Cirkon-keramičke krunice

dr. Ivan Miletić, stomatolog
Cirkon-keramičke krunice

Cirkon-keramičke krunice trenutno su najbolji i najkvalitetniji materijal za izradu krunica i mostova.

Izrađuju se s CAD-CAM strojem, što omogućava izvrstan dosjed na brušeni zub ili na dentalni implantat. Izvrstan dosjed je bitan kako se dugoročno ne bi razvio karijes ispod krunice.

Ove vrsta krunica su iznimno čvrste i mogu se koristiti u bilo kojoj regiji usne šupljine te imaju izvrsne estetske karakteristike. Može ih se koristiti na brušenim zubima i dentalnim implantatima. Biokompatibilne su, organizam ih brzo prihvaća te imaju hipoalergijska svojstva.

Za razliku od metal-keramičkih krunica, cirkon-keramičke krunice ne boje zubno meso sivom bojom.

Zubne su krunice najčešće korišteni protetski nadomjestak zuba u dentalnoj medicini te se koriste kada su jedan ili više zubi pretrpjeli teška oštećenja uslijed karijesa, traume te ako zubi nedostaju ili su estetski neprihvatljivi. Koristite se i na prirodnim zubima ili na ugrađenim dentalnim implantatima.

Uslijed gubitka ili oštećenja zuba (zubi), zubni niz je prekinut. Osim što to može imati ozbiljne posljedice po pitanju oralnog zdravlja, kako funkcijski tako i estetski, gubitak zuba ili zubi može imati i psihičke posljedice. Pacijenti kojima nedostaje jedan zub ili više zubi manje se smiju, postaju nesigurni i često su neraspoloženi.

Krunice mogu trajati od 10 do 20 godina, a na njihov vijek utječe oralna higijena kao i životne navike.

Kada se govori o dugotrajnosti keramičkih krunica, uz funkcionalni aspekt trebamo imati na umu i estetski aspekt krunice koji koristimo za dentalnu rehabilitaciju. Idealna krunica treba savršeno imitirati prirodni zub, ne smije utjecati na zubno meso te mora biti dovoljno čvrsta da može izdržati sve sile koje se nalaze u usnoj šupljini.

 
Vrste cirkon-keramičkih krunica
 
Cirkon-keramičke krunice – iznimno su čvrste, mogu se koristiti u bilo kojoj regiji usne šupljine te imaju izvrsne estetske karakteristike. Cirkon-keramičke krunice imaju konstrukciju od cirkona koja je u potpunosti pokrivena keramikom. Možemo ih koristiti na brušenim zubima i dentalnim implantatima. Biokompatibilni su, organizam ih brzo prihvaća te imaju hipoalergijska svojstva.

 

Cirkon-keramičke cutback krunice – najnovije su cirkon-keramičke krunice. Imaju sve odlične karakteristike koje posjeduju i cirkon-keramičke krunice, ali su još čvršće i otpornije od klasičnih cirkon-kermičkih krunica. Ove krunice rade se od posebnog, još naprednijeg cirkona koji je ujedno u boji. Kod ove su krunice jezična (nepčana) strana i grizna ploha od cirkona, dok je na vanjskoj stijenci keramika. Kao i kod klasičnih cirkon-keramičkih krunica, imaju izvrsne estetske karakteristike, ali su još čvršće i otpornije na lom. Biokompatibilne su, organizam ih brzo prihvaća te imaju hipoalergijska svojstva.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija