Endodoncija

dr. Dario Bojčić, stomatolog | spec. parodontologije
Endodoncija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Endodoncija je mikrokirurški zahvat kojim se liječe upaljeni ili inficirani korjenski kanali. Najčešći uzrok promjena je karijes, a mogu je još uzrokovati traume, parodontitis i pretjerano brušeni zubi. Kod pulpitisa (upala pulpe) pacijent osjeća jaku bol na toplinske podražaje, dok pri ležećem položaju zub kao da pulsira.

Kod nekroze (odumiranja) pulpe ili neadekvatno ispunjenih kanala, pacijent osjeća bol na zagriz, a prilikom dodirivanja ili lupkanja zuba može imati osjećaj kao da je taj zub previsok. U oba slučaja terapija je ista, uklanja se svrdlom tkivo iz pulpne komorice, te se prostor korijenskih kanala mehanički širi i čisti.

Postoje dvije tehnike, ručna i strojna, kojima se može očistiti područje korijenskih kanala. Uz mehaničko čišćenje koristi se i kemijska irigacija natrij hipokloritom. Zatim se kanali ispune gumastim materijalom (gutaperkama) i pastom, te se zub adekvatno restaurira ispunom ili krunicom. Kod opsežnijih destrukcija zubnih tkiva poželjno je ugraditi u kanal ugraditi vlaknima ojačan kolčić, koji za razliku od prije korištenih metalnih nadogradnji, ima modul elastičnosti sličan zubu čime se smanjuje mogućnost vertikalne frakture (pucanja zuba).

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija