Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Bojčić pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Nekrotizirajuća parodontna bolest

  • Objavljen: 26. Siječanj, 2016
27629_Picture2.jpg
17986_Picture3.jpg

Nekrotizirajuća parodontna bolest (NPB)  je najteži oblik parodontne bolesti. Ovisno o stupnju proširenosti može se podijeliti na nekrotizirajući gingivitis (kad je destrukcijom zahvaćena samo gingiva), nekrotizirajući parodontitis (zahvaća ostala parodontna tkiva- kost, cement i parodontni ligament) i nekrotizirajući stomatitis (kad se bolest proširi na oralnu sluznicu).

NPB se kroz povijest nazivala: „rovovska usta“, „Vincentov gingivitis“, „akutni nekrotizirajući ulcerativni gingivitis(ANUG)“..., i vrlo se često javljala, posebno kod vojnika i studenata.  U zemljama trećeg svijeta, najčešće  kod neuhranjene djece, može prijeći u nomu ili cancrum oris, koji karakterizira veliko oštećenje tkiva i često je smrtonosan.

Predisponirajući faktori za razvoj bolesti su: sistemske bolesti koje oštećuju imunološki sustav(najčešće HIV infekcija), malnutricija(loša prehrana), loša oralna higijena, već postojeći gingivitis, prethodna pocerirane i nejava bolesti,  psihološki stres, neadekvatno spavanje,  pušenje, alkohol, bijela rasa i mlada dob. Ti faktori objašnjavaju zašto se bolest javljala češće kod vojnika i studenata, a danas se usko povezuje s HIV pozitivnim pacijentima.

KLINIČKA SLIKA:

Bolest je karakterizirana ulceriranim i nekrotičnim papilama koje imaju tipičan otkinuti oblik i češće se nalaze na vanjskoj strani zuba. Ulkusi su prekriveni žućkasto-bijelim slojem čije uklanjanje izaziva krvarenje. Oštećenja tkiva se razvijaju brzo i praćena su jakom boli koja je glavni razlog dolaska stomatologu. Uz bol  karakterističan jak zadah iz usta, te pojačano lučenje sline. Temperatura i oticanje limfnih čvorova ne moraju biti prisutni, a zbog boli izrazito je otežano hranjenje i provođenje oralne higijene.

DIJAGNOZA:

Doktor dentalne medicine dijagnozu postavlja na osnovu kliničke slike.  Može se  zamijeniti sa primarnim herpetičnim gingivostom atitisom(PGS). Dok se NPB najčešće javlja kod mlade populacije, PGS se najčešće javlja kod djece, praćen je povišenom temperaturom(38 i više), i nije isključivo vezan za papile. NPB je uzrokovan bakterijama (Treponeme, Selenomonas, Fusobacterium, Prevotela intermedia...),  dok PGS uzrokoje herpes simplex virus. Ponekad slične oralne manifestacije s nekrotizirajućim ulkusima  može imati akutna leukemija, ali je praćena sa težim sustavnim simptomima.

LIJEČENJE:

Cilj liječenja u akutnoj fazi je eliminacija aktivnosti bolesti i sprječavanje nekroze tkiva. U prvoj posjeti se izvodi struganje i čišćenje koliko dozvoljava stanje pacijenta. Preporuča se koristiti strojno čišćenje uz kontinuirani mlaz vode. Lezije se tretiraju 3% vodikovim peroksidom koji oslobađa kisik i tako uklanja nekrotično tkivo. Pacijent se naručuje svaki dan do prestanka akutnih simptoma, a kako simptomi nestaju tako se pojačava intenzitet struganja i poliranja korjenova. Potrebno je pacijentu ordinirati antibiotik Medazol, a pacijent ga uzima tri puta dnevno kroz sedam dana u dozi od 400 mg. Uz antibiotik ordinira se već spomenuti 3%vodik peroksid za ispiranje usta, a ako je četkanje oteženo ili bolno može se ispirati 0,2% klorheksidinom.  Zbog mogućnosti da je NPB prvi znak AIDS-a, potrebno je biti na oprezu zbog širenja infekcije, a pacijenta uputiti na testiranje za HIV i hepatitis C. 

O autoru članka

  • Splitsko-dalmatinska županija /
  • Grad Split /
  • Privatna ordinacija /
  • Kralja Zvonimira 40
  • Telefon: 021/489-428, 098/914-5144
  • e-pošta: dbojcic at hotmail dot com
  • komentara: 18,
  • ukupno ocjena: 55
4,98
Pogledajte sve objavljene članke