BOTULINUM TOXIN

prim.dr. Sanja Gregurić, dermatovenerolog
BOTULINUM TOXIN

BOTOX (Botox, Hutox, Xeomin, Dysport)

Botulinum toksin tip A je neurotoksin, prirodni protein koji sintetizira  bakterija Clostridium botulinum. Poznato je sedam tipova toksina (A-G), a najpoznatiji su A i B.

„Otrov“

Botulinum je bakterija koja živi kao saprofit u prirodi, odnosno u tlu zemlje. Poznata je kao patogen odnosno „proizvođač“ neurotoksina BOTULINUM TOKSIN koji uzrokuje botulizam – intoksikaciju hranom karakteriziranu djelovanjem na glatku i poprečnoprugastu muskulaturu ili ulaskom spora kroz ranu. Mehanizam djelovanja odnosi se na neuromuskularni kominikacijski prostor – sinapsu gdje toksin blokira oslobađanje neurotransmitora acetilkolina te na taj način dolazi do paralize mišića.

Povijest

Prvi liječnik koji je upotrijebio pročišćeni botulinum toksin u medicini bio je oftalmolog Dr. Scott koji ga je sedamdesetih godina upotrijebio za liječenje strabizma.

Osamdesetih je plastični kirurg dr. Clark upotrijebio botulinum toksin za ispravljanje asimetrije uzrokovane mišićnom paralizom lica te je uočio i opisao u objavljenoj studiji učinak na ublažavanje mimičkih bora na licu. To je mnoge liječnike potaknulo da se počnu interesirati i primjenjivati toksin u svojoj praksi.

Slijedili su višegodišnji napori farmaceutske industrije te je 2002. godine FDA odobrila korištenje botulinum toksina u estetske svrhe.


Botoksirano lice ili zašto je botulinum toksin toliko stigmatiziran?


Kako je počela „era botoksa“ i kako su zahvati postali dostupni i traženi tako su brojna nepoznata i poznata lica tretirana botoksom. Plastična kirurgija, uljepšavanje, pomlađivanje, zatezanje, botoks, su postali tema publike i kritike. Treba naglasiti kako je ljepota lica u očima promatrača, želja za određenim zahvatom uglavnom isključivo želja pacijenta koji tretirano lice kasnije nosi, a rezultat najčešće odgovornost osobe koja zahvat provodi. Kada razmišljamo o izgledu, frizuri, make upu, o ljudskom tijelu i licu, trendovi su oduvijek postojali, a ljudi su ih slijedili ili ne slijedili. Kako su lica koje možemo vidjeti u medijima popravljala svoj odraz u ogledalu tako su se počeli pojavljivati trendovi „kako treba izgledati“ pa tako i „kako ne treba izgledati“ zajedenički popularno nazvani „izbotoksirano lice“. Pojam je dobro prihvaćen u društvu te danas izbotoksirano lice postaje zajednički nazivnik za opis i označavanje svega s prefiksom pre-: prezategnuto, preveliko, prenapumpano, prenafilano, prebotoksirano, preoperirano…

Kako i za što koristimo botoks?

Kako tijekom više desetljeća korištenja botoksa u medicini nisu zabilježeni slučajevi ozbiljnih alergijskih reakcija niti druge dugotrajne ili trajne nuspojave, zahvat botulinum toskinom smatra se vrlo sigurnim.

Tretman botoksom daje rezultat određenog trajanja i smatra se vrlo sigurnim. Djeluje na mjestu injektiranja, gdje se i metabolizira te se ne širi u okolne dijelove tijela.

Priprema za zahvat uključuje informiranje pacijenta o zahvatu i tijeku zahvata te planiranje istog i potpisivanje informiranog pristanka.
Nakon toga slijedi priprema područja koje će se tretirati, čišćenje kože, antiseptički postupak, nanošenje lokalnog anestetika u kremi.

Terapijski učinak vidljiv je unutar perioda od 3-10 dana unutar kojih je moguće napraviti eventualne potrebne korekcije zahvata. Prosječno trajanje učinka tretmana je individualno od 3-9 mjeseci, a ponovljena aplikacija odnosno razmak između dva zahvata ne smije biti manji od 3 mjeseca.

Terapijski učinak ovisi o željama pacijenta. Naravno, moguće i poželjno je ovisno o dozi postići željeni učinak, odnosno sačuvati dio mimike i izražaja lica kako ono ne bi djelovalo potpuno paralizirano ili smrznuto.

Zahvat možemo provoditi u svrhu osvježavanja lica, sprječavanja nastanka mimičkih bora koje u jednom trenutku postaju statičke, ublažavanje istih, ali i u svrhu zatezanja kože vrata i donje čeljusti, tretiranja gummy smile, podizanja kutova usana, podizanja obrva, tretiranja bora u predjelu nosa, tretiranje prenaglašenih žvačnih mišića, tretiranja prekomjernog znojenja pazuha ili dlanova.

Što očekivati nakon zahvata?

Terapijski učinak bit će vidljiv za 3-10 dana, trajat će od 3-9 mjeseci te će lice nakon prestanka djelovanja izgledati kao prije zahvata, a bore će biti manje izražene.

Nakon zahvata botoksom na mjestu injiciranja može se pojaviti kratkotrajno crvenilo i/ili blagi edem na mjestu uboda koji prolaze unutar sat vremena kao i manja modrica koja prolazi unutar nekoliko dana.

Unutar prvih nekoliko dana moguć je blagi edem u predjelu vjeđa ili subjektivan osjećaj težine kapaka.

Nakon zahvata ne preporuča se masaža lica, zagrijavanje kože, drugi estetski zahvati, intenzivna tjelovježba, boravak u sauni, konzumacija alkohola.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija