Magnetska terapija

dr. Blaženka Nekić, fizijatar
Magnetska terapija

Magnetska terapija jedan je od najstarijih oblika fizikalne terapije koji se primjenjuje u medicini. Prema prvim pisanim dokumentima može se otkriti upotreba magnetskih polja u raznim tretmanima organskih poremećaja još prije 3500 godina!

Primjenu magnetske terapije nalazimo u Kini, Grčkoj i starom Rimu, a njome su se koristili i Hipokrat, Paracelzus i drugi. Mistično i medicinsko djelovanje magnetskog polja bilo je dobro poznato visokim kulturama Indijanaca Južne i Sjeverne Amerike.

 

 

RAZVOJ I TERAPIJSKA PRIMJENA

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, razvijaju se aparati niske frekvencije i čistog impulsnog magnetskog polja koji danas prevladavaju u terapijskoj primjeni u Europi. Posljednjih desetak godina razvijaju se aparati za stimulaciju magnetskim poljem koji proizlazi iz poznate činjenice u medicini da vanjski podražaji, koji su biološki dozirani, potiču u organizmu imunološke i regenerativne procese.

 

PRINCIP MAGNETSKE TERAPIJE

Magnetske silnice prolaze kroz tijelo i sve stanice, potiču funkciju stanica, odnosno organa i uspostavljaju ravnotežu organizma. Treba naglasiti da je i planet Zemlja magnet. Smjer magnetskih silnica mjeri se s pomoću kompasa ili busole i iznosi oko 50 mikroTesla, a intenzitet pada od polova prema ekvatoru. Intenzitet se mijenja dnevnim i godišnjim ritmom. Magnetska polja štite naš planet od prekomjernoga solarnog utjecaja. Danas živimo u ubikvitarnom okruženju električnim i elektromagnetskim poljem tako da se često govori o elekrosmogu ili elektropoluciji. Naglašava se povezanost prolongirane izloženosti elektromagnetskom zračenju s različitim bolestima kao što su alergije, tumori i psihičke bolesti.

 

NISKOFREKVENTNA I VISOKOFREKVENTNA

Magnetska terapija načelno se može podijeliti na niskofrekventnu i visokofrekventnu. Najučestalija je primjena niskofrekventnih magnetskih polja, a određuje ga intenzitet i gustoća. Biološki učinak magnetskog polja je da ono prodire kroz ljudsko tijelo i pobuđuje struju. Intenzitet unutrašnjih struja te vrsta i stupanj biološkog učinka ovisi o frekvenciji magnetskog polja, njegovu intenzitetu na površini tijela i o njegovoj gustoći. Prodiranjem magnetskog polja kroz tijelo biva zahvaćena svaka stanica kojoj se poboljšava funkcija, osobito metabolizam, stvaranje energije i iskorištavanje kisika.

 

DJELOVANJE I DOZIRANJE

Magnetska terapija ne može djelovati na mrtvu stanicu već samo na stanicu koja ima oslabljenu funkciju. Doziranje magnetoterapije mora biti strogo individualno. U akutnim slučajevima preporučuje se niži intenzitet, niža frekvencija i kraće vrijeme, a u kroničnim bolestima preporučuje se veći intenzitet i dulje trajanje terapije. Bolesnikove reakcije na terapiju ovise o frekvenciji, jakosti polja, spolu, starosti, dobu dana i individualnoj predispoziciji. Ponekad reakcije mogu biti neugodne te se preporučuje postupno pojačavati intenzitet i trajanje do postizanja optimalne doze. To se zove “ušuljavanje” u terapiju.

 

KONTRAINDIKACIJE

Kao i pri primjeni drugih oblika niskofrekventne i visokofrekventne elektroterapije, potreban je oprez u bolesnika sa stenozom ili okluzijom krvnih žila ekstremiteta, dijabetičkom angiopatijom, anginom pektoris, koronarnom insuficijencijom ili predinfarktnim stanjem. Glavne kontraindikacije su ugrađen srčani stimulator, akutna tuberkuloza, trudnoća, krvarenje iz probavnog i urogenitalnog sustava.

 

ZAŠTO JE MAGNETSKA TERAPIJA JOŠ UVIJEK RELATIVNO NEPOZNATA?

Dosadašnja su istraživanja o učinkovitosti magnetske terapije vođena na širokom rasponu sustava i uređaja, iako je gotovo nemoguće standardizirati realne dosege magnetskog polja. Zbog tih razloga, suvremene studije temelje se na međunarodno priznatim metodama ispitivanja koje će napokon pridonijeti uvrštenju ove vrste terapije u znanstveno potvrđene i priznate postupke liječenja. U tom smislu je nezaobilazan i posebno važan rad internacionalne skupine znanstvenika udruženih u ICEM(International Medical Sociatv for Energv Medicine).

 

ZAŠTO SU NEKI LIJEČNICI NEPOVJERLJIVI U SVEZI OVE METODE?

Pacijenti često postavljaju liječnicima pitanje o njihovu stajalištu prema magnetoterapiji i prečesto ne dobivaju zadovoljavajuće, a ponekad i nikakve odgovore!cRazlozi za ovakvo ponašanje je u tome što na većini medicinskih studija ne postoji regularni kolegiji, liječnici su preopterećeni svakodnevnim poslom, a mnogi tu terapiju profesionalno ignoriraju. Nedostatak stručnog znanja i poznavanja učinkovitosti suvremene magnetske terapije često se neopravdano svrstava u alternativne metode liječenja.

Takav odnos otvara mogućnosti prodavačima različitih magnetskih privjesaka, narukvica, jastuka, aparatića i slično za nekritičnu primjenu koja može biti štetna za određene bolesti ili je riječ samo o placebo učinku.
U posljednjem desetljeću prošlog stoljeća, zavidan je porast, zanimanja medicinske industrije u smislu sve većih ulaganja u razvoj novih uređaja i pojačano financiranje raznih znanstvenih studija na području magnetskog polja.

 

DA LI JE TERAPIJA MAGNETSKIM POLJEM “ALTERNATIVNA METODA LIJEČENJA”?

Terapija magnetskim poljem pomoćni je medicinski tretman, metoda, koja može pridonijeti izlječenju bez uzimanja lijekova ili su oni potrebni u manjim dozama. Magnetska terapija je most između tradicionalne i alternativne medicine.

 

INDIKACIJE – BOLESTI KOD KOJIH MAGNETSKA TERAPIJA POSPJEŠUJE LIJEČENJE:

1. Bolesti mišićnog sustava:

a) traume, nagnječenja, istegnuće mišića, ozljede zglobnih sveza, iščašenja i uganuće zglobova, prijelomi kostiju (osobito pri otežanom zarastanju), pseudoartroze, nekroza glave femura, pri labavim endoprotezama, Sudeckovoj distrofiji,
b) reumatske bolesti: degenerativne, upalne (akutna i kronična stanja), osteporoza, bolesti mekog tkiva (izvanzglobne reumatske bolesti),
c) poslijeoperativne rehabilitacije (posebno stanja nakon operacije intevertebralnog diska kralježnice i zahvata na mišićima i tetivama), poboljšanje epitelizacije i prihvata transplantata u opeklinama, usporeno zacjeljivanje rana, kontrakture,

2. Bolesti središnjega i perifernoga živčanog sustava: neuralgije, spastične pareze, mlohave pareze, glavobolje, ekstrapiramidalni sindrom,

3. Bolesti srca i krvotoka: hipotonija, hipertonija, poremećaji periferne cirkulacije: arterijske (claudicato, intennittens) venske (ukus cruris), dekubitusi, limfoedem, Reynaudova bolest, Birgenova bolest, celulitis, hemoroidi,

4. Bolesti dišnih puteva: sinusitis, otitis, bronhitis, tonzilitis, farangitis, laringitis, bronhijalne astme,

5. Ginekološke bolesti: akutne i kronične upale,

6. Poremećaji izmjene tvari: starački dijabetes s polineuropatijom, urički artritis, hiperlipemija,

7. Psihosomatski poremećaji: gastritis, ulkus želuca i dvanaestnika, iritabilni kolon, ulcerozni kolitis, smetnje spavanja,

8. Tegobe starije životne dobi: slabost kod kroničnih bolest, klimakterične tegobe, prostatitis i hipertrofija prostate.

 

Određivanje i provođenje terapije vode specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije ili ostali liječnici educirani za primjenu magnetskog polja, naravno u suradnji sa specijalistima za određene bolesti.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija