Peri - implantitis

dr. Jurica Krhen, spec. oralne kirurgije
Peri - implantitis

 

 

 

 

 

 

Što je to peri-implantitis?

Peri-implantitis je upala zubnog mesa i kosti oko implantata. Upala oko implantata se javlja iz nekoliko razloga, no bitno je napomenuti da, ukoliko se u početku bolest ne prepozna te odmah ne krene liječiti, progresivnim tokom upale doći će do gubitka implantata te posljedično tome svih protetskih nadogradnji (krunice, mostovi) koje ti implantati nose.
Zubni implantati s vremenom mogu izgubiti okolnu koštanu potporu usprkos uspješnoj oseointegraciji. Glavni uzrok gubitka kosti oko implantata je kronična upala oko implantata vrlo slična parodontitisu.

 

Imate li i Vi problema s implantatima?

Pacijenti često misle da su ugradnjom implantata riješili problem bezubosti zauvijek. No zubni implantati su poput Vaših prirodnih zuba; nužna je dobra oralna higijena te redovite kontrole. Ukoliko se oko implantata javlja crvenilo, krvarenje ili gnojenje te postoje bolne senzacije i nelagoda, tada je moguće da ste već u uznapredovalom stadiju upale. Problem kod periimplantitisa jest da najčešće pacijenti niti ne primjete problem do kasnije faze jer u početku bolest gotovo da i nema simptoma. Zato su važne redovite kontrole da Vaš kliničar odredi zdravlje vaših zuba i implantata.

 

Zašto dolazi do upale oko implantata?

Brojni su razlozi zašto sve dolazi do upale oko implantata. Najčešći uzroci su:

– loša oralna higijena
– velika količina plaka i kamenca u usnoj šupljini
– pušenje
– neadekvatno protetsko riješenje (most, krunica…)
– povijest parodontne bolesti
– preopterećenje implantata (loš zagriz)
– infekcija susjednog zuba
– nestručni kirurški postupak same ugradnje implantata

 

 

Kako spriječiti razvoj upale oko implantata?

Dugoročni uspjeh implantološke terapije ponajviše ovisi o oralnoj higijeni pacijenta, o danim uputama o održavanju, o redovitim kontrolnim pregledima te profesionalnom čišćenju naslaga i kamenca u cijeloj usnoj šupljini. Profesionalnog čišćenja kamenca trebali bi zakazati svakih 6-12 mjeseci.

 

Mukozitis

Peri-implantni mukozitis je početno stanje upale oko implantata te je ograničeno samo na meka tkiva, odnosno na zubno meso koje okružuje implantat. Najčešći simptomi su lagani otok, crvenilo i krvarenje iz zubnog mesa. Stanje je vrlo slično upalnim promjenama kao kod gingivitisa.
U tom početnom stadiju nužno je reagirati odmah ne bi li se upala proširila dublje u kost. Prognoza liječenja je dobra, najčešće je moguće ukolniti upalni proces te zaustaviti progresiju bolesti.

 

Peri-implantitis

Peri-implantitis je uznapredovala bolest implantata gdje je došlo do prodora upale u kost koja će rezultirati njenom destrukcijom odnosno resorpcijom što dovodi do slabljenja stabilnosti implantata te na kraju, do njegovog gubitka. Simptomi s kojima se pacijenti najčešće susreću su krvarenje i gnojenje oko implantata, bolovi u čeljusti, problemi sa sinusima.
Terapija peri-implantitisa je vrlo komplicirana s neizvjesnim kliničkim rezultatom. Terapija se radi u nekoliko faza po posebnim protokolima. U prvoj fazi riješavamo mukoznu upalu, odnosno problem mekih tkiva oko implantata, dok se klinički situacija ne primiri. U drugoj fazi slijedi kirurški postupak kojim se dubinski riješavamo naslaga na implantatima te pokušavamo očistiti hrapavu površinu implantata od plaka i bakterija koji su uzrokovali upalu.
Bakterije se odstranjuju mehaničkim putem, raznim antibakterijskim otopinama te profesionalnim uređajima poput lasera i pjeskare za površinsko i dubinsko čišćenje.

 

Jednom započeta upala gotovo sigurno će dovesti do gubitka implantata, ukoliko se odmah ne poduzmu sve mjere kojima možemo spasiti implantat od daljnjeg propadanja. Stoga, ukoliko uočite problem, javite se dok još nije prekasno.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija