Parodontologija

dr. Dario Bojčić, stomatolog | spec. parodontologije
Parodontologija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi potpornim tkivima zuba ili parodontom. Parodont čine gingiva (zubno meso), cement korijena, parodontni ligament i kost. Najčešća bolest usne šupljine uz karijes je gingivitis ili upala zubnog mesa. Nastaje kao posljedica loše oralne higijene, a upalna reakcija se javlja kao odgovor na nagomilani plak. Upaljena giniva je crvena, povećana i krvari na dodir. Stanje mogu pogoršati hormonalne promjene u vrijeme puberteta, trudnoće i menopauze.

Gingivitis se liječi čišćenjem kamenca te poboljšanjem oralne higijene te se tkivu vraća prvobitni izgled. Ako se gingivitis ne liječi, kod nekih pacijenata razvit će se parodontitis. Između zuba i zubnog mesa stvaraju se džepovi, a braneći se od upale imunološki sustav domaćina razara vlastito tkivo te se gubi potporna kost. Posebno su ugroženi oboljeli od dijabetesa (uzajamna povezanost parodontitisa i dijabetesa) i pušači. Bolest napreduje bezbolno a pacijent osjeća tegobe tek kad se zubi rasklimaju ili dođe do parodontnog apscesa (gnojenja). Znanstveno je dokazana povezanost parodontitisa s aterosklerozom, dišnim infekcijama i reumatoidnim artritisom.

Parodontitis je moguće izliječiti, a liječenje započinje inicijalnom parodontnom terapijom – struganjem i poliranjem korjenova. Tako se s površine korijena uklanja biofilm, koji čine milijuni bakterija. Ako inicijalna terapija ne dovede do izliječenja, pristupa se kirurškoj terapiji koja može biti resektivna (uklanjanje bolesnog tkiva) ili regenerativna (vraćanje tkiva u prvobitno stanje). Parodontitis se ne liječi antibioticima, već oni mogu biti samo potpora inicijalnoj terapiji kod agresivnog (brzonapredujućeg) oblika parodontitisa ili posebno teških oblika bolesti. Pacijenti koji boluju od parodontitisa nisu dobri kandidati za implantološku terapiju prije izliječenja bolesti.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija