Nekrotizirajuća parodontna bolest

dr. Dario Bojčić, stomatolog | spec. parodontologije
Nekrotizirajuća parodontna bolest

Nekrotizirajuća parodontna bolest (NPB)  je najteži oblik parodontne bolesti. Ovisno o stupnju proširenosti može se podijeliti na nekrotizirajući gingivitis (kad je destrukcijom zahvaćena samo gingiva), nekrotizirajući parodontitis (zahvaća ostala parodontna tkiva- kost, cement i parodontni ligament) i nekrotizirajući stomatitis (kad se bolest proširi na oralnu sluznicu).
NPB se kroz povijest nazivala: „rovovska usta“, „Vincentov gingivitis“, „akutni nekrotizirajući ulcerativni gingivitis(ANUG)“..., i vrlo se često javljala, posebno kod vojnika i studenata.  U zemljama trećeg svijeta, najčešće  kod neuhranjene djece, može prijeći u nomu ili cancrum oris, koji karakterizira veliko oštećenje tkiva i često je smrtonosan.
Predisponirajući faktori za razvoj bolesti su: sistemske bolesti koje oštećuju imunološki sustav(najčešće HIV infekcija), malnutricija(loša prehrana), loša oralna higijena, već postojeći gingivitis, prethodna pocerirane i nejava bolesti,  psihološki stres, neadekvatno spavanje,  pušenje, alkohol, bijela rasa i mlada dob. Ti faktori objašnjavaju zašto se bolest javljala češće kod vojnika i studenata, a danas se usko povezuje s HIV pozitivnim pacijentima.

KLINIČKA SLIKA:
Bolest je karakterizirana ulceriranim i nekrotičnim papilama koje imaju tipičan otkinuti oblik i češće se nalaze na vanjskoj strani zuba. Ulkusi su prekriveni žućkasto-bijelim slojem čije uklanjanje izaziva krvarenje. Oštećenja tkiva se razvijaju brzo i praćena su jakom boli koja je glavni razlog dolaska stomatologu. Uz bol  karakterističan jak zadah iz usta, te pojačano lučenje sline. Temperatura i oticanje limfnih čvorova ne moraju biti prisutni, a zbog boli izrazito je otežano hranjenje i provođenje oralne higijene.

DIJAGNOZA:
Doktor dentalne medicine dijagnozu postavlja na osnovu kliničke slike.  Može se  zamijeniti sa primarnim herpetičnim gingivostom atitisom(PGS). Dok se NPB najčešće javlja kod mlade populacije, PGS se najčešće javlja kod djece, praćen je povišenom temperaturom(38 i više), i nije isključivo vezan za papile. NPB je uzrokovan bakterijama (Treponeme, Selenomonas, Fusobacterium, Prevotela intermedia...),  dok PGS uzrokoje herpes simplex virus. Ponekad slične oralne manifestacije s nekrotizirajućim ulkusima  može imati akutna leukemija, ali je praćena sa težim sustavnim simptomima.

LIJEČENJE:
Cilj liječenja u akutnoj fazi je eliminacija aktivnosti bolesti i sprječavanje nekroze tkiva. U prvoj posjeti se izvodi struganje i čišćenje koliko dozvoljava stanje pacijenta. Preporuča se koristiti strojno čišćenje uz kontinuirani mlaz vode. Lezije se tretiraju 3% vodikovim peroksidom koji oslobađa kisik i tako uklanja nekrotično tkivo. Pacijent se naručuje svaki dan do prestanka akutnih simptoma, a kako simptomi nestaju tako se pojačava intenzitet struganja i poliranja korjenova. Potrebno je pacijentu ordinirati antibiotik Medazol, a pacijent ga uzima tri puta dnevno kroz sedam dana u dozi od 400 mg. Uz antibiotik ordinira se već spomenuti 3%vodik peroksid za ispiranje usta, a ako je četkanje oteženo ili bolno može se ispirati 0,2% klorheksidinom.  Zbog mogućnosti da je NPB prvi znak AIDS-a, potrebno je biti na oprezu zbog širenja infekcije, a pacijenta uputiti na testiranje za HIV i hepatitis C. 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija