Bolna stopala

dr. Blaženka Nekić, fizijatar
Bolna stopala

Stopala su oslonac cijelog tijela, to je biološka struktura koja se koristi u kretanju, služi tijelu kao spona prema okolini omogućujući mu ostvarivanje i održavanje uspravnog stava i hoda. Stopalo cijelim donjim dijelom nosi težinu tijela. Genetska stanja utječu na oblik i funkciju stopala, a oblikovanje stopala je stalan proces i mijenja se tijekom cijelog života.

Zbog svoje funkcije i položaja, stopala su izložena brojnim i raznolikim ozljedama, oštećenjima, upalama i deformacijama. Najčešće su to: spušteni svodovi i ravna stopala, hallux valgus ili čukalj, metatarzalgija, bolna peta, upale i ozljede Ahilove tetive, ozljede i bolovi u nožnom zlobu, upala tetiva i burzi nastalih prenaprezanjem.

Spušteni svodovi i ravna stopala najčešće su promjene na stopalima. Na pojavu tih deformiteta utječe naslijeđe, ali i debljina ili prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost, nepravilna aktivnost i neodgovarajuća obuća.

Ravna stopala znače da je spušten ili izostaje svod stopala kada osoba stoji ili sjedi, za razliku od spuštenih svodova gdje je svod prisutan u sjedećem položaju, a gubi se pod opterećenjem u stojećem položaju. Svodovi stopala u pravilu popuštaju postupno. Osobe s ravnim stopalima i spuštenim svodovima imaju otežano hodanje i stajanje, brže se umaraju, tuže se na bolove u nogama, a katkad i u koljenima, kukovima i križima. Hodanje po neravnom terenu opterećuje jednako sve mišiće stopala, jača noge i pomaže u uspostavljanju dinamičke ravnoteže, a hodanje po tvrdoj podlozi ili asfaltu zamara uvijek iste mišiće pa mišići i svodovi popuštaju. Stajaća radna mjesta otežavaju normalnu cirkulaciju krvi u nogama i oslabljuju funkciju mišića zbog slabije cirkulacije. U slučaju nerazmjera između snage mišića stopala i opterećenja, mišići počinju popuštati, što remeti položaj kostiju. Mišići pojačanim radom pokušavaju održati stanje, a posljedica toga je umor i osjećaj težine u nogama. Pomicanje kostiju dovodi zglobove u nepravilan položaj pa nastaju bolne upale zglobova i ograničenje kretanja. Kako bi se spriječile komplikacije u starijoj životnoj dobi, o stopalima se treba brinuti cijeli život. To se postiže nošenjem anatomskih ili ortopedskih uložaka kod djece radi korekcije, a kod odraslih je njihova uloga pasivna i služi za rasterećenje i potporu stopala. Kako bi se spriječio napredak deformiteta i postigla korekcija, prijeko je potrebno izvoditi vježbe za cirkulaciju i jačanje mišića stopala koji održavaju fiziološke svodove stopala. Preporučuje se tjelesna aktivnost, prije svega plivanje i korekcija lošeg držanja. Pravilno izvedene vježbe daju dobre rezultate. Ravna stopala su posljedica uspravnog stava, načina života i ljudskog rada. Riječ je o estetskoj mani koja može uzrokovati teške poremećaje statike tijela i na kraju invalidnost.

Liječenje bolova u nožnom zglobu i stopalu treba započeti što prije, čim se pojave prvi znaci bolesti.

Cilj liječenja je: ublažiti boli, kontrolirati upalu, pospješiti cijeljenja, kontrolirati svakodnevne i radne aktivnosti. Fizikalna terapija smanjuje bol, upalu, pospješuje cijeljenje pomoću elektroterapije, ultrazvuka, lasera, magnetoterapije. Manualna terapija uspostavlja funkciju zglobova stopala i poveća opseg pokreta te potpomaže učinak fizikalne terapije i provođenje vježbi. Vježbe snaženja jačaju oslabljene i preslabe mišiće, a za skraćene mišiće preporučaju se vježbe istezanja. Potrebno je tražiti i korigirati moguće uzroke bolova u stopalima. Edukacija o pravilnom ponašanju i izboru obuće sprečava tegobe.

Savjeti za zdrava stopala:

 • svakodnevno njegovati stopala
 • medicinskim vježbama jačati mišiće stopala, provoditi ih svakodnevno
 • održavati umjerenu tjelesnu težinu
 • odmor provoditi u laganim šetnjama, plivanju i vožnji bicikla
 • izbjegavati dugotrajno stajanje
 • hodati u prostranoj i stabilnoj obući s niskom potpeticama i čvrstim i elastičnim potplatom
 • anatomske uloške nositi kod promjene svodova stopala
 • potražiti savjet liječnika kada imate bolove u stopalima.

Savjeti za pravilan izbor obuće:

 • prsti moraju imati dovoljno mjesta
 • potpetica treba biti od 3 do 4cm, čvrsta i stabilna
 • potplat treba biti čvrst i elastičan da ublaži dokorak
 • treba nositi individualno rađene anatomske uloške
 • materijali trebaju biti prirodni da stopalo može “disati”
 • cipele treba kupovati poslijepodne jer su stopala ujutro manja i otiču tijekom dana
 • pri kupnji treba isprobati obje cipele
 • veličina noge, a osobito širina mijenja se tijekom godina
 • tijesne cipele treba proširiti kod postolara ili pokloniti

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija