Oralna higijena

dr. Ivan Miletić, stomatolog
Oralna higijena

 

 

Da bismo spriječili infekcije u usnoj šupljini potrebno je svakodnevno provoditi zadovoljavajuću oralnu higijenu. Još od malih nogu bitno je imati naviku četkanja zubi pravilnom tehnikom, kako bismo spriječili nastanak karijesa mliječnih i trajnih zubi. Savjetujemo korištenje četkica za zube s mekanim vlaknima kako ne bi došlo do oštećenja mekog tkiva oko zuba.

 

Pravilno četkanje zubi, četkicom i pastom za zube, u trajanju 3 – 5 minuta, sastoji se od kružnih pokreta kojima skidamo plak i meke naslage sa zubi.

 

Vrlo je bitno nakon toga zubnim koncem ili interdentalnom četkicom proći između zubi kako bi se odstranio dodatni plak i bakterije iz uskih interdentalnih prostora.

 

Dodatna pomoć u sprječavanju nastanka plaka i veće koncentracije bakterija u usnoj šupljini su tekućine za ispiranje usta. Kod osoba koje imaju krunice, mostove ili implantate savjetujemo da takvu vrstu tekućina koriste u Waterpiku, tušu za usta, koji pod pritiskom isplahuje dodatne ostatke hrane oko protetskih nadomjestaka i na taj način produžuje njihov vijek trajanja.

 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija