Afte

dr. Jurica Krhen, spec. oralne kirurgije
Afte

Što su afte?
Recidivirajući aftozni stomatitis je benigno i nezarazno stanje koje se očituje okruglim, ulceroznim tvorbama koje nazivamo afte.

Uzrok nastanka 
Pravi uzrok afti nije poznat. Međutim, postoji povezanost između njihove pojave i anemije, metaboličkih i hormonalnih poremećaja, lokalne traume te stresa.

Gdje se pojavljuju afte?
Afte su u pravilu locirane na sluznici obraza, jeziku i u podjezičnom prostoru,a nikad se ne pojavljuju na zubnom mesu (pričvrsna gingiva) i nepcu.

Simptomi
Simptomi najčešće počinju i prije nego se afte pojave u ustima, a očituju se pečenjem ili svrbežom sluznice.

Liječenje
Afte su bolne, okrugle, ulcerozne tvorbe, bijelo žućkaste boje s crvenim rubom. Najčešće traju 7-14 dana i spontano prolaze.
Razlikujemo male, velike i herpesu slične afte.
Male ili minor afte su najčešći oblik. Karakterizirane su plitkim oštećenjem s crvenim rubom, promjera dojednog centimetra. Istodobno se može javiti jedna afta ili nekoliko njih.
Velike ili major afte su rjeđe. Veće su od jednog centimetra u promjeru. Karakteriziraju ih upalna reakcija, oteklina, povišena tjelesna temperatura.. Zbog dubljeg prodora, zarastanje traje od tri do šest tjedana nakon čega ostaje ožiljak.
Herpetiformne afte su klinički slične herpesu. Karakterizira ih velik broj sitnih oštećenja (do 100) koja se stapaju i  bol. U slučaju herpetiformnih afti pojačano je lučenje sline, gutanje i govor su otežani. Traju 7 do 14 dana.

Lijek ne postoji već se koristi simptomatska terapija koja ubrzava cijeljenje i smanjuje bol. U tom slučaju primijenjuju se površinski anestetik, vitamini B kompleksa, topikalni kortikosteroidi i epitelizansi.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija