Sinus lift – Podizanje dna sinusa

dr. Jurica Krhen, spec. oralne kirurgije
Sinus lift – Podizanje dna sinusa

 

 

 

 

Sinus lift je oralno-kirurški zahvat podizanja dna sinusa u svrhu nadogradnje kosti potrebne za postavu zubnih implantata. Ukoliko se pacijent odluči na implanto-protetsko rješenje zbrinjavanja bezubosti u gornjoj čeljusti, jedno od čestih ”prepreka” jest nedostatak kosti u stražnjoj regiji. Tu se nalaze maksilarni sinusi te ukoliko je prošao dulji period od vađenja zuba, sinus može pneumatizacijom uzrokovati resorpciju kosti.

Cilj zahvata je ispuniti dio sinusne šupljine biomaterijalom koji će s vremenom okoštati te činiti čvrste temelje za buduće implantate. Tako djelomično ispunjen sinus neće imati nikakvih negativnih utjecaja na fiziološke funkcije sinusa i zdravlje pacijenta.

Implantata mora cijelom svojoj dužinom biti ugrađen u kost. Stoga, ovisno o količini raspoložive kosti, zahvat podizanja dna sinusa možemo podijeliti na mali i na veliki sinus lift, odnosno na sinus lift s istovremenom postavom implantata i na sinus lift s odgođenom postavom implantata.

 

Mali sinus lift – osteotom tehnika

Ova tehnika se izvodi istovremeno s postavom implantata. Osteotom tehnika dobila je ime prema instrumentu koji se koristi za podizanje sinusa. Zahvat se izvodi kada imamo dovoljan volumen kosti za postavu implantata no ipak nedostaje oko 2 mm do potpune dužine implantata. Osteotomom, koji je istog promjera kao i implantat, lagano odignemo sluznicu sinusa te taj prostor, prije postave implantata, ispunimo koštanim nadomjestkom koji će okoštati zajedno sa implantatom u potrebnom periodu oseointegracije prije postave krunice ili mostova.

 

Veliki sinus lift

Kada nedostaje veći volumen kosti, radi se zahvat podizanja dna sinusa bočnim pristupom, takozvana lateral window tehnika. Zahvat se i dalje izvodi u usnoj šupljini stoga ništa kasije nije vidljivo na licu pacijenta. Ukoliko raspoloživa količina kosti dozvoljava stabilnu postavu implantata, uz zahvat podizanja dna sinusa radi se i istovremena ugradnja implantata. Ako kosti nedostaje u toj mjeri da implantat nije moguće stabilizirati, radi se sinus lift s odgođenom implantacijom, inače postoji velika opasnost od gubitka implantata i neuspjelog sinus lift zahvata s brojnim komplikacijama poput upale sinusa, gnojenja i slično. Stoga je najbolje da oralni kirurg svojim znanjem, iskustvom i detaljnim dijagnostičkim pretragama prosudi koji tip zahvata je Vama potreban.

 

Biomaterijali koji se koriste kod sinus lift zahvata

Da bi ispunili željeni volumen sinusa koji će okoštati, koriste se isključivo materijali koji su biokompatibilni. Već smo pisali o vrstama biomaterijala i možete više o njima pročitati na članku ”Nadogradnja kosti”.
Ukratko, za augmentaciju sinusa može se koristiti pacijentova vlastita kost ili kost umjetnog podrijetla (sintetički koštani nadomjestci) te PRP / PRF metoda faktora rasta kao pomoć pri cijeljenju ili biomembrane za stabilizaciju ugruška i koštanog nadomjestka. Svi ti materijali će se s vremenom resorbirati te remodelacijom kosti ćemo dobiti novu čvrstu koštanu masu koja će podnjeti sve sile žvakanja koje se prenose preko implantata na okolnu kost.

 

Sinus lift – komplikacije

U pravilu komplikacije kod sinus lift zahvata su zaista vrlo rijetke. Sam zahvat se rutinski obavlja u sklopu implantološke terapije ili kao preimplantološka priprema za ugradnju implantata. Također, sam zahvat je potpuno bezbolan i izvodi se u lokalnoj anesteziji.
Najčešća komplikacija kaja se događa za vrijeme operacije je puknuće membrane koja obavija unutarnji sloj sinusa. Ukoliko operater odmah ne sanira perforaciju na membrani, postoji velika opasnost da će se koštani nadomjestak ”izliti” u sinusnu šupljinu te uzrokovati upalu sinusa s posljedičnim neuspjehom sinus lift zahvata. Ova komplikacija se dosta često događa jer ponekad zdrava sinusna membrana može biti debljine od samo 0.16 mm do 2-3 mm u prosjeku. Postoji velika individualna varijabilnost u debljini membrane. Ako se i dogodi puknuće, brzom sanacijom različitm tehnikama pacijent neće imati nikakvih problema.
Komplikacija koja se može dogoditi poslije kirurškog zahvata jest postoperativni sinusitis, zbog niza razloga, a najčešće se radi o proboju implantata ili koštanog biomaterijala u sinusnu šupljinu nepažljivim rukovanjem, prodorom infekcije iz usne šupljine ili ako se zahvat izvodi na bolesnom sinusu. Jedan od preduvijeta za sinus lift zahvat jest da pacijent mora imati fiziološki zdrave, ”prozračne” sinuse. Ukoliko od ranije postoji neka bolest sinusa, prije zahvata se pacijent mora posavjetovati s otolaringologom. Ne poštivanjem tog protokola može kasnije doći do još teže upale sinusa.

 

Zaključak

Sinus lift je zahvat koji se rutinski izvodi u stomatologiji već dugi niz godina, bezbolan je te služi kako bi se stvorili povoljni biomehanički uvjeti za normalnu funkciju žvakanja hrane. Ukoliko zahvat izvodi iskusni operater, uspješnost operacije je iznimno visoka, a komplikacije se u pravilu jako rijetko pojavljuju.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija