NOKTI

prim.dr. Sanja Gregurić, dermatovenerolog
NOKTI

Svaka ruka izgleda ljepše i urednije s lijepim i njegovanim noktima. Iskreno, jednako je bitno i za muškarce i za žene – vrlo često nam padne pogled na ruke osoba s kojima komuniciramo – i nekako ljepše izgleda ruka s noktima koji izgledaju zdravo.

 Ruke koristimo svaki dan – pa tako i nokte trošimo i oštećujemo svaki dan – što mehanički što sredstvima za pranje i dezinfekciju. Naravno kreme će nam dati osjećaj manje suhoće na rukama i noktima, površinski zamastiti ploču nokta ali neće ju doista nahraniti. Nokat hranimo onim što unosimo u sebe. Iako se stalno promovira ideja o zdravoj prehrani i životnim navikama kao osnovi zdravlja čitavog organizma – nekako ju je većini teško kontinuirano provoditi.

Nokat je privjesak kože čvrst i elastičan istovremeno, ružičaste boje  sa svjetlijim polumjesecom u svojoj bazi koji nazivamo lunula . Površina zdravog nokta je sjajne površine. Čvrstoću daje keratin, a elastičnost ovisi o količini vode. Korijen nokta je oko 3 mm u koži ispod lunule.

Nokatnu ploču čini oko 100 slojeva orožnjelih stanica. Rastu iz područja matrixa nokta gdje se formiraju stanice nokta.  Nokat raste na način da stanice  matrixa nokta guraju slojeve starijih stanica koje prolaze proces orožnjavanja ( keratinizacije) te nokat istovremeno raste prema naprijed  i zadebljava . Rast podržava vrlo aktivan sloj kože koji zovemo ležište nokta. Međusobno ih povezuje tanak sloj vezivnog tkiva kojeg nazivamo epitel nokta.

U slučaju oštećenja nokta ili vađenja nokta, potpun oporavak je moguć ako nije oštećen matrix i ako postoji normalna cirkulacija i senzorička inervacija prsta.

Promjene nokatne ploče vezane su uz fiziološke promjene kao što su starenje (slabljenje keratina pa su nokti tanji i krtiji), doba godine (ljeti nokti rastu brže kao i kosa), ili su određeni pozicijom prstiju    (nokat palca raste najsporije, srednjeg prsta najbrže).  Naravno, razne bolesti koje se javljaju u organizmu utječu na izgled nokta, dapače, koji puta se prvo primijete promjene na noktima , a tek potom ustanovi bolest. Također, nimalo manje važno, promjene na noktima odraz su našeg mikronutritivnog statusa – odnosno kvalitete namirnica kojima se hranimo te hormonalnih promjena koje su vezane uz stres i oporavak organizma.

Stanjenje nokatne ploče ili pojavu uzdužnih ili poprečnih pruga najčešće se prvo  tretira lokalno uljima, kremama, lakovima za nokte, poliranjem noktiju – što će dati oku ugodan efekt – ali ne i trajan učinak za boljitak nokta.

Vitamini i minerali koje nokat treba:

1. Vitamini B skupine – osobito B7 ( biotin).  Uzdužna ispruganost i listanje  noktiju upućuje na njegov nedostatak. To je vitamin kojeg trebamo unositi u organizam na dnevnoj bazi. Daje čvrstoću svi  keratinskim strukturama – pa osim noktiju bitan je za kosu i kožu. Pojava sivkastog obojenja ili mutnog nokta ukazuje na nedostatak B12 ( cijanokobalamin).
2. C vitamin – bitan je u sintezi proteinskih struktura koje grade nokat. To je vitamin koji ljudsko tijelo ne može sintetizirati te ga je potrebno unositi hranom. Ukoliko nema normalne sinteze keratina, javlja se usporen rast nokta, stanjen nokat, mutna nokatna ploča
3. Kalcij –  Prehrana siromašna kalcijem rezultirati će krtim i lomljivim noktima
4. Željezo – nedostatak željeza vidimo ka mekane nokte koji se čak u svom središnjem dijelu lagano udubljuju pa ih i nazivamo *žličastim noktima*
5. Cink , Magnezij– Bijele točke  ili pruge koje se javljaju na  noktu, ukazuju a nedostatak ovih minerala
6. Omega 3 masne kiseline neophodne su za sjajne i elastične nokte

Na tržištu postoje brojni pripravci u vidu kapsula, tableta, dražeja, napitaka..koji sadrže navedene mineralne i vitamine te neke od njih i aminokiseline cistin i metionin koje su neophodne za normalan rast nokta.

Naravno postoje i prirodni pripravci  te hrana koji itekako pospješuju rast i oporavak noktiju:

Preslica – je bogata prirodnim silicijem koji ugrađujemo u kosu i nokte. Također, po nekim istraživanjima, blokira hormonalne podražaje u koži radi kojih vlasi gube volumen i čvrstoću  (preslica ima indirektnu sposobnost blokiranja DHT – dihidroksi testosterona). Ona pojačava i cirkulaciju u organizmi pa tako i na finim kapilarnim spletovima prstiju te vlasištu i omogućuje bolju opskrbu matrixa nokta  te folikula vlasi hranjivim tvarima
Kopriva – je bogata vitaminima i mineralima, osobito željezom, a sadrži i sumpor – što je oboje bitno za stvaranje zdravih proteinskih struktura. Također poboljšava cirkulaciju. Kao i preslica, nema djelovanje u smislu fitoestrogena ili fitoprogestrona, ali indirektno blokira /2DHT te je bitna i u terapiju kose i vlasišta.
Za žene s hormonalnim problemima povoljno će djelovati biljke bogate fitoestrogenima-hmelj, sladić, majčina dušica, verbena i lucerna – ali svakako uz preporuku fitoterapeuta.
Redovito konzumirajte hranu bogatu MSM (metul sulfon metan) – jaja, meso, križasto povrće, mahunarke, mlijeko, orašasti plodovi i svježe voće – osobito jabuke.
Redovito konzumirajte namirnice s beta karotenom – provitamin A – koji je neophodan u sintezi proteinskih struktura kose, kože i noktiju.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija