Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Petričević pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Sportska stomatologija

  • Objavljen: 07. Ožujak, 2017
3052_tenis.jpg

 

Koje su najčešće ozljede prilikom bavljenja sportom?


Najčešće ozljeda u području lica i usta odnosi se na izbijanje ili traumu prednjih zuba te njihovo rasklimavanje. Od ozljeda mekih tkiva treba izdvojiti nagnječenja i razderotine usne, krvarenje iz nosa i slično. Koštani lomovi su vrlo rijetki i javljaju se u manje od pet posto slučajeva. U tenisu se ozljede češće događaju kod djece.
 
 
Na što trebamo pripaziti dok igramo tenis?

Prema broju ozljeda tenis je neđu rizičnijim sportovima, nalazi se odmah nakon plivanja, ragbija, košarke, kriketa, hokeja, nogometa, odbojke, squasha i bejzbola. 

 
 

Što napraviti u slučaju ozljeda?

Moja preporuka je što prije posjetiti ordinaciju dentalne medicine, prvenstveno ako se radi o izbijanju zuba, kada je vrlo bitno zub odmah staviti u vodu i da ga doktor što prije vrati na njegovo mjesto. Vraćeni zub, kao i rasklimani, treba učvrstiti dok ozljeda ne zaraste, najčešće na nekoliko tjedana. U slučaju lomova zuba izrađuju se ljuskice ili bezmetalne krune, a u slučaju lomova korijena zub se nadomješta implantatom i protetskom nadogradnjom od bezmetalne keramike, čime se u potpunosti obnavlja prirodni izgled i funkcija zuba.

 
 

Što je važno znati o štitnicima za zube?

S ciljem zaštite sportaša i unaprijeđenjem komunikacije između stomatologa, liječnika i trenera 1983. godine je osnovana Academy for Sports Dentistry. U skladu s ciljem prevencije ozljeda preporučuje se izrada štitnika za zube, čime se upola smanjuje broj i ozbiljnost ozljeda. Prvi štitnici su se pojavili još 1913. godine, za zaštitu zuba kod boksača. Na tržištu postoje gotovi štitnici, njihov je nedostatak loša prilagodba i pomičnost u ustima, za razliku od onih koji su individualno napravljeni, te time bolje raspodjeljuju silu pri udarcu i bolje štite zube.

 
 

Koliko je za tenisače preporučljivo nošenje štitnika?

S obzirom da tenis ne spada u kontaktne sportove mogućnost ozljede je znatno manja, ali, tenis se nalazi na desetom mjestu po mogućnosti sportske ozljede. Zbog toga smatram da nije pretjerano preporučiti nošenje štitnika, ali on može biti izrađen od tanke i prozirne folije, čime je njegovo nošenje znatno udobnije i estetski prihvatljivije.

 
 

Što biste preporučili profesionalnim sportašima, ali i rekreativcima?

Sportaši trebaju biti informirani o mogućnosti sprječavanja i ublažavanja ozljeda zubi i lica te očuvanju njihova zdravlja. Nošenje štitnika pri bavljenju sportom rezultira manjim i jednostavnijim ozljedama, koje se također rjeđe događaju. Svijest o njihovoj primjeni raste i u tenisu, gdje je broj ozljeda prepolovljen u posljednjih deset godina.
 
 
 
 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • VISODENT /
  • Amruševa 6
  • Telefon: 091/789-5264
  • e-pošta: info at visodent dot com
  • komentara: 21,
  • ukupno ocjena: 69
4,73
Pogledajte sve objavljene članke