Sedacija rajskim plinom za bezbolni popravak zuba

doc.dr.sc. Nikola Petričević, spec. stomatološke protetike
Sedacija rajskim plinom za bezbolni popravak zuba

Sedacija takozvanim “rajskim plinom”, odnosno dušičnim oksidom, inovativno je rješenje za pacijente sa dentalnom fobijom, koji osjećaju nelagodu i strah pri odlasku kod stomatologa. Uređaj Master Flux ima automatsku kontrolu protoka i miješanja dva plina, dušičnog oksida i kisika. Namještanjem udobne maskice na nos udiše se kontrolirana mješavina plinova potrebna za sedaciju pacijenta, što rezultira osjećajem opuštenosti te smanjenjem stresa, tjeskobe i boli.
Način na koji plin djeluje potrebno je prije zahvata objasniti pacijentu; prvi efekti nastupaju već nakon nekoliko minuta, a nedugo nakon prestanka udisanja njegov učinak nestaje i nema nuspojava, a što čini ovu metodu pouzdanom za primjenu u svakodnevno praksi.
Pacijenti će već nakon prvog iskustva uvidjeti prednosti ovakvog pristupa liječenja, koji je znatno ugodniji i manje stresan. Pacijenti su svjesni zahvata i ujedno su podložni sugestijama, čime je olakšana suradnja s liječnikom pa i sam zahvat se može brže i jednostavnije obaviti. Na svakom slijedećom zahvatu pacijenti su sve više opušteni i manje zabrinuti zbog  zahvata u ustima.

Nakon Amerike i Europe sedacija je dostupna i u Hrvatskoj
Metoda je već dugi niz godina u upotrebi u Americi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, kao i u mnogim drugim državama. U Hrvatskoj je poznata duže vrijeme, a tek nedavno je priznata kao metoda koja može olakšati rad stomatologu u privatnoj praksi. Na taj način približili smo se svjetskim trendovima kako bi pacijentu pružili najvišu razinu usluge bez nepotrebnog stresa.

Korištenje plina dušičnog oksida nema popratnih nuspojava
Potrebno je naglasiti da plin ne uzrokuje nikakve nuspojave, jer se ne uključuje u nikakve metaboličke procese u organizmu. Plin se preko pluća udahne i u potpunosti se izdahne, zadržavajući vitalne reflekse nepromijenjenima. Zbog toga je metoda namijenjena svima pa i djeci. Jedina prepreka mogu biti opće zdravstvene kontraindikacije, odnosno pacijenti koji pate od težih općih bolesti, posebice bolesti dišnih puteva, potom oni koji su nepokretni ili klaustofobični.

Primjena sedacije kod svih stomatoloških zahvata
Primjena rajskog plina korisna je kod svih zahvata u ustima kod pacijenata sa dentalnom fobijom, primjerice kod popravka ili vađenja zuba. Izgubljeni zub ne utječe samo na poremećaj funkcije žvačnog sustava, već se iskazuje i nizom psiholoških i emotivnih tegoba. Posljedica loših iskustava sa vađenjem upaljenih i bolnih zuba je jaki strah od budućih zahvata, kao i dugotrajno otvaranje usta.

Primjena plina kod dugotrajnih operacija te u implantologiji
Ovaj pristup posebno je važan u implantologiji, kada zahvati katkad traju i preko 2 sata, jer se koriste dodatne tehnike regeneracije kosti ili se postavlja veći broj zubnih implantata. Sedacijom pacijent gubi osjećaj za vrijeme pa mu se tretman čini znatno kraćim. Ujedno je i pacijent miran pa je i samom kirurgu olakšan rad, a pacijentovo iskustvo je time i dodatno manje neugodno.

Ugodnije uzimanje otiska uz primjenu sedacije
Kod pojedinih pacijenata „gag refleks“, tj. nagon za povraćanje kod uzimanja otiska može biti toliko izražen da je nemoguće napraviti most ili krunicu. Jedino rješenje za navedene pacijente je sedacija kojom se refleks smanjuje da bi se otisak uopće mogao napraviti.  Dodatna prednost navedene metode je da se navedenim pacijentima smanjuje stres kod ponovnog odlaska stomatologu kada znaju da postoji rješenje za njihov problem. Zahvat koji su prije odbijali sada dopuštaju bez stresa.

Sedacija kao pomoć u  radu s djecom
Poznato je da se djeca najviše boje popravka zuba, a posljedica izbjegavanja dolaska je rani karijes i gubitak zuba. Rad s nemirnim djetetom posebno je iscrpljujući za liječnika, a što zahtjeva i njegovo dodatno vrijeme. Upravo je sedacija od velike pomoći kad dijete dođe prvi put, na način da je dijete relaksirano i spremno na suradnju. Na taj način skraćuje se broj posjeta potreban za prilagodbu djeteta, a što štedi vrijeme stomatologu i roditeljima te olakšava rad u ordinaciji.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija