Primjene botoksa

prim.dr.sc. Lena Kotrulja, dermatovenerolog
Primjene botoksa

 

Primjena Botoxa u terapiji bora lica


Botulinum toksin tip A (Botox)  je prirodni pročišćeni protein – egzotoksin kojeg proizvodi anaerobna bakterija Clostridium botulinum. Botox se u  malim dozama (jedinicama) aplicira u određene mišiće lica, pri čemu se oni opuštaju, a koža iznad njih postaje mekša i bez bora. Obzirom da okolni mišići ostaju u funkciji, lice zadržava normalnu mimiku i izražaj.

Botox vrlo dobro djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića. Najčešće se primjenjuje za uklanjanje horizontalnih bora na čelu, vertikalnih bora na čelu (tzv. bore mrštilice) i sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice).

Za pacijenta je postupak jednostavan i relativno bezbolan. Apliciranje preparata zahtijeva dobro poznavanje anatomije mišića lica kao i farmakokinetike preparata. Klinički učinak postaje zamjetljiv 3-7 dana nakon tretmana, a za potpuni vidljiv učinak potrebno je pričekati 14 dana.

S obzirom da postupno dolazi do prestanka djelovanja botoxa, za održavanje učinka potrebno je tretman ponoviti nakon 4 do 6 mjeseci. Tretman se može ponavljati neograničen broj puta, s time da je potrebno je pripaziti da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak. U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svaka 4 mjeseca.

Važno je spomenuti da je tretman  botoxa za bore na čelu odobrila 2002. godine američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova.

 

 

Botox terapija protiv pojačanog znojenja


Hiperhidroza je autonomni poremećaj koji se očituje u prekomjernom znojenju u području pazušnih jama, dlanova i/ili tabana.

Problem ne predstavlja uobičajeno, već prekomjerno znojenje, koje dovodi do osjećaja nelagode, a može biti vrlo nezgodno i zbog estetskih razloga.

Primjenom botulinum toksina tip A u obliku davanja intradermalnih injekcija u kožu pazuha postiže se reverzibilna blokada sekrecije žlijezda znojnica, zbog čega znojenje na tim regijama prestaje.

Sam tretman traje oko sat vremena, a uključuje test jodom prije zahvata, kojim se procjenjuje raspored i gustoća žlijezda znojnica, nakon čega se nanosi anestetska krema kako bi tretman bio bezbolan.

Ovaj preparat djeluje tako da privremeno blokira provodljivost kemijskih signala živaca koji djeluju na stimulaciju znojnih žlijezda.

Učinak najčešće postaje zamjetljiv 1 do 3 dana nakon tretmana, premda u nekih pacijenata mora proći i duže vremensko razdoblje (7 do 12 dana) do zamjetnog učinka.

Nakon 4 do 6  mjeseci može se očekivati postupni povratak simptoma pojačanog znojenja, kada se tretman može ponoviti. Kod većine osoba dovoljno je takav postupak učiniti dva puta godišnje.

Sam postupak u zdravstvenom smislu ne izaziva nikakve štetne posljedice. Iskustva su pokazala da tretman dovodi do poboljšanja kvalitete života osoba koje se pretjerano znoje i nakon šest do devet mjeseci većina želi ponoviti ovu terapiju.

Paket u Poliklinici DermaPlus uključuje cijenu samog preparata, pripremu te sam postupak tretmana i ukoliko je to potrebno, kontrolu nakon 2 tjedna.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija