Izbjeljivanje zubi

dr. Dario Bojčić, stomatolog | spec. parodontologije
Izbjeljivanje zubi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kod pacijenata koji imaju prirodno tamniju boju zuba, kad su zubi potamnili starenjem ili uslijed životnog stila (pušenje, kava, crno vino…), zubi se mogu izbijeliti. Izbijeljivanje se može obaviti u ordinaciji kroz 45-60 minuta ili kod kuće kroz 10-14 dana nošenjem udlage za izbijeljivanje. Zubi se izbijeljuju djelovanjem vodikovog peroksida ili karbamid-peroksida koji postoje u raznim koncentracijama.

Ako je taman samo jedan zub, to je najčešće posljedica traume zuba kada dolazi do krvarenja u dentinske kanaliće i obojenja ili je liječenje korijenskog kanala obavljeno nestručno. Tada se može unutarnjim izbijeljivanjem postići boja kao i kod ostalih zuba a obavlja se tako da stomatolog načini kavitet (rupicu) na unutarnjoj strani zuba, izolira punjenje kanala i aplicira gel za izbjeljivanje. Postupak se ponavlja svakih par dana do postignuća željene boje.

Kandidati za izbjeljivanje su svi stariji od 18 godina, saniranih zubi i zubnog mesa i bez alergije na sastojke gela za izbjeljivanje. Izbjeljivanje se ne preporuča trudnicama i dojiljama. Iako se izbjeljivanje reklamira i u kozmetičkim salonima ili samostalno kod kuće, preporuka pacijentima je da postupak provode isključivo stomatolozi koji su za to educirani.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija