Zagrlite zimu

dr. Blaženka Nekić, fizijatar
Zagrlite zimu

 

Ako ste među onima koji mrzovoljno sjede u naslonjaču i čekaju da zima prođe, svakako provjerite dobrobiti hladnoće. To su dobro zdravlje, bolje raspoloženje, snažnije tijelo i osjećaj sreće. Odjenite se toplo i u prirodu!

 

 

 

Ako je i vama na svaki spomen zime prva asocijacija godišnje doba kad protiv svoje volje dobivamo na težini, mirujemo i boravimo u toplom i zatvorenom prostoru da bismo izbjegli upale i prehlade, onda ste žrtva predrasuda. Tako misli i Blaženka Nekić, specijalist fizijatar, i tvrdi upravo suprotno. Zima je idealno godišnje doba za različite aktivnosti i smanjenje tjelesne težine, a zbog niskih temperatura organizam ubrzava metabolizam i zato se brže čisti od toksina.

„Kada govorimo o aktivnostima, ne morate biti Janica Kostelić, niti morate znati klizati kao da se pripremate osvojiti Zlatnu piruetu. Već i redovitom šetnjom učinit ćete za svoje zdravlje i vitku liniju mnogo više nego što možete i pomisliti“, ističe dr. Nekić koja je nabrojila najčešće pogreške i predrasude o ovom najhladnijem, ali zato ništa manje šarmantnom dijelu godine. „Zima je godišnje doba u kojemu većina ljudi smanjuje tjelesnu aktivnost, a to bi vrijeme trebalo iskoristiti za bavljenje zimskim sportovima.

Zimski su sportovi višestruko korisni za tijelo, psihu, um i dušu. Niske temperature okoliša potiču rad metabolizma jer se tijelo trudi zadržati toplinu. Time se potiče cirkulacija, a krvotok je istodobno manje opterećen nego pri visokim temperaturama. Prilikom tjelesne aktivnosti na hladnom zraku energija se u tijelu brzo troši, što dovodi do bržeg sagorijevanja masnoća. Rezultat je mršavljenje, koje je posebno izraženo kod sportova koji zahtijevaju izdržljivost.“

Žustra šetnja

No nije potrebno moriti organizam svakodnevnim napornim vježbanjem. Ako ste od onih kojima skijanje ili klizanje nisu omiljeni sportovi, dr. Nekić i za to ima rješenje: „Pravilo vrijedi za ljude svih dobi, od djece do umirovljenika. Dovoljno je svaki dan između 11 i 13 sati 15 minuta žustrije šetati. Neka svatko sam sebi odredi malo brži tempo od uobičajenog. Već i taj mali trud višestruko će se isplatiti. Za one ambicioznije tu spadaju i sanjkanje i grudanje, jer i tada se troši energija, a uživanje u takvim tjelesnim aktivnostima, koje će vas zasigurno vratiti u djetinjstvo, blagotvorno će djelovati na psihu i otklanjanje nagomilanog stresa.

Ova preporuka posebno vrijedi za zaposlene. Svatko će sigurno naći 15 minuta da, pod pauzom, zadimljeni kafić zamijeni kratkom šetnjom. Na taj način organizam ćete obogatiti kisikom i kad se vratite na radno mjesto, imat ćete bolju koncentracije i bit ćete bolje raspoloženi.“ Dr. Nekić ističe da se boravak na suncu čak i za zimskih dana preporučuje zbog stvaranja D vitamina koji je iznimno važan za apsorpciju kalcija i izgradnju kostiju. Zato su zimske aktivnosti osobito važne za žene u menopauzi jer usporavaju proces osteoporoze. Budući da su zimi dani kraći, trebalo bi iskoristiti svaku sunčevu zraku.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija