Kako vam doktor dentalne medicine može spasiti život

doc.dr.sc. Nikola Petričević, spec. stomatološke protetike
Kako vam doktor dentalne medicine može spasiti život

Znamo da je glavni uzrok propadanja zuba karijes, a da karijes uzrokuje bakterija. S obzirom da većina populacije ima popravljeno barem nekoliko zuba, svjesni smo koliko je bolest raširena. Infekcija se može širiti kroz zubno tkivo do vrha korijena i izaći u duboka tkiva čeljustiZato je važno pravovremeno popraviti zahvaćene zube da se spriječi daljnje širenje bakterijekrvotokom do svih organa, što može rezultirati njihovim oštećenjem, ali i poremećajem imunološkog sustava. Osim putem tkiva u sredini zuba, upala se može širiti i od zubnog mesa, a istraživanja su pokazala porast rizika od infekcija dišnog sustava, oboljenja srca i krvožilnog sustava, dijabetesa, komplikacija u trudnoći, osteoporoze, reumatoidnog artritisa pa čak i povećanom riziku od tumorskih oboljenja. Upravo zato potrebno je svako pola godine kontrolirati zdravlje zubi i uočiti potencijalne probleme.

Osim zdravlja zubi, sluznice i zubnog mesa, potrebno je kontrolirati i jezik, slinu,zadah i mjesta koja krvare. Većina problema koja se javljaju u ustima su bezopasna i lako rješiva,ali treba biti svjestan da ponekad mogu postati i ozbiljna.

 

Ne zanemarujte upalu sluznice i zubnog mesa

Zdrava sluznica i desni su svijetlo ružičaste boje, dok tamnija crvena boja možeukazivati na upalu. Prvi znaci bolesti desni su otok i povećanje volumena, a kasnije i krvarenje na dodir. Također, prvi simptomi mogu biti ismanjenje zubnog mesa i otkrivanje korijena zuba, što ga čini izloženim na hladnoću i daljnje propadanje korijena zuba.

Ako se krvarenje pojavi nakon pranja zuba, ne treba paničariti, jer je najčešće posljedica oštećenja zubnog mesa zubnom četkicom te je potrebno promijeniti tehniku četkanja i koristiti mekanu četkicu. Ako je krvarenje učestalo i traje nekoliko minuta, možemo sumnjati na akutnu ili kroničnu upalu zubnog mesa. Bolesti desni potrebno je što prije liječiti jer samo pravovremeni zahvati mogu riješiti problem i produljiti vijek trajanja takvih zubi.

 

Mogu li pacijenti s jakim upalama desni dobiti implantate?

Kod svake vrste upale nužno je prvo smiriti situaciju, odnosno krvarenje i napredak bolesti. Nakon potpunog smirivanja znakova bolesti, sanirani pacijenti mogu dobiti implantate. Najveći rizik predstavljaju pacijenti s upalamadesni, s obzirom da imaju genetsku sklonost i da je  sastav bakterija specifičan te se upala vrlo lako ponovno aktivira. Navedeni pacijenti trebaju cijeli život imati odličnu oralnu higijenu i redovito kontrolirati stanje zuba i zubnog mesa. Profesionalno čišćenje u ordinaciji je potrebno obavljati svako 3-6 mjeseci, a po potrebi planirati ioperaciju zubnog mesa kako bi se spriječio napredak bolesti. .

 

Opće bolesti i stres mogu potaknuti oboljenja u ustima

Kao štooboljenja u ustima mogu dovesti do bolesti bilo gdje u organizmu, također opće bolesti mogu potaknuti oboljenja u ustima.Stres također doprinosi razvoju bolesti, jer podiže razinu adrenalina koji ubrzava rad srca, disanja i krvnog tlaka. Temeljem saznanja iz najnovijih istraživanja možemo steći uvid u međusobnu povezanost cijelog organizma te potrebe za što ranijim otkrivanjem problema i njegovim uklanjanjem.

 

Ranice u ustima

Ranice koje najčešće imao u ustima su afte, koje su u potpunosti bezopasne i koje nalazimo na sluznici obraza i pod jezikom. Ne zahtijevaju nikakvu posebnu terapiju i spontano nestaju nakon nekoliko dana. Herpes je drugi po učestalosti uzrok ranica u ustima na području usne, nepca i zubnog mesa. Herpes koji je zahvatio veće područje zahtjeva antivirusnu terapiju i  pojavljuje kod osoba s narušenim imunološkim stanjem.

 

Loš zadah može upućivati na bolesti desni

Loš zadah koji traje duže od dva tjedna obično upućuje na probleme sa desni, odnosno na teži oblik upale i specifične bakterije. Kontrola stanja u ustima je prvo što treba napraviti, jer se jednostavno obavi. Nastavak zadaha može upućivati na probleme sa sinusima,  tonzilama i želucem

 

Izgled i bolesti jezika su također bitni

Najčešće promjene koje zahvaćaju jezik je osjećaj suhoće usta i pečenja, metalan okus u ustima, hrana  bez okusa, ljepljiva i suha sluznica, dok je jezik bjelkaste boje. Ove promjene mogu biti posljedica infekcije, posebno gljivica, alergijske reakcije ili imunoloških poremećaja. 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija