10 Savjeta za zdravu kralježnicu

dr. Blaženka Nekić, fizijatar

Ljudsko tijelo stvoreno je za kretanje i stalno mijenjanje položaja, to je njegovo prirodno stanje. No, moderan način života stavlja nas ponekad u situacije koje nisu prirodne, u kojima je premalo tjelesne aktivnosti, a previše rada u dugotrajnim prisilnim položajima tijela i puno ponavljajućih pokreta. Takav način života štetan je za zdravlje sustava za pokretanje, a najviše oštećuje kralješnicu. Kralješnica je uključena u svaki pokret i održavanje ravnoteže tijela i to je razlog da je izložena velikim opterećenjima i podložna oštećenjima. Zdrava kralješnica je čvrsta, elastična, pokretljiva sa održanim prirodnim zakrivljenostima i snažnim mišićima trupa, trbuha i natkoljenice koji služe kao prirodni zaštitni pojas.

Zdravlje kralješnice treba čuvati kako bi se spriječili bolovi i održala pokretljivost i na taj način poboljšala kvaliteta života .

PREPORUČA SE 10 SAVJETA ZA ZDRAVU KRALJEŠNICU :

 1. PRAVILNO DRŽANJE TIJELA temelj je očuvanja zdravlja kralješnice. Ima utjecaj na pokretanje svih ostalih dijelova tijela i na pravilno disanje. Pravilno držanje tijela je uspravan, udoban položaj u kojem su glava, trup i noge uravnoteženo jedno iznad drugog u opuštenoj ali ravnoj liniji.

  Neophodno je pravilno držati tijelo kod hodanja, stajanja, sjedenja i u ležećem položaju:

  • svakodnevne radne i životne aktivnosti obavljati uz čestu promjenu položaja tijela,
  • kod dugotrajnog stajanja podignuti jednu nogu i osloniti je na nizak predmet ili zakoračiti nogom prema naprijed i savinuti blago u koljenu,
  • terete podizati sa ravnom kralješnicom i savijenim nogama,
  • teret nositi ravnomjerno raspoređen u obje ruke.
 2. PRAVILNO DISANJE snaži mišiće potrebne za pravilno držanje tijela, smanjuje napetost mišića i stres.

 3. OBUĆA sa čvrstim i elastičnim potplatima smanjuje opterećenje kralješnice kod oslanjanja stopala o podlogu. Preporuča se potpetica u visini 3 do 5 cm. ORTOPEDSKE ULOŠKE nositi kod spuštenih svodova stopala. VISOKE POTPETICE nije preporučeno nositi duže vrijeme jer povećavaju opterećenje na stopala, zdjelicu i kralješnicu, dovode do pognutog položaja i gubitka ravnoteže.

 4. ZDRAVA PREHRANA održava zdravlje mišića i kostiju. Hrana treba biti raznolika i količinski prilagođena potrebama tijela. Povećana tjelesna težina opterećuje kralješnicu i zglobove radi toga reducirati količinu hrane kod pretilosti. Svakodnevno uzimati svježe voće i povrće, grahorice, meso, ribu, nemasne mliječne proizvode i kruh od integralnog brašna. Bjelančevine su potrebne za snagu mišića, a vitamin D i kalcij za čvrstoću kostiju.

 5. TEKUĆINU UZIMATI TOKOM CIJELOG DANA , PREPORUČA SE SVAKA DVA SATA PO JEDNA ČASA VODE . Kod većih fizičkih aktivnosti preporuča se i veća količina tekućine radi sprečavanja oštećenja kralješnice i drugih dijelova tijela.

 6. ŠTETNE ŽIVOTNE NAVIKE IZBJEGAVATI. Pušenje, alkohol i kava u većim količinama štetno djeluju na zdravlje kralješnice, mišića, kostiju i ostalih dijelova tijela.

 7. SPAVANJE U PRAVILNOM POLOŽAJU rasterećuje i odmara kralješnicu. Preporuča se spavanje na leđima sa blago savijenim koljenima ili spavanje na boku. Spavanje na trbuhu ne preporuča se radi rotacije kralješnice.

  • LEŽAJ treba imati čvrstu i elastičnu podlogu koja podržava kralješnicu i prilagođava se njenom prirodnom obliku.
  • JASTUK treba podupirati vrat tako da bude u ravnini sa leđima. Veličina jastuka treba odgovarati veličini vrata i ramena.
 8. ZDRAV RADNI PROSTOR potrebno je prilagoditi po ergonomskim pravilima:

  • STOLAC treba biti čvrst i stabilan, da se može podešavati po visini, isto tako i nasloni za ruke. Naslon stolca treba davati potporu u području donjeg dijela leđa.
  • STOL treba biti stabilan sa odgovarajućom veličinom radne plohe tako da kut između nadlaktice i podlaktice iznosi devedeset stupnjeva.
  • RAČUNALO postaviti ispred sebe tako da je gornji rub ekrana u visini očiju. Tipkovnicu postaviti ispred sebe , miš neka bude pored tipkovnice . Radni pribor postaviti na mjesto s kojeg se može dohvatiti bez istezanja i napora.

   U radu na računalu slijediti upute o pravilnom držanju tijela:

   • Uvijek sjediti uspravno naslonjeni leđima i lopaticama na naslon stolice.
   • Stopala postavljena na pod, koljena postavljena nešto niže od kukova.
   • Razgovor na telefonu sa slušalicom na ramenu se ne preporuča.
   • Ustajati sa stolca za vrijeme telefonskih razgovora.
   • Kod dužeg sjedenja povremeno prekinuti rad, prošetati ili napraviti vježbe istezanja i relaksacije.
 9. TJELESNE AKTIVNOSTI U SLOBODNO VRIJEME koristiti za poboljšanje psihofizičkih sposobnosti tijela. Preporuča se :

  • plivanje
  • hodanje
  • vožnja bicikla
  • sportske aktivnosti prilagođeni dobi i zdravlju tijela
  • svakodnevne kućanske poslove raditi držeći tijelo u pravilnom položaju, na taj način štitimo kralježnicu i zglobove i provodimo korisnu tjelovježbu
 10. VJEŽBE ZA KRALJEŠNICU

  REDOVITA TJELOVJEŽBA najbolji je čuvar zdravlja kralješnice. Preporučaju se vježbe relaksacije, snaženja mišića i pokretljivosti kralježnice i zglobova.

  Pravilno vježbanje pomaže u:

  • održavanju pokretljivosti kralješnice
  • snaženju mišića leđa i trbuha koji su prirodni potporanj kralješnice
  • jačanju mišića ramena, nogu i zdjelice kako bi držanje tijela bilo pravilno i tijelo snažnije i otpornije na ozljede
  • poboljšanje čvrstoće kostiju
  • pomaže u održavanju optimalne tjelesne težine jer povećana tjelesna težina višestruko opterećuje kralježnicu i zglobove.

   PAŽNJA!

   Vježbe provoditi 10- 15 minuta svakodnevno.

   Započeti postupno i polagano, prilagoditi se sposobnostima tijela.

   Izbjegavati vježbe koje uključuju nagle pokrete tijela prema naprijed i natrag ili iznenadne kružne pokrete kralješnice.

   Bolovi kod vježbanja upućuju na potrebu pregleda kod liječnika.

ZAKLJUČAK:

Navedne savjete treba primjenjivati u svakodnevnom životu i raditi na njima dok ne postanu zdrava navika i stalni čuvari zdravlja kralježnice.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija