Izbijeljivanje zubi

dr. Jurica Krhen, spec. oralne kirurgije
Izbijeljivanje zubi

Izbijeljivanje zubi je estetski dentalni postupak koji je postao dio svakodnevne stomatološke prakse kao odgovor na obojenja zubi koji mogu biti različitog podrijetla. Pigmenti bakterija, ostaci hrane, tamna i obojena pića, liječenje i traume zubi, antibiotici te prirodni proces starenja organizma neki su od uzroka promjene boje tvrdih zubnih tkiva.

Prema ADA (American Dental Association) postoje različite metode izbijeljivanja: izbijeljivanje u ordinaciji, kombinacija izbijeljivanja u ordinaciji i u kući, izbijeljivanjepreparatima koji su dostupni pacijentima u širokoj upotrebi. Također, preporuča se savjetovanje s doktorom dentalne medicine neovisno koju metodu izabrali.

Izbijeljivanje u ordinaciji izvodi se tako da se primarno zaštiti zubno meso, a zatim aplicira gel koji u sebi sadrži djelatnu tvar koja je najčešće hidrogen peroksid ili karbamid peroksid u različitim koncentracijama.

Devitalizirani ili avitalni zubi se također mogu izbijeliti metodom unutarnjeg izbijeljivanja pri kojoj se preparat aplicira unutar krune zuba.

Neke od nuspojava koje se mogu pojaviti su kemijske opekotine gingive i preosjetljivost zubi te je stoga potrebno da se izbijeljivanje vrši od doktora dentalne medicine. Također, ovim metodama nije moguće izbijeliti kompozitne ispune ni keramiku pa će možda biti potreba za zamjenom istih kako bi odgovarali novoj boji prirodnih zubi.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija