iTOP u mojoj ordinaciji

dr. Dario Bojčić, stomatolog | spec. parodontologije
iTOP u mojoj ordinaciji

Nakon 17 godina rada u ordinaciji, od toga zadnjih 5 godina kao specijalist parodontologije, pregledao sam tisuće pacijenata. Raspon godina pacijenata je bio: od 1 godine do stogodišnjaka. Oralna higijena mojih pacijenata je, u velikom postotku, bila nezadovoljavajuća. Frustrirajuće je bilo vidjeti kako ispun oko kojeg sam se trudio sat vremena ima sekundarni karijes ili kako keramička krunica ima upaljenu gingivu. Mogu reći da sam se uvijek trudio pacijentima pomo-ći u poboljšanju oralne higijene, ali nisam imao uspjeh svaki put. Pomislio sam da možda dio problema leži u meni ili mom pristupu pacijentima.

Početkom moje specijalizacije 2011. godine, čuo sam za iTOP seminar. Glede brojnih obveza i učestalih putovanja na relaciji Zagreb-Split, propustio sam nekoliko seminara. Onda je napokon stigla prilika: kolegica Marija Nosić, koja je bila iTOP instruktor, povela me na seminar u Petrčane kod Zadra. Osebujno predavanje dr. Miljene Girotto mi se svidjelo, i upoznao sam Curaprox proizvode. Iako nikad nisam imao zubni kamenac, spoznao sam neke svoje pogreške u održavanju oralne higijene. Prvenstveno važnost korištenja međuzubnih četkica i CS 5460 ultra mekih četkica. Od tada isključivo koristim Curaprox proizvode kao i svi članovi moje obitelji.

Da je pravilno održavanje oralne higijene najvažnije u prevenciji karijesa, uvjerio sam se na primjeru mog desetogodišnjeg sina. Poštujući naputke američkog udruženja dječjih stomatologa, pomagao sam svom sinu u četkanju zuba do njegove devete godine. Rezultat toga je bila usna šupljina bez ijednog karijesa i savršena gingiva. U samo 6-7 mjeseci samostalnog četkanja, nastala su dva karijesa i primijetio sam krvarenje gingive na gornjoj desnoj dvojci. Ponovno sam mu počeo pomagati i ispravljati tehniku četkanja.

Tijekom specijalizacije iz parodontologije vidio sam važnost recalla (redovitih kontrola) parodontoloških pacijenata. Ako bi usporedili dva parodontološka pacijenta sličnih statusa godinu nakon inicijalne terapije, pacijent koji je bio redovit na recallu imao je mnogo bolji parodontološki status. Ali samo reći pacijentu, bolje četkajte i koristite međuzubnu četkicu nije dovoljno. To je kao da vozača početnika stavite u Formulu 1 i očekujete od njega pobjedu u Imoli. Zbog toga su neke kolege počele kriviti Curaprox četkice za lošiju higijenu svojih pacijenata.

Naši pacijenti su najčešće samouki kad je četkanje zuba u pitanju ili su četkanje kopirali od roditelja ili starije braće i sestara. Kako je četkanje zuba automatizirana radnja, za ispraviti tehniku četkanja potreban je trud pacijenta i terapeuta kroz nekoliko mjeseci i više posjeta. Pošto slika govori kao tisuću riječi, najbolji način za pokazati pacijentu gdje zaostaje biofilm su revelatori. Osobno koristim karijes detektor koji sve naslage oboji u crveno. Edukacija pacijenta zahtijeva vrijeme doktora dentalne medicine, zato su obje asistentice u mojoj ordinaciji prošle iTOP edukaciju. Pohvalno je da budući doktori dentalne medicine prolaze iTOP seminare na višim godinama studija, jer bi bilo iluzorno očekivati da će budući doktor educirati pacijente ako ni sam nije stručan.

Kako je četkanje zuba automatizirana radnja, za ispraviti tehniku četkanja potreban je trud pacijenta i terapeuta kroz nekoliko mjeseci i više posjeta. Osim u tehnici četkanja (treba koristiti modificiranu Bassovu tehniku), pacijenti griješe koristeći pretvrde četkice i jaku silu. Rezultat toga gledam svakodnevno u vidu recesija gingive, klinastih defekata zubi i ozljeda nastalih nepravilnim korištenjem zubnog konca. Zato je potrebno primijeniti T2T metodu ili „touch to teach“. Pacijentu vodimo ruku, ispravljamo silu i položaj četkice. Nije loše na taj način očetkati mu jednu stranu da može kasnije dodirom jezika usporediti glatkoću očetkane strane naspram neočetkane. Zatim pacijentu demonstriram korištenje međuzubne četkice koja je višestruko učinkovitija i lakša za korištenje od zubnog konca. Ako se mehanički pravilno ukloni biofilm nema potrebe za dugotrajnim korištenjem tekućina za ispiranje usne šupljine. Primjenjujući znanja i vještine koje sam stekao na osnovnim i naprednim iTOP seminarima, pristupajući individualno svakom pacijentu, vidim znatan napredak u održavanju oralne higijene kod mojih pacijenata. Iako svi mi radimo za financijsku korist, vidjeti osmijeh na licu pacijenta i njegovu zahvalnost nakon dobro obavljenog posla je nemjerljivo, jer zadovoljan pacijent je naša „hodajuća“ reklama. 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija