Zubne proteze

dr. Ivan Miletić, stomatolog
Zubne proteze

 

 

Kod pacijenata koji su izgubili dio ili većinu svojih prirodnih zubi jedna od opcija nadoknade zubi su proteze. Djelomičan ili potpun gubitak zubi može biti posljedica djelovanja parodontne bolesti ili traume.

 

 

 

Pacijenti teško prihvaćaju gubitak zubi prvenstveno zbog estetskih razloga ali i funkcijskih nedostataka što za posljedicu mogu imati negativan utjecaj na opće zdravlje. Gubitkom zuba, dio njih ili svi zubi povlače sa sobom cijeli niz problema koji će se neminovno dogoditi ako pacijent ne nadoknadi gubitak zuba ili zubi.

 
 
Problemi koji se mogu dogoditi su
 
  • bolovi u čeljusnom zglobu (TMD bolovi – problemi)
  • propadanje čeljusne – zubne kosti
  • povlačenje zubne kosti
  • nepravilan zagriz
  • spuštanje sinusa (gubitak zubi u gornjoj čeljusti)
  • nemogućnost ugradnje dentalnih implantata (zbog gubitka kosti)
  • povlačenje zubnog mesa
  • pomak, urušavanje susjednih zubi
  • problemi u govoru

 

Kako bi se buduće komplikacije zbog djelomičnog ili potpunog gubitka zubi izbjegle, potrebno je čim prije nadoknaditi nastali gubitak. Kvalitetno rješenje gubitka zubi jesu dentalne ili zubne proteze koje će nadomjestiti prirodne zube.

Zubne proteze mogu biti fiksne, polufiksne ili mobilne, sve ovisno o stanju oralne šupljine.

Doktor dentalne medicine zajedno s pacijentom odlučuje u kojem smjeru će se odvijati buduća dentalna rehabilitacija.

Fiksne proteze su radovi koji se postavljaju pacijentu u usta. Takvi radovi, koje pacijent bez asistencije stomatologa ne može izvaditi iz usta, smatraju se fiksnim protezama. Smatraju se kvalitetetnim, dugotrajnim i pouzdanim rješenjem.

Kod pacijenata koji imaju djelomični nedostatak zubi, korištenjem zubnih krunica mogu se izraditi mostovi kako bi se nadoknadili zubi koji nedostaju.

Takvim pacijenatima se radi parcijalni protetski rad koji se pričvršćuje na prirodne zube.

Ako je kod pacijenta prisutna potpuna bezubost, a pacijent ima dovoljno kosti, ugradnjom dentalnih implantata može se izraditi fiksni rad koji se učvršćuje na dentalnim implantatima.

Kod pacijenata kojima nedostaju svi zubi ili samo dio, možemo ih nadoknaditi korištenjem fiksnih, polufiksnih ili mobilnih proteza.

Polufiksne proteze su radovi koji se vežu za prirodne zube ili zubne implantate. Koriste se kada pacijent ne želi dentalne implantate ili kada se zbog manjka kosti ne mogu postaviti dentalni implantati za fiksni rad. Ovakve proteze se mogu vaditi radi čišćenja.

Mobilne proteze mogu nadoknaditi djelomični ili potpuni gubitak zubi. Zbog male stabilnosti i čvrstoće, pacijenti se teško navikavaju na mobilne proteze, ali su zato one ekonomski najprihvatljivije rješenje.

 

 

Za izradu protetskih radova vrhunske estetike, čvrstoće i dugotrajnosti, DCM koristi Cirkon-keramičke krunice, Cirkon-keramičke cutback krunice i e.max keramiku. Jamstvo na sve protetske radove u DCM-u iznosi 5 godina.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija