Pjeskarenje zubi

dr. Jurica Krhen, spec. oralne kirurgije
Pjeskarenje zubi

Riječ je o jednoj od profesionalnih i neinvazivnih tehnika čišćenja zubi i zubnih površina. Pjeskarenjem uklanjamo sve tamne (žute, smeđe, crne) mrlje na površini zuba nastale zbog pušenja, učestalog pijenja kave, čajeva i drugih tamno obojenih pića koje dugoročno ostavljaju mrlje na zubima.

Postupak pjeskarenja izvodi se posebnim uređajem koji pod visokim tlakom i mlazom vode raspršuje sitna mikroabrazivna zrnca pijeska, koja uspješno uklanjaju nakupine naslaga i pigmenata sa zubi, vraćajući im prirodnu boju, glatkoću i sjaj. Pijesak čine sitne čestice kalcijeva karbonata ili natrijevahidrogenkarbonata koje su okruglog oblika, što im omogućuje stvaranje velike kinetičke energije čestica koje u dodiru sa zubom ostvaruju veliku kontaktnu površinu, a time i lakše uklanjanje.

Postupak je u potpunosti bezbolan i, ovisno o količini naslaga na zubima, traje petnaest do tridesetminuta, a pacijenti su u mogućnosti izabrati različite okuse pijeska (višnja,mentol,naranča itd.).

Prije pjeskarenja veoma je važno mehanički ukloniti zubni kamenac te provesti postupak poliranja zubi četkicom i pastom za poliranje, kako bi se u konačnici dobili najbolji rezultati. S obzirom na individualnu sklonost nakupljanju zubnog kamenca i pigmentaciju, postupak pjeskarenja može se ponavljati više puta godišnje bez straha od oštećenja zubne površine.
Pjeskarenje se ne provodiu slučaju jakog krvarenja zubnog mesa, znakova upaljene gingive ili u slučaju napredujućeg parodontitisa.

Bitne prednosti ove tehnike čišćenja zubnih površina su blistavi, sjajni i glatki zubi, te učinak izbijeljenosti, a cijena postupka ovisi i razlikuje se od stomatologa do stomatologa.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija