Izbjeljivanje zubi

dr. Ivan Miletić, stomatolog
Izbjeljivanje zubi

 

Bijeli, sjajni, zdravi prekrasni osmijeh nešto je što sigurno podiže samopouzdanje i kvalitetu života.

Osmijeh je ono što prvo primijetimo kada se s nekim upoznajemo i važan je kako bismo ostavili izvrstan prvi dojam.

Starenje i način života dovode do promjene boje zubi, oni postaju tamniji i manje sjajni. Životne navike poput pušenja, pijenja kave, čaja, cole i crnoga vina utječu na njihovu boju.

Boju zubima daje caklina. Caklina je najčvršća tvar u našem tijelu, no tijekom godina ona se troši. Zbog toga se pojavljuju mikrofrakture, te se ona troši i postaje tanja, što uzrokuje da unutarnji sloj boja zuba (dentin) više dolazi do izražaja.

 

 

 

Posljedica toga je da se u mikrofrakture deponiraju razne mikročestice koje unosimo načinom života, što dodatno uzrokuju diskoloraciju zubi ili pojavu raznih mrlja po zubima.

Dentalna medicina izbjeljivanjem može vratiti dio bjeline vaših zubi. Postoje različiti načini kako izbijeliti zube, no svakako se trebaju izbjegavati neprofesionalni načini izbjeljivanja koji nisu klinički dokazani, jer mogu dovesti do neželjenih rezultata, odnosno posljedica.

 

Vrste izbjeljivanja

  • pjeskarenje zubi postupak je bezopasan za zube, skidaju se meke naslage i pigmentacije, a zubi se izbjeljuju jednu do dvije nijanse
  • izbjeljivanje udlagama – stomatolog, nakon što je obavio postupak skidanje kamenca i pjeskarenja, uzima otisak i izrađuje posebnu udlagu za izbjeljivanje koju pacijent koristi u udobnosti svoga doma
  • Zoom! lampa – postupak traje do 60 minuta. Stomatolog, nakon što je obavio postupak skidanje kamenca i pjeskarenja, na zube nanosi poseban gel te zube osvijetli Zoom! lampom u trajanju od 15 min. Postupak se ponavlja 3 – 4 puta što zube posvjetljuje do 10 nijansi.

 

Prije postupka izbjeljivanja potrebno je posavjetovati se s doktorom dentalne medicine, napraviti detaljno skidanje naslaga i pjeskarenje kako bi se postupkom izbjeljivanja postigao najbolji rezultat. Bitno je naglasiti da rezultat izbjeljivanja neće imati jednak učinak na sve pacijente i da se plombe, krunice i ljuskice ne mogu izbijeliti.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija