Endodoncija

dr. Ivan Miletić, stomatolog
Endodoncija

 

 

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi bolestima zubne pulpe.

Najpoznatija bolest zubne pulpe je upala koja se manifestira “popularnom” zuboboljom. Uzrok zubobolje najčešće je karijes, koji u većini slučajeva nastaje ispod dotrajalih ispuna te dopire do pulpe i uzrokuje upalu, odnosno simptom boli.

 

 

 

Ljudski zubi se sastoje od tvrdih i mekih struktura. Meka struktura zuba naziva se pulpa i nju čine krvne žile, živčana i vezivna vlakna te se nalazi u samom središtu zuba koji zovemo pulpnom komorom i korijenskim kanalima.

Zubna pulpa-živac izuzetno je bitna kod pravilnog rasta i razvoja zuba, jer preko nje zub dobiva sve potrebne sastojke kako bi se iz zametka razvio zub. Nakon što se zub u potpunosti razvije pulpa ima obrambeni zadatak i javlja nam ako nešto nije u redu sa zubom.

Bolan zub znak je da sa zubom nešto nije u redu te je potrebno javiti se stomatologu. Ako je došlo do prodora bakterija uslijed djelovanja karijesa, potrebno je izvaditi živac iz pulpe komore i korijenskih kanala kako bi se nastala upala zaustavila i spriječilo daljnje širenje upale u kost, koja tada može uzrokovati gubitak samog zuba.

To nas dovodi do najučestalijeg endodontskog zahvata koji se zove čišćenje korijenskog kanala. U našem centru čišćenje korijenskih kanala radimo pomoću strojnog sustava zvanog protaper, koji nam omogućava najpreciznije liječenje korijena zuba i tako osigurava dugovječnost liječenog zuba.

Postupak se odvija u nekoliko koraka
  • endodont – stomatolog otvara otvor u zubnoj krunici kako bi došao do pulpe
  • odumrla zubna pulpa se vadi te se kanali šire i čiste, što se može raditi ručno (zastarjela metoda, manji dugoročni uspjeh) ili strojno (metoda koja je najpreciznija u liječenju korijena zuba što osigurava dugovječnost liječenog zuba)
  • ispiranje i dezinfekcija korijenskog kanala
  • laserska dezinfekcija korijenskog kanala
  • termo punjenje korijenskih kanala
  • zatvaranje zuba ispunom ili štiftom (štift koristimo ako imamo veliku destrukciju zubne krunice uslijed djelovanja karijesa)
 

Uspjeh liječenja zuba uvelike ovisi o tome koliko je dugo zub bio pod upalom i kojom metodom se zub liječi.

Ručno liječenje zuba sada je već zastarjela metoda i ima manji dugoročni uspjeh.

U DCM-u koristimo strojno liječenje zuba koje je najpreciznije liječenje korijena zuba, što osigurava dugovječnost liječenog zuba. Ako je nakon liječenja zub potrebno ponovno liječiti to se može uraditi tako da se vadi staro punjenje iz korijenskih kanala, infekcija se očisti te se ponovno stavlja novo punjenje u korijenske kanale.

 
Dobro je znati da bez obzira na gubitak zubne pulpe – živca, nakon endodontskog zahvata zub i dalje ima normalu funkciju. Ako je moguće, svakako treba izbjeći endodontski zahvat i to dobrom oralnom higijenom i redovitim kontrolama.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija