinca i može znatno smanjiti kvalitetu života zbog čega je izuzetno važan individualizirani pristup u liječenju i psihološka podrška. 

 

U liječenju je važno primjeniti lokalne pripravke za uklanjanje ljusaka /keratolitike, te protuupalne lijekove poput lokalnih kortikosteroida i analoga vitamina D, retinoida i cignolina. Važno je naglasiti i važnost redovite primjene neutralnih pripravaka za njegu kože. Kod težih oblika bolesti dolazi u obzir provođenje fototerapije, odnosno kontrolirano izlaganje UV zrakama pod dermatološkom kontrolom.  U slučaju izrazito teških oblika psorijaze primjenjuje se i sustavna terapija  kao što su retinoidi, metotreksat i ciklosporin, te biološki lijekovi.

 

 

Više o psorijazi možete pogledati ovdje!

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija