Krunice i Proteze na implantatima

dr. Jurica Krhen, spec. oralne kirurgije
Krunice i Proteze na implantatima

Krunice

Krunica je fiksnoprotetski nadomjestak koji najčešće u potpunosti obuhvaća brušeni dio zuba. Ona može biti pojedinačna ukoliko se radi o jednom zubu ili se može vezati više njih pa govorimo o mostu.

Neke od indikacija za krunice su promjena boje zuba, oblika ( lom krune zuba), poremećaji žvakanja, izrastanje zuba u slobodan prostor, rotacija ili uloga zuba nosača pri izradi mosta.

Za izradu krunice potrebno je izbrusiti onoliku količinu zubnog tkiva kolika će biti debljina fiksnoprotetskog nadomjestka.

Materijal izbora za izradu krunica je keramika jer se odlikuje velikom tvrdoćom, velikom čvrstoćom, podnosi temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje, koroziju, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba.

Metal keramičke krunice

Metal-keramičke krunice danas su standard u stomatološkoj protetici po čvrstoći i dugotrajnosti, zadovoljavajućoj estetici i funkciji, a financijski su najprihvatljivije rješenje za oralnu rehabilitaciju.

Cirkon keramičke krunice

Cirkon oksidna keramika odlikuje se iznimno viskom čvrstoćom i dimenzijskom stabilnošću, ne uzrokuje alergije i odlične je estetike (cirkonska podloga ispod keramike dopušta određenu dozu translucencije svjetlosti i bijele je boje, naspram metala kod metalo- keramičkih rješenja gdje dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa i prosijavanja metala kroz gingivu).

Potpuno keramičke krunice

Potpuna keramika svojom bojom, translucencijom, opalescencijom, transparencijom i flourescencijom najvjernije oponaša optička svojstva pravog zuba te je stoga najprihvatljivije rješenje za estetiku prednjih zuba.

Zubne proteze na implantatima

Mnogobrojne probleme proteza radi smanjenja koštanog ležista nametnula je potrebu za korištenjem pomoćnih sredstava za učvršćivanje i stabilizaciju mobilnih proteza.

Korištenje implantata kao nosača proteze znatno je poboljšala stabilnost proteza.

Izrada implato-protetskog pomagala podijeljena je u dvije faze: implantološku i protetsku.

U implantološkoj fazi ugrađuju se implantati. Doktor dentalne medicine prema raznovrsnim parametrima određuje koliko implantata treba ugraditi. Za kvalitetnu protezu sidrenu na implantatima često je dovoljno 2-4 implantata po čeljusti.

Nakon ugradnje implantata potrebno je čekati da se implantati integriraju u okolnu kost te onda krenuti u drugu, protetsku fazu.

U drugoj fazi potrebno je, prije izrade proteze, odrediti koja će biti veza između implantata i proteze. Neke od veza su: prečke, lokatori, kuglične veze. Nakon toga slijedi završna izrada proteze i prilagođavanje međučeljusnih odnosa.

Zbog veze između implantata i proteze omogućeno je jednostavno održavanje, čišćenje te korištenje pri svakodnevnim potrebama pacijenata.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija