C vitamin i koža

prim.dr. Sanja Gregurić, dermatovenerolog
C vitamin i koža
Vitamin C je vitamin kojem se već skoro 100 godina pripisuju različita svojstva  od  poticanja imunosustava , antikancerogenog djelovanja do kozmoceutskih svojstava anti-agea, fotoprotekcije, izbjeljivanja…Dapače on je jedan od vitamina čija popularnost na tom području ne jenjava. Opservacije liječnika , pacijenata i same opservacijske studije ukazivale su na njegovo dobro djelovanje na postizanje zdravlja. Nasuprot tome, laboratorijska istraživanja na kulturama stanica i laboratorijskim životinjama dala su oprečne rezultate. Razlog tome je vjerojatno i neselektivan odabir eksperimentalnog medija jer se tijekom brojnih istraživanja dokazalo da metabolizam vitamina C nije isti kod životinja koje mogu sintetizirati vitamin C i onih koje ne mogu.
Biosinteza vitamina C u kod životinja kreće iz glukoze, koja je metaboličkim procesima izdvojena iz glikogena. Metabolički put se kod većine životinja odvija u jetri, samo kod nekih u bubrezima.
U prirodi je nekoliko Vitamera koji pokazuju aktivnost vitamina C. Esencijalni je nutrijent, a ljudi, primati i zamorci ga ne mogu sintetizirati već se unosi hranom ili suplementacijom. U ljudskoj plazmi najveća je koncentracija  njegovog reduciranog oblika – askorbata/ askorbinske kiseline. O kojem se reduciranom obliku radi , ovisi o finim promjenama pH organizma.
Ostale životinje mogu ga sintetizirati i to u prosjeku u količini od 30mg/kg TT. U stresu se količina višestruko povećava, što upućuje na njegovu veliku važnost za održanje homeostaze organizma.
Kofaktor  je u enzimatskim procesima, osobito sinteze kolagena (maturacija prekolagena u kolagen) pa je bitan u procesu cijeljenja/obnove kože.

- Sudjeluje u REDOX procesima kao antioksidans sa velikom sposobnošću brze reverzibilne oksidacije što je bitno za zaštitu stanice. To je bitno ako znamo da  se na dnevnoj bazi se javlja 10.000 udara slobodnih radikala – sa starenjem do 2.000.000 . Slobodni radikali se prvenstveno stvaraju kao posljedica naših metaboličkih procesa u organizmu, dok su okolišno uvjetovani slobodni radikali tek jedan dio ukupnog broja.
- Po nekim istraživanjima 100mg vit C, 100mg vit E, 6mg betakaroten, 50mcg Se smanjuju pojavu slobodnih radikala za pola

Vitamin C transportira se kroz staničnu membranu aktivnim transportom . Reducirani oblik, askorbat, putuje olakšanom difuzijom putem natrijeve pumpe. Ovo je izgleda dominantni način prijenosa C vitamina u tijelu. Nije prisutan u eritrocitima, a osobito je aktivan u stanicama epitela.
Glikoproteinski transporteri  aktivno prenose C vitamin istim kanalima kojima se prenosi glukoza u stanicu. Specifični su za pojedina tkiva, a neki od njih i za karcinomske stanice. To je bio i temelj istraživanja mogućeg antikancerogenog djelovanja vitamina C.
Vanjsko onečišćenje, UV zračenje, starenje, neuredan život (prehrana, metabolički poremećaji, sjedalački život) smanjuje količinu vitamina C.
Vitamin C u kožu dolazi iz krvotoka. Svi slojevi kože imaju receptore za vitamin C  jer se radi o staničnim receptorima. Najviše ga ipak ima u stanicama najgornjeg sloja kože – epidermisa.
Suplementacija u obliku tableta kvalitetno podiže razinu C vitamina u krvnoj plazmi. Postignutom zasićenjem u plazmi prestaje rasti njegova vrijednost u koži  bez obzira na lokalnu aplikaciju. Mehanizam C vitamina putem  lokalnog djelovanja na kožu nije posve razjašnjen, ali su vidljiva poboljšanja uz primjenu lokalnih pripravaka.

 Djelovanje  vitamina C unesenog suplementima na kožu:
- Fotoprotekcija
- Anti-aging
- Cijeljnje i obnavljanje integriteta kože
- Vitamin C je neophodan za zdravlje svih organa pa i kože
- Važan je antioksidans i bitan kofaktor
- Pridonosi protekciji od UV zraka, smanjuje fotooštećenje i promovira cijeljenje kože
- Oralna suplementacija podiže razinu fotoprotekcije, naočito uz istovremenu suplementaciju vitaminom E
- Benefiti  C vitamina unešenog samo hranom nedovoljno  su istraženi
- Lokalno apliciran brzo ulazi u kožu pri nižim pH ; visoke plazmatske vrijednosti usporavaju resorpciju kroz kožu

Djelovanje vitamina C lokalnim pripravcima za njegu kože:
- Poboljšan svjež izgled kože
- Bolja hidratacija kože
- Povećana čvrstoća-napetost kože
- Smanjena dubina bora/broj bora
- Ujednačeniji ton kože
- Redukcija hiperpigmentacija

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija